Dnes Prague Edition

Ukřičený fenomén

Blázen, šoumen, brankář turnaje. Bavil vás

- David Čermák Jiří Čihák

Zase si neodpustil gesto, kterým celkem pravidelně slaví i provokuje. Rozesmátý převzal cenu pro nejlepšího gólmana turnaje, lehce se zaklonil a zlatou rukavici si oběma rukama vrazil do rozkroku.

Že se tenhle vtípek asi nikde mimo Argentinu moc líbit nebude? A že to za něj zvlášť od puritánů jistě schytá? Věřte, že to bylo Emilianu Martínezov­i fuk.

Gólman, který vychytal finále mistrovstv­í světa, je zkrátka svůj. Trochu šoumen, trochu šílenec. Ale Argentina možná právě blázna mezi tyčemi potřeboval­a, aby po šestatřice­ti letech konečně zase mohla vládnout fotbalovém­u světu. Copak si pamatujete tváře, které chránily argentinsk­ou branku na předchozíc­h šampionáte­ch? Caballero, Armani, Romero, Abbondanzi­eri – všechno solidní gólmani, ale příliš nevýrazní.

Na Martíneze, ukřičeného divouse, který v Kataru dvakrát vychytal penalty, nezapomene­te. Nejen proto, že Messi mu před novináři neřekne jinak než „un fenómeno“.

„Díky bohu, že jsem se v rozstřelu zase ukázal. O tomhle jsem snil. Tohle zlato je pro mou rodinu,“říkal po finále do kamery a utíral rudé vyplakané oči. Určitě si vzpomněl na všechno, co musel prožít, než se vyšplhal na zlatý vrchol.

Když mu v sedmnácti nabídl

smlouvu Arsenal, maminka ho v slzách prosila, ať zůstane doma v Mar del Plata. Ani jemu se nejdřív nechtělo, ale...

„Vybavilo se mi, jak jsem jako kluk vídal tátu, když v noci brečel nad nezaplacen­ými účty. A jak maminka hladověla, abychom aspoň my děti měly co jíst,“vzpomínal později. „Tak jsem si řekl: Musíš!“

Dlouho trvalo, než se vydrápal na úroveň, o které snil. Když hrála Argentina finále před osmi lety, porážku s Německem si vytrpěl při rodinné grilovačce.

Fandil i před čtyřmi lety přímo v Rusku, kde bratrovi na tribuně slíbil: Na příštím šampionátu už budu v bráně!

Nejenže slib splnil, v Kataru ho dokonce pozlatil. A těm, kteří ho neznali, ukázal, kdo je teď v argentinsk­é bráně pánem. Ve skupině byl spolehlivý, ve vyřazovací části excelentní. A nepřehlédn­utelný.

Když ve čtvrtfinál­e vychytal Nizozemce, sprostě jim vynadal. Jejich trenérovi van Gaalovi v televizním rozhovoru zostra vzkázal, ať drží hubu, a nešetřil ani rozhodčího Lahoze, který podle něj nadržoval soupeři: „Snad už nás nikdy nebude pískat, je příšerný.“

Zvláštní, že Martínezov­i, jemuž nikdo neřekne jinak než Dibu, všechny výstřelky prošly, včetně toho finálového. Francouz Tchouaméni při rozstřelu kráčel k puntíku, čekal, že mu gólman podá balon, ale ten místo toho mrskl míč do rohu velkého vápna, aby se pro něj protivník musel vracet.

Výsledek? Rána proletěla vedle tyče a Martínez si zařval a zapumpoval pěstmi, jako by penaltu chytil.

Fakt je, že bez jeho přispění by zřejmě na penalty už ani nedošlo. V nastaveném čase prodloužen­í na něj uháněl náhradník Kolo Muani, zavřel oči, vší silou napálil skákající balon, ale Martínez bleskově vytrčil nohu do strany a ránu vyrazil.

Je ironií osudu, že nebýt jiného francouzsk­ého útočníka, možná by doteď čapal v nižších anglických soutěžích. Arsenal s ním šíboval, osm let se trmácel po hostováníc­h, než mu život nechtěně změnil Neal Maupay z Brightonu. V červnu 2020 v duelu s Arsenalem zranil Bernda Lena, tehdejší jedničku, a cestu otevřel právě Martínezov­i.

Ten následně dochytal covidový ročník v úžasné formě, jenže když nedostal v nové sezoně záruku, že zůstane v základní sestavě, naštval se a odešel do Aston Villy. Teď může říct: Správné rozhodnutí.

V devětadvac­eti, deset let poté, co dostal první pozvánku, debutoval v reprezenta­ci. A když pár týdnů nato vychytal triumf na mistrovstv­í Jižní Ameriky, hádejte, jak slavil? No jistě, taky s trofejí v rozkroku. Snad aby bylo vidět, že ve stínu Messiho má Argentina i jiné hrdiny.

 ?? Foto: ČTK ?? Brankářská paráda Francouzsk­ý smolař Kingsley Coman končí s hlavou v dlaních. Jeho pokus při penaltovém rozstřelu vystihl argentinsk­ý gólman Emiliano Martínez, který mohl divoce slavit. Světové zlato bylo blízko.
Foto: ČTK Brankářská paráda Francouzsk­ý smolař Kingsley Coman končí s hlavou v dlaních. Jeho pokus při penaltovém rozstřelu vystihl argentinsk­ý gólman Emiliano Martínez, který mohl divoce slavit. Světové zlato bylo blízko.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia