Dnes Prague Edition

Kampaň dočasně končí. Kandidáti stráví Vánoce doma

-

Prezidents­ká kampaň v ulicích se do konce roku zřejmě zastaví. I kandidáti na post po Miloši Zemanovi si chtějí užít nadcházejí­cí Vánoce a následné svátky se svými nejbližším­i.

„O Vánocích chci být co nejvíc času se svými blízkými. Snažím se dodržovat tradice jak doma, tak v práci. Na Štědrý den jdu tradičně na štědroveče­rní vizitu na I. a IV. Interní kliniku naší fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice. Pak se zastavím na ústavu za kolegyněmi a kolegy, kteří slouží,“popsal MF DNES své plány bývalý rektor Tomáš Zima.

Po splnění těchto „povinností“plánuje zajít s rodinou na hřbitov zapálit svíčky. „Odpoledne se scházíme s přáteli na Kampě a pak už domů na štědroveče­rní večeři a Ježíška,“doplnil Zima s tím, že na půlnoční půjde do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

„Na Hod boží mám oběd s dětmi a na sv. Štěpána se těším na procházku po Praze. Mezi svátky budeme několik dní v Krkonoších. Na silvestra se projdeme po Praze a večer budeme v poklidu všichni doma,“dodal bývalý rektor.

Na volno doma s rodinou se těší i šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Co budeme dělat na silvestra, jsme se ještě nerozhodli, ale plánujeme letos zůstat na oslavy Nového roku v České republice,“nastínil expremiér.

Na svátky s rodinou, doma, u stromečku a také u pohádek se těší i odborový předák Josef Středula.

„Kvůli kampani jsem letos vánoční atmosféru ještě příliš nezaznamen­al. I proto se těším, až si koncem týdne s rodinou v klidu sedneme a

Vánoce si užijeme,“přiznal generál ve výslužbě Petr Pavel. Vánoční svátky podle svých slov rád stráví pokud možno mimo ruch velkoměsta. „Takže se těším na chaloupku do Orlických hor,“doplnil Pavel.

„Já se nejvíc těším na to, až budu s manželkou i s dětmi mít alespoň několik dní jen pro nás,“vzkázal MF DNES i senátor Marek Hilšer. V průběhu svátků se chce jít s rodinou podívat na vánoční strom na Staroměsts­kém náměstí.

„Také na Kampu i na betlém u kapucínů na Pohořelci. Najdeme si čas i na návštěvu kostela,“vylíčil Hilšer. Období mezi svátky senátor stráví na horách a silvestr oslaví s přáteli na východě Čech.

„Vánoční svátky hodlám prožít v kruhu rodinném, nanejvýš si jeden den zajedu na chalupu. Hodlám si trochu oddychnout od předvolebn­í kampaně,“svěřil se i kandidát SPD Jaroslav Bašta. O silvestru podle svých slov zatím ještě jasno nemá, možná ho ale také stráví doma v Praze. „Hodně bude záležet na počasí,“vysvětlil Bašta.

Hory, telefon i spánek

Konec roku prožije s rodinou na horách senátor Pavel Fischer. „Pokud počasí dovolí, tak to bude převážně na běžkách,“řekl MF DNES Fischer, který se i v letošním roce zastaví v předvečer Štědrého dne zazpívat Českou mši vánoční na Hlavní nádraží v Praze na akci „Rybovka na Hlaváku“.

„Počítám s tím, že letos to nebudou svátky, kdy bych mohla úplně odložit telefon, určitě ale zpomalím a těším se, že si vánoční dny užiju s manželem a syny,“svěřila se bývalá rektorka Danuše Nerudová, která, jak přiznala, se o svátcích bude také připravova­t na závěrečný finiš kampaně. „Do regionů znovu vyjedu po Novém roce,“upřesnila.

To podnikatel Karel Diviš se naopak těší, že mu konečně přestanou zvonit mobily, zklidní se i sociální sítě. „Chystám se k rodičům, budu čas trávit se svými dětmi,“popsal MF DNES. „Myslím si ale, že poprvé v životě celý Štědrý den až do večera prospím. A na to se těším,“uzavřel Diviš.

Myslím si, že poprvé v životě celý Štědrý den až do večera prospím. A na to se těším.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia