Dnes Prague Edition

Raději nevycházej­te, varovali kvůli ledu

-

Ledovka a náledí včera už třetí den komplikova­ly dopravu i život ve městech. Některé úseky silnic například na severozápa­dě Čech či v okolí Prahy nebyly sjízdné, někam se nedostaly ani linky MHD. Problémy měli i lidé na kluzkých chodnících.

V několika městech na severu Čech radnice a záchranáři vyzvali obyvatele, aby ven vycházeli a vyjížděli jen v nejnutnějš­ích případech.

Dramatická situace byla ve třítisícov­ém Rychnově u Jablonce nad Nisou, kde kvůli ledovce vyhlásili dokonce kalamitní stav a uzavřeli dvě ulice. V obci pršelo na zmrzlou zem a městu se přes veškerou snahu nedařilo udržet silnice sjízdné a chodníky schůdné.

„Máme to tady tak, že všechno je vesměs do kopce a vozidla technické údržby se tam vůbec nedostanou,“řekl starosta Rychnova Tomáš Levinský (Rychnováci). „Používáme inertní posyp, přidali jsme i chemický, ale zatím to nefunguje,“dodal. Lidem proto radnice doporučila, aby z domovů vycházeli jen v nejnutnějš­ích případech a používali komunikace, které jsou zjevně ošetřeny posypem. Obdobné doporučení vydala i další města v Libereckém kraji.

Opatrně i dnes

Ledovka hrozí ještě dnes. Skoro na celém území se podle meteorolog­ů udrží do dnešního rána, na Moravě až do večera. Na východě Českomorav­ské vrchoviny a v Jeseníkách hrozí kromě ledovky i silná námraza, která může lámat větve a stromy a způsobit poruchy na elektrické­m vedení. Ještě dnes ráno platí meteorolog­ická výstraha – vysoký stupeň nebezpečí – hlavně v Libereckém a Ústeckém kraji.

Česko se ale ledu pravděpodo­bně zbaví, podle předpovědi se má dnes za občasného deště oteplovat a má být 5 až 9 °C. (row, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia