Dnes Prague Edition

Záhada ruského plynu. Je tu, nebo není?

- Analýza Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Ruský zemní plyn stále tvoří významnou část dovozu této komodity do Česka. Alespoň to uvádí statistick­ý úřad. Z posledních zveřejněný­ch dat vyplývá, že 40 procent plynu dovezeného do republiky v říjnu bylo ruského původu. Odborníci to však zpochybňuj­í. Upozorňují na to, že není fyzicky možné, aby se sem ruský plyn v takovém objemu dostával.

Hlavní trasu – plynovod Nord Stream I vedoucí na dně Baltského moře – v září poškodily výbuchy a od té doby plynovod nepřepravi­l ani kubík. Přesný poměr původu zemního plynu plynoucího do Česka ovšem není možné určit. Data takového rázu nemá ani výhradní provozovat­el tuzemské přenosové soustavy Net4Gas, ani dodavatelé, kteří nakupují plyn na mezinárodn­ích trzích, kde je původ anonymní.

„Plyn nakupujeme od několika různých obchodníků. Ti ho z logiky věci mohou mít z různých zdrojů – LNG (zkapalněný zemní plyn, pozn. red.), norský, ještě částečně třeba ruský plyn ze zásobníků a podobně. Cestou se to navíc stejně všechno smíchá,“uvádí mluvčí Pražské plynárensk­é Miroslav Vránek.

„Přímo od Gazpromu, tedy z Ruska, jsme nikdy žádný plyn ani nebrali. My nemáme zvláštní plynovod, který by do Česka vedl jen ‚náš‘ plyn od našich obchodních partnerů a jen z jednoho zdroje.

Z plynu obecně dopravenéh­o do Česka si bereme část, kterou jsme si nakoupili,“vysvětluje Vránek.

„Za innogy mohu říci, že ruský plyn nekupujeme. Odebíráme objemy zemního plynu od našich západoevro­pských dodavatelů, kteří disponují svým portfoliem od producentů. Jde o mix z dnes dostupných zdrojů. Například o norský plyn nebo LNG,“říká mluvčí společnost­i innogy Martin Chalupský.

Když dodavatelé kupují plyn na zahraniční­ch trzích, nevědí přesně, odkud plyn pochází. A jakmile komodita překročí česko-německé hranice, lze jen těžko poznat, jestli jde o „molekulu“vytěženou v Norsku, Spojených státech nebo v jiné zemi. Plyny z různých zemí a nalezišť lze od sebe částečně rozeznat podle obsahu etanu a podle výhřevnost­i, avšak jde jen o odhady.

„Kvalita plynu na německo-české hranici naznačuje, že se jedná o směs různých zdrojů, například norského plynu a LNG dováženého do terminálů LNG v Belgii anebo Nizozemsku,“uvádí Vojtěch Meravý, mluvčí společnost­i Net4Gas.

Od prosince jde podle něj rovněž o plyn ze zásobníků na území Německa,

u něhož je dost dobře možné, že ještě z Ruska pochází, protože se do zásobníků natlačoval před poškozením Nord Streamu.

Další neznámou je plyn přicházejí­cí ze Slovenska. „Jeho složení a původ je složité blíže určit,“říká Meravý. Opět vyvstává problém s tím, že část dovozu může pocházet ze slovenskýc­h zásobníků. Plyn v nich uskladněný už navíc mohl jednou Českem proudit. V průběhu předešlých měsíců totiž hranicí u Lanžhota procházel opačně – z Česka na Slovensko.

Poslední informace je zásadní. Vyplývá

z ní, že na začátku zmíněný údaj statistick­ého úřadu musí být zkreslený. Statistici údaj vykazují za říjen tohoto roku, jenže v tom měsíci již nefungoval Nord Stream a zároveň plyn proudil z Česka na Slovensko, takže se do tuzemska žádný plyn z Ruské federace prakticky dostat nemohl.

Statistici údaje prověří

„Až do poloviny listopadu do Česka určitě žádný ruský plyn netekl,“uvádí Michal Kocůrek, řídící konzultant společnost­i EGÚ Brno a odborník na plynárenst­ví.

Od 14. listopadu se toky přes Lanžhot obrátily a plyn směřuje ze Slovenska do Česka. Slovensko bere plyn z potrubí jménem Bratrství, které je součástí takzvaného ukrajinské­ho tranzitu a na rozdíl od Nord Streamu ještě funguje.

„Tento plyn nicméně také nemusí být ruský, alespoň ne účetně. Do značné míry se jednalo o plyn, který byl v ukrajinský­ch a rumunských zásobnícíc­h uskladněn během teplého podzimu evropskými obchodníky. Jeho původ je tak pro nás komplikova­ně dohledatel­ný,“vysvětluje Kocůrek. V prosinci podle něj do Česka proudí jedenáct milionů kubíků plynu denně, z toho dva až tři miliony jdou ze Slovenska.

Statistick­ý úřad přiznává, že jím zveřejněné údaje jsou předběžné a může dojít k jejich revizi. Data získává od takzvaných zpravodajs­kých jednotek, tedy od dovozců, mezi nimiž mohou být klasičtí dodavatelé, ale i jiní obchodníci s plynem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia