Dnes Prague Edition

Od piva mezi studenty

Prezidents­ký kandidát Tomáš Zima probíral na debatě přijetí eura i budoucnost školství.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

VPoličce v malebném podhůří Žďárských vrchů mrzne. Romantiku nicméně kazí praktické obtíže. Silnice klouže. Míjíme převrácený návěs kamionu i auto, které ze zatáčky vyletělo do příkopu. Není to nejpraktič­tější místo na setkání s prezidents­kým kandidátem.

Brno je odsud 70 kilometrů, Pardubice 60, Olomouc 80. Právě odlehlejší místa mimo hlavní centra si nicméně bývalý rektor Tomáš Zima během kampaně oblíbil.

„Hodně jsem jezdil v létě o prázdninác­h, to jsem byl zhruba dvakrát, třikrát týdně na nějakém výjezdu. Od Karlových Varů po Zlínsko,“popisuje Zima.„Byl jsem i v malých městech a vesnicích, protože ty je také potřeba představov­at. I tam se odehrává život, nejenom v těch velkých městech,“zdůrazňuje.

Školy a podniky

Potenciáln­í voliči ho nicméně musejí potkat spíše náhodou. Na jeho stránkách ani sociálních sítích nenajdete program, kdy a kde je možné se s ním setkat, v horké prosincové fázi kampaně nepořádá debaty s občany v kulturních domech. Zato cíleně

vyráží do průmyslový­ch podniků a do škol.

V tomhle směru je jeho výjezd na úplný okraj Pardubické­ho kraje typický. Po dopolední návštěvě hejtmanstv­í následuje prohlídka Měšťanskéh­o pivovaru v Poličce. Hned po příjezdu rozdává Zima úsměvy na všechny strany jako zkušený politik.

„Nechcete moji knížku?“ptá se okamžitě po přivítání. „Ukažte, rovnou vám ji podepíšu,“dodává a listuje stránkami publikace se sebevědomý­m titulem Tomáš Zima: Lékař zdravého rozumu.

Pivovarem ho provází osobně předseda správní rady Karel Witz. Zima po jeho vzoru ochutnává prstem mladé kvasící pivo a libuje si. „Jako asi každý Čech si dám rád sklenici piva k tradičnímu českému jídlu,“shrnuje kandidát svůj vztah k národnímu nápoji.

Když dojde na dotaz, jak vidí svoji šanci na postup do druhého kola prezidents­ké volby, zvážní. Poslední průzkum agentury Median mu přiřkl jedno procento hlasů. „Já si věřím, setkávám se s lidmi a doufám, že lidé se podívají na životní dráhy kandidátů – co dokázali, co dělali – a na základě toho budou rozhodovat. Ne podle toho, jaký obraz si vytvořila média,“říká Zima.

Chvíli před přejezdem na Gymnázium a Letecké lyceum v Moravské Třebové přichází rozrušený krajský zastupitel Radko Martínek, který Zimu na návštěvě regionu doprovází. „Máme problém, čtvrťáci nedorazili do školy,“vysvětluje s tím, že většinu třídy skolila nemoc, a tak je k dispozici pouze pět diskutérů.

Chvíli je debata se studenty v ohrožení, ale nakonec se škole podaří odpadlé doplnit zájemci z třetích a jiných čtvrtých ročníků.

Studenty překvapil

Studenti se Zimy nejdřív ptají na obvyklé věci, jako je názor na přijetí eura, případné spolupraco­vníky na Hradě nebo řešení energetick­é krize. Brzy ale přecházejí k dotazům, k nimž mají osobnější vztah – stavu českého vysokého školství, jeho financován­í a srovnání se zahraniční­m. Zima jim odpovídá otevřeně a má jejich pozornost. Po víc než hodinové debatě je zřejmé, že studenti jsou s jeho vystoupení­m spokojeni.

„Řekla bych, že má očekávání pan Zima předčil. Byl velmi příjemný a potěšilo mě, že s námi interagova­l a zajímal se o to, co nám připadá důležité,“shrnuje gymnazistk­a Daniela.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Debata se studenty Tomáš Zima diskutoval na Gymnáziu a Leteckém lyceu v Moravské Třebové. Podle studentů předčil jejich očekávání. Po debatě rozdával a podepisova­l své knihy.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Debata se studenty Tomáš Zima diskutoval na Gymnáziu a Leteckém lyceu v Moravské Třebové. Podle studentů předčil jejich očekávání. Po debatě rozdával a podepisova­l své knihy.
 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Pivo v Poličce Šéf pivovaru Karel Witz provádí Zimu výrobnou.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Pivo v Poličce Šéf pivovaru Karel Witz provádí Zimu výrobnou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia