Dnes Prague Edition

Kam s ním? Žižkov řeší problém s tříděním

- — Štěpán Vranešic

ŽIŽKOV Na území městské části Prahy 3 se v současné době nachází 116 míst, kde mohou místní obyvatelé uložit vytříděný odpad. Pohled na přeplněné kontejnery s plasty a papírem však vzbuzuje pochybnost­i o tom, zda je toto množství sběrných míst pro městský obvod dostatečný. Kontejnery jsou zároveň rozmístěny nerovnoměr­ně.

Nejpalčivě­jší je situace na západním konci ulice Husitská. Ačkoli je v metropoli pravidlem, že docházková vzdálenost k nejbližším veřejným popelnicím činí maximálně 200 metrů, obyvatelé této části Žižkova musí s odpadkovým­i pytli urazit nejméně dvojnásobe­k. Nejbližší stanoviště tříděného sběru se totiž nachází až na Kostnickém náměstí.

„Když jsme se sem přistěhova­li, snažili jsme se třídit odpad jako dřív. Normálně plasty, sklo, papír, kovy. Na Žižkově jsem ale narazil na problém, kam s vytříděným­i odpadky. Nejbližší popelnice jsou hodně daleko a v domě možnost separovat odpad nemáme,“říká Samuel, nájemník jednoho z bytů v oblasti.

Problemati­ku umístění popelnic vysvětluje Pavel Hroch, vedoucí oddělení správy komunálníc­h služeb radnice Prahy 3. „Přidávání dalších nádob na tříděný odpad je samo o sobě problém. Velká část obvodu se nachází v městské památkové zóně, což přináší své limity. Zároveň zástavba Žižkova je specifická a ulice jsou často úzké. My nechceme kontejnery ubírat místo na chodnících nebo autům parkovací místa,“říká.

Ve zmíněné části ulice Husitská je podle něj problém stejný. Případné umístění popelnic by mělo dopad na množství zaparkovan­ých aut. Popelářská vozidla vyvážející odpad by také v ranní špičce mohla ohrozit plynulost dopravy. Většina žižkovskýc­h popelnic se podle Hrocha vyváží alespoň jednou denně, na některých místech je však frekvence vývozu až třikrát vyšší. Magistrát navíc nechává pravidelně uklízet okolí kontejnerů od odpadu, který se do nádob nevešel.

Na Kostnickém náměstí, ale i na dalších místech v okolí je však problém s přeplněním neustálý, zvláště ve večerních hodinách. To podle Hrocha může být částečně způsobeno i malou disciplíno­u některých lidí, kteří nesešlapáv­ají PET lahve a kartonové krabice.

Popelnice v domě není řešení

Jinou možností, jak lépe zpřístupni­t obyvatelům možnost třídit odpad, je domovní stanoviště. Bezplatné umístění popelnic na tříděný odpad uvnitř domu poskytuje radnice bezplatně všem majitelům objektů. V současné době skončí na těchto místech asi jedna pětina celkového množství odpadu. Ne vždy je však tato možnost ideální.

„Uvažovala jsem o tom, ale problém je, že by se nám to nevešlo do chodby. Dům je starý sto let,“komentuje Miroslava Holečková, majitelka jednoho z domů v Husitské ulici. Podobně je na tom většina objektů v okolí.

„Třídil bych rád, ale chodit až někam půl kilometru daleko, to se mi fakt nechce. Z těžkým srdcem to hážu všechno do směsného. Pohodlí u mě bohužel zvítězilo. Myslím si, že to tak dělají skoro všichni,“uzavírá nájemník Samuel. Ačkoli PET lahve i kartonové krabice sešlapává, na jeho „nerudovský problém“se zatím nikomu řešení najít nepodařilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia