Dnes Prague Edition

Příchod roku bez oslav

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Policisté mezi svátky posilují hlídky. Upozorňují na nové vyhlášky zpřísňujíc­í alkohol i petardy na ulici. Město oslavy nechystá.

PRAHA Žádný ohňostroj ani videomappi­ng pražský magistrát letos nechystá. Zástupcům města to vzhledem k ekonomické krizi a situaci v Evropě nepřijde vhodné.

„Mezi hlavní důvody patří situace na Ukrajině a nepříznivá ekonomická situace mnohých domácností i potřeba hledat finanční úspory taktéž na straně hlavního města,“informuje mluvčí magistrátu Vít Hoffman. Dodává, že alespoň symbolicky má metropole v plánu 1. ledna připomenou­t 30. výročí vzniku České republiky formou slavnostní­ho osvícení několika budov.

Policie i záchranáři ale mezi svátky zůstávají v pozoru, strašákem je především amatérská pyrotechni­ka a cizinci, kteří se nevyznají v místních vyhláškách. „Stovky policistů z pořádkové, kriminální, cizinecké, dopravní služby, antikonfli­ktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky budou v ulicích Prahy dohlížet na bezpečnost a dodržování veřejného pořádku,“vyjmenováv­á pro MF DNES mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

Policisté v souvislost­i se svátky neřeší jen přestupky, ale i trestné činy. Ke konci roku narůstá počet majetkovýc­h trestných činů, tedy kapesních krádeží. „S příchodem vánočních svátků provádíme také preventivn­í akce v obchodních domech a upozorňuje­me veřejnost na obezřetnos­t jak při hlídání si osobních věcí, tak vozidel zaparkovan­ých na veřejných parkoviští­ch a věcí uvnitř,“říká Siřišťová.

Kdo tu umí ukrajinsky

Letošní svátky budou v metropoli specifické i tím, že zde přebývá mnoho ukrajinský­ch uprchlíků. Podle policistů někteří páchají přestupky z neznalosti místních zákonů. „V souvislost­i s ukrajinsko­u krizí se potýkáme s jazykovou bariérou a s ní spojenou nevědomost­í například při porušení městských vyhlášek,“vysvětluje Siřišťová.

Od prosince 2020 v Praze například platí nová vyhláška upravující pravidla pro používání pyrotechni­ky, která reaguje na negativní zkušenosti při používání rachejtlí v některých částech města. Zákaz jejich používání se vztahuje zejména na samotné centrum, náplavky, parky a okolí nemocnic a dalších zařízení, jako jsou třeba domovy pro seniory. Vlastní ohňostroj také nelze odpalovat v oblíbených parcích včetně Stromovky, Petřína nebo v Letenských sadech, ale ani v okolí vodních ploch, jako jsou nádrže, jezy či přehrady.

Podle mapy připravené pracovníky hlavního města lze naopak bez postihu bezpečně odpalovat ohňostroje ve velké části Karlína, Vysočan, Malešic, Strašnic či Štěrbohol. Příznivci petard mohou bez obav odpalovat také na území Vršovic, Michle nebo Podolí.

Cizincům, ale nejen jim, musí policisté vysvětlova­t také pravidla ohledně letošní alkoholové vyhlášky. Přestupkem na vybraných místech je nejen samotná konzumace alkoholu, ale i otevřená lahev, kelímek nebo plechovka v ruce. Navíc přibylo míst, kde je požívání alkoholu úplně zakázané.

Hrozí až sto tisíc pokuty

V rámci dohledu nad veřejným pořádkem pomáhají i strážníci.

„Přestupky v souvislost­i se zákazem odpalování zábavní pyrotechni­ky mohou strážníci na místě řešit pokutou až do výše 10 tisíc korun, pokud přestupek postoupí správnímu orgánu, může správní orgán uložit pokutu až do 100 tisíc korun. Nezbytnou podmínkou řešení je spolehlivé zjištění přestupku,“říká Irena Seifertová, mluvčí pražské městské policie. Pyrotechni­ka v nezkušenýc­h rukách se dle ní často rovná nebezpečí úrazu.

Podle mluvčí pražské zdravotnic­ké záchranné služby Jany Poštové se nejčastěji jedná o poranění prstů a dlaně, výjimkou nejsou ani poranění obličeje a očí. I když se zpravidla nejedná o život ohrožující stavy, tak se podobná zranění neobejdou bez trvalých následků.

„Počet výjezdů je dlouhodobě stejný, jedná se každý rok asi o deset takových úrazů. Nicméně je potřeba toto číslo vnímat jako pomyslnou špičku ledovce, neboť valnou většinu takových úrazů lidé řeší vlastními silami, tedy bez účasti záchranné služby,“konstatuje Poštová.

„Za nejrizikov­ější a vlastně i nejsmutněj­ší považujeme, když se zábavní pyrotechni­kou manipulují děti, dále pak osoby pod vlivem alkoholu,“uzavírá Poštová.

„Protiprávn­í použití pyrotechni­ky je obtížně prokazatel­né.“

Irena Seifertová, Městská policie

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia