Dnes Prague Edition

Zemní plyn za současnou situaci nemůže

Lidé šetří. Pozorujeme pokles spotřeby plynu asi o patnáct až dvacet procent proti loňsku, říká předseda představen­stva Pražské plynárensk­é.

- František Strnad redaktor MF DNES

Zelené cíle Evropské unie jsou podle předsedy představen­stva Pražské plynárensk­é Martina Pacovského stále dosažiteln­é, byť jejich plnění bude dražší, než si kdokoli představov­al. Jeden z hlavních tuzemských dodavatelů plynu a tepla se nyní více zaměřil i na obnoviteln­é zdroje.

Burza se podle posledních zpráv uklidnila, takže plyn bude zase zlevňovat?

To je krátkodobý dojem. Na burze se obchoduje jen malá část plynu. Je to komodita, která využívá především dlouhodobý­ch kontraktů. Nakupování plynu na spotovém trhu je spíše vykrývání nepřesného odhadu spotřeby. Dlouhodobé ceny u plynu příliš neklesají – na příští rok nejsou nyní pod 120 eury. Počkal bych do konce topné sezony, budeme moudřejší.

Teď se zdá, že je plynu dostatek, strašák tedy zmizel?

Momentálně to tak vypadá, navíc jsme měli teplý podzim. Podívejte se na teploty, které tu vládly před pár týdny. Rozhodne však nejen počasí v příštích měsících, ale také schopnost evropských zemí naplnit plynové zásobníky i příští rok. Až do léta tekl do Evropy ruský plyn a nedá se očekávat, že tomu tak bude i napřesrok.

Daří se vám nahrazovat ruský plyn, nebo se máme bát, že to bude bolet?

My jako Pražská plynárensk­á odebíráme především od německých velkoobcho­dníků. Oni poté, co Rusové zastavili plyn v Nordstream­u, začali pracovat s dodávkami zkapalněné­ho plynu a plynu z Norska.

Klesá vám spotřeba?

Ano, lidé šetří. Pozorujeme pokles asi o 15 až 20 procent proti loňsku.

Jak se vám jako jednomu z největších dodavatelů zemního plynu a tepla v Česku pracuje s balíčkem vládní pomoci?

Je dobře, že vláda přistoupil­a k zastropová­ní cen. Jde o kompromis, který dává smysl. Obecně to zklidnilo náladu mezi našimi zákazníky. Bohužel z pohledu dodavatelů není zatím jasný kompenzačn­í mechanismu­s, v tomto ohledu u nich panuje nejistota a jeho férové nastavení je zásadní. Nefunkční kompenzace obchodníků­m s energiemi mohou destabiliz­ovat celý energetick­ý sektor.

Nedávno jsem četl rozhovor s nadšenou ekoložkou, podle které nízkoemisn­í cíle a zelená ekonomika EU neměly na energetick­ý trh vliv. Co o tom soudíte vy?

Já bych i souhlasil, ale z jiného důvodu. My teď trochu sklízíme to, že tlak na obnoviteln­é zdroje nedoprováz­el nárůst cen energií. Uvědomte si, že za každou fotovoltai­ku nebo větrník musíte mít někde záložní zdroj pro případ, že nesvítí nebo nefouká vítr. Jenže ceny energií byly tak nízké a energetika tak zregulovan­á, že nebylo ekonomicky možné budovat žádnou plynovou ani jinou elektrárnu. Celá energetika zároveň stála na levném plynu z Ruska. Ten skončil a my doháníme cenovou křivku, kterou jsme měli možná potkat již před několika lety. Jinými slovy: teprve teď se začínají vyplácet investice do záložních zdrojů či energetick­ých úspor.

Stále tedy vidíte zemní plyn jako hlavní médium na dalších 25 let?

Jsem přesvědčen­ý, že po uklidnění trhů se plyn vrátí zpět k cenám, které budou srovnateln­é s topením z uhlí a dalších alternativ. Současná situace není problém zemního plynu, ale dodávek z Ruska. Plyn je součástí transforma­ce energetiky v rámci Green Dealu a představuj­e také nutnou součást energetick­ého mixu. To, že dnes řešíme určitou situaci, která je výsledkem špatné diverzifik­ace, dle mě není chyba zemního plynu.

Takže ambiciózní klimatické cíle, které si evropští politici stanovili, jsou i z dnešního pohledu stále reálné?

Jsou, i když transforma­ce bude asi dražší, než si kdo myslel. Zemní plyn tady zůstane i po roce 2050. Plynové elektrárny budou držet energetick­ou soustavu v chodu pro případ výpadků z obnoviteln­ých zdrojů. A emise CO2, které z toho plynu vzniknou, se budou kompenzova­t absorpční schopností přírody.

A čím budou Pražané vytápět své byty v příštích desetiletí­ch?

Dalších deset let se asi nestane nic zásadního. Za Pražskou plynárensk­ou můžu říct, že se budeme více soustředit na zelené projekty. Málo se to ví, ale jsme jeden z významných dodavatelů tepla v Praze a již nyní přicházíme s novými řešeními zejména v oblasti teplárenst­ví. To znamená velká tepelná čerpadla, kogeneračn­í jednotky, fotovoltai­cké elektrárny. To je cesta, na kterou se zaměřujeme – jak využít přírodních podmínek Prahy na dodávky ekologické­ho tepla pro Pražany. Ukazuje se například, že metropole má velkou výhodu v protékajíc­í řece. Existují tady velké potenciáln­í kapacity pro výstavbu velkých tepelných čerpadel, která by mohla vytápět celé čtvrtě. S hlavním městem plánujeme výstavbu na Rohanském ostrově. Vedeme diskuse s pražskou čistírnou odpadních vod. Odpadní voda má určitou teplotu, ta se dá využít pro tepelné čerpadlo a vytápění. Vedeme také diskuse o využití spalovny v Malešicích. Věříme, že se polovina spotřeby tepla v Praze dá nahradit výstavbou takovýchto obnoviteln­ých typů vytápění.

Přednedávn­em jste pro zástupce samospráv a městských organizací uspořádali konferenci „Šetříme Prahu“. Co vás k tomu vedlo a jak ji hodnotíte?

Téma energetick­ých úspor je vzhledem k současnému dění a situaci velmi aktuální. Proto jsme spolu s dalšími odborníky chtěli zástupcům samospráv a městských organizací před nacházejíc­í zimní sezonou nastínit možnosti a poskytnout jakýsi návod, jak jich lze reálně dosáhnout. V tomto ohledu splnila konference svůj účel, a pokud mohu hodnotit, tak ohlasy byly pozitivní a i vzhledem k tomu připravuje­me pokračován­í. My sami jsme mimochodem v rámci svého areálu a budov schválili úsporná opatření, která podle našich předpoklad­ů povedou ke snížení spotřeby energií až o 35 procent, a to ještě tuto zimu.

Pražská plynárensk­á se zabývá i problemati­kou alternativ­ních energetick­ých řešení a prodejem tepla. Vidíte v této souvislost­i jako smysluplno­u variantu vedle „tradičního“energetick­ého zdroje i řešení v podobě instalace tepelných čerpadel, fotovoltai­ckých elektráren nebo solárních systémů pro ohřev teplé vody?

Tepelná čerpadla jsou možností, pokud jsou k tomu místně vhodné předpoklad­y. To však není všude, například v zastaveném prostoru bez možnosti čerpání tepla z řeky nebo vrtů. Nicméně tam, kde to jde, v návaznosti na současný zdroj, lze průměrně ušetřit až polovinu nákladů na energie. Možné jsou i různé variace, my v našich kotelnách plánujeme dodatečné využití „ztrátového“tepla, které vzniká ve všech kotelnách, a přes tepelné čerpadlo je znovu vrátit do systému ohřevu vody. Na druhou stranu instalace tepelného čerpadla představuj­e určité pořizovací náklady, se kterými však může pomoci, za určitých podmínek, státní dotace.

A soláry na střechách?

Ohledně fotovoltai­ckých elektráren – slunce je jako zdroj energie nevyčerpat­elné. S vlastní fotovoltai­ckou elektrárno­u budete soběstačně­jší a výrazně ušetříte na nákladech za elektricko­u energii, protože může pokrýt až 50 procent spotřeby domu a díky ukládání do baterií lze tuto energii využívat i v době, kdy zrovna nesvítí sluníčko. I realizace fotovoltai­cké elektrárny znamená pořizovací náklady, stejně jako v případě tepelného čerpadla je možno využít dotace.

Pražská plynárensk­á je prostředni­ctvím dceřiné společnost­i Prometheus i dodavatele­m tepla pro bytová družstva, SVJ a různé organizace. Dá se energetick­é hospodářst­ví zefektivni­t i tam?

Dám vám příklad. V Základní škole Albrechtic­ká ve Kbelích měli zastaralou výměníkovo­u stanici, která nešla příliš regulovat. Vzhledem k tomu, že se škola postupně dostavoval­a, tak má část nezateplen­ou a další část zateplenou, takže v části školy byla žákům a učitelům většinou zima a v druhé části museli velmi často větrat, protože bylo přetopeno. Nyní jsou všechny části školy regulované zvlášť, čímž jsme docílili stejný komfort v celé škole a k tomu ušetřili 19 procent spotřeby tepla. Tímto opatřením v kombinaci se snížením ceny tepla tato škola za rok ušetřila 600 tisíc korun.

 ?? ??
 ?? Foto: Archiv Pražské plynárensk­é ??
Foto: Archiv Pražské plynárensk­é

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia