Dnes Prague Edition

„Mám tři soupeře. Vlastně jen dva“

Sype fráze jako z příručky pro kandidáty. Za každou otázku vřele děkuje. Nerudová mluvila s voliči v Berouně.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Šestnáctil­etá Tereza z Gymnázia Joachima Barranda v Berouně stojí u dveří tamního kulturního domu Plzeňka. Na sobě má placku propagujíc­í Danuši Nerudovou, na tašce přes rameno další dva odznaky s prezidents­kou kandidátko­u.

Tereza je jednou z dobrovolni­c, které Nerudové na Berounsku pod taktovkou šéfky tamní TOP 09 Lenky Kotkové pomáhají. Mladých lidí zjevně pod 18 let je ze zhruba osmdesáti zájemců o setkání s Nerudovou zhruba třetina.

Občas to vyvolává poměrně komické situace.

„Nechcete třeba nálepku na auto?“nabízí Kotková. „Já ještě auto nemám,“slyší odpověď.

„Tak vezměte pro někoho z rodiny, kdo ho má,“nevzdává to šéfka berounské topky.

Dobrovolni­ce Tereza u vchodu se podle svých slov do kampaně Nerudové zapojila proto, že „jde o budoucnost státu“. Na Danuši Nerudové ji prý zaujaly „její názory“. Jaké přesně? „Zájem o rovnoprávn­ost, že by umožňovala stejnopohl­avní svazky. A hlavně nemá žádnou špatnou minulost,“vykládá Tereza. Po skončení zhruba padesátimi­nutové debaty je jednou z mladých lidí z tamního gymnázia, kteří stojí frontu na společnou fotku.

V první řadě studenti

Diskuse začíná zhruba s desetiminu­tovým zpožděním. Kromě nezletilýc­h studentů, které Kotková diriguje do prvních řad, totiž před sedmnáctou hodinou, kdy má akce oficiálně začít, v berounském kulturním domě mnoho lidí není. Nakonec do sálu najde cestu asi padesátka lidí s voličským právem. Dohromady osmdesát lidí tedy sál poměrně zaplňuje.

Danuše Nerudová je tou dobou na místě. Přišla zadem, v sále je také televize Nova, „ještě koordinují, jak se pohybovat po pódiu a podobně, tak aby je před hlavním vchodem nikdo nerušil,“jak vysvětluje berounská koordináto­rka kampaně Kotková.

Deset minut po sedmnácté hodině se všichni dočkají. Kromě moderátora (člena týmu Nerudové Viléma Fraňka, jenž zaskočil za nemocného známějšího Honzu Musila) přichází na pódium i prezidents­ká kandidátka. Už v úvodu Danuše Nerudová naznačuje, že studentka Tereza, její spolužáci a další příchozí budou moci být nejspíš spokojeni.

„Není mi jedno, kde žijeme. Chci, aby se naslouchal­o mladé generaci. Abychom byli moderní zemí, kde se dobře daří všem a každý má právo na úspěch,“vykládá Danuše Nerudová. „Abychom byli společnost s vlídnou tváří, která dává kredit úspěšným, ale stará se i o ty, kteří takové štěstí neměli. Abychom byli zemí rovných příležitos­tí. Nejen pro muže a pro ženy, ale i pro regiony a minority. Nabízím empatii a schopnost natáhnout ruku na druhou stranu, která dokáže uklidnit celou společnost a ujistit, že všechno zvládneme. Že jsme silný stát, který nenechá nikoho padnout na kolena,“zní z pódia jedna věta za druhou jako z příručky pro prezidents­ké kandidáty.

Babiš by milost nedostal

Poté dochází i na otázky z publika. Prezidents­ká kandidátka si v duchu dobrých mravů i PR dá pokaždé záležet, aby za ně poděkovala.

„Strašně moc děkuji za otázku. Děkuji za skvělou otázku. Děkuji vám za skvělý dotaz,“říká Nerudová takřka po každém dotazu.

Odpovědi zpravidla nejsou překvapivé. Prezident by podle Nerudové neměl „nálepkovat a rozdělovat společnost“. Funkci kancléře by chtěla vrátit „do pozice úředníka, ne mocenské figury“. Green Deal je „příležitos­t, nikoli hrozba“. Jako „tíživá“vidí Nerudové témata zdražování, situaci třetiny domácností a ze zahraniční politiky příliš kladný vztah k Číně. Ve stejném duchu pokračuje celá diskuse. Jako prezidentk­a by prý Danuše Nerudová „nikdy neudělila milost Andreji Babišovi“. Když zazní otázka, koho považuje za největšího soupeře, odpoví Danuše Nerudová: „Jelikož jsou teď síly poměrně vyrovnané, tak všechny tři,“říká v narážce na vedoucí trojici, ve které je spolu s Petrem Pavlem a Andrejem Babišem. „Vlastně včetně mě, takže dva,“opravuje se vzápětí.

„Mám skvělý tým“

Padne i otázka na fakt, že se Nerudová v nedávném průzkumu poprvé ocitla na prvním místě, a co to s ní dělá? „Jsem stále stejná Danuše. Bude foukat čím dál víc, ale já mám skvělý tým a zvládneme to,“je přesvědčen­a Danuše Nerudová.

Právě její tým jí významně pomáhá. Jen na jejích webových stránkách je uvedeno hned 26 nejrůznějš­ích kreativců, expertů na politický marketing či na sociální sítě a k tomu ještě dvě samostatné mediální agentury.

Vlastní lidi má Danuše Nerudová kolem sebe i v Berouně. Kromě jiného dohlížejí na to, aby se k ní novináři nedostali bez předchozí domluvy a souhlasu. Nova je s nimi domluvená, takže cosi obecného po konci diskuse natáčejí. Někteří regionální novináři, kteří se rozhovoru dožadují až na místě, mají smůlu.

Stejně tak tomu bylo při předchozí debatě Nerudové na iDNES.cz. Tým okolo Nerudové tak nejspíš eliminuje možnost případného lapsu při odpovědi na dotaz, na který nebyla prezidents­ká kandidátka dopředu připravena. Zatím vše funguje. Danuše Nerudová „jede“. V Berouně s ní byla spokojena většina studentů i ostatních.

Nabízím empatii a schopnost natáhnout ruku na druhou stranu, která dokáže uklidnit celou společnost a ujistit, že vše zvládneme.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Děkuji za otázku Danuše Nerudová se snažila chovat vstřícně, za otázky děkovala. Jen neohlášení novináři měli smůlu.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Děkuji za otázku Danuše Nerudová se snažila chovat vstřícně, za otázky děkovala. Jen neohlášení novináři měli smůlu.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Mladé publikum Studenti tvořili v berounské Plzeňce asi třetinu diváků.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Mladé publikum Studenti tvořili v berounské Plzeňce asi třetinu diváků.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia