Dnes Prague Edition

Spisovatel­é doporučují. Foglara i Krále

-

Jejich knihy si letos leckdo rozbalí pod vánočním stromečkem. Jaké by ale nadělili sobě či blízkým sami? Výrazní spisovatel­é a autoři současnost­i Jan Štifter, Markéta Lukášková, Scarlett Wilková nebo Ladislav Zibura doporučují.

Ladislav Zibura

Oblíbený cestovatel láká na nová vydání knih Jaroslava Foglara. „Záhadu hlavolamu, Hochy od Bobří řeky, Stínadla se bouří a další zásadní knížky mého dětství už není třeba shánět po antikvariá­tech,“říká. A dodává: „Foglarovky se u nás dědí z generace na generaci. Myslím si, že to je prima dárek nejen pro děti. Jak nad tím přemýšlím, asi ta nová vydání nakoupím tátovi.“

Jan Štifter

Budějovick­ý publicista a spisovatel, v jehož příbězích se často odráží minulost, doporučuje román Raci v hlavě od Rudolfa Krále. „Čtivý, neotřelý román čtenáře zavede do současného dětského domova, na pražskou periferii i Halič na počátku 20. století, to všechno skvěle propojuje. Král je pro mě objev tohoto roku, ten román se nečte, ale hltá,“míní.

Scarlett Wilková

Redaktorka Magazínu DNES + TV Scarlett Wilková, která v létě vydala román Až uvidíš moře, dává tip na knihu Samotářky od Báry Šťastné. „Moc se mi líbí, jakým způsobem zpracovala příběh z mrazivých 50. let, který částečně znám z databáze Paměť národa,“říká.

Markéta Lukášková

Autorka knih Majonéza k snídani nebo Panda v nesnázích láká na četbu Lukáše Bočka, který letos vydal prvotinu Zahrada mrtvých duší. „Je to podle mě skvělý dárek pro čtenáře, kteří rádi čtou o komplikova­ných rodinných vztazích, tajemstvíc­h a kostlivcíc­h ve skříni, které každá rodina schovává,“přibližuje spisovatel­ka. (zav)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tipy Tyto knihy by nadělili oslovení spisovatel­é. Repro: archiv
Tipy Tyto knihy by nadělili oslovení spisovatel­é. Repro: archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia