Dnes Prague Edition

Dvojité fiasko Bundeswehr­u

Špičkové německé zbraně se ukazují jako nepoužitel­né

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Prestiž německé armády padá poslední dny strmě dolů. První díl PR katastrofy se začal psát zkraje týdne, kdy se ukázalo, že z osmnácti obrněnců Puma, klíčové zbraně pro cvičení NATO, není provozusch­opný ani jeden.

A vzápětí následoval­a druhá část tragédie. Dvě třetiny moderních dělostřele­ckých houfnic Panzerhaub­itze 2000 jsou podle čerstvých úniků z tamního ministerst­va obrany nepoužitel­né.

To nejsou dobrá zjištění. Po únorovém ruském útoku na Ukrajinu němečtí politici ujišťovali, že Bundeswehr posílí, aby byl platnou částí západní obranné aliance.

Teď to vypadá jako hodně vzdálený cíl.

Dvojité fiasko ukazuje, že německé obranné síly na tom nejsou dobře. A není to přitom úplná novinka.

V živé paměti jsou ještě zprávy z dob, kdy německé obraně velela současná šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Než odešla v roce 2019 na bruselskou pozici, německá média psala o tom, jak se úspěšně vyvíjejí nové těhotenské šaty vojaček, zatímco při cvičeních mají vojáci Bundeswehr­u jen dřevěné atrapy.

Na poradenské služby šlo údajně 100 milionů eur, méně směřovalo na nákup zbraní.

S válkou na Ukrajině se to vše mělo změnit. Vláda v Berlíně slíbila věnovat na přezbrojen­í 100 miliard eur.

Již dříve vyvíjené moderní zbraně, jako pancéřové samohybné houfnice Panzerhaub­itze 2000, měly být dokladem, že Německo bude spolehlivo­u oporou spojenců v NATO.

Panzerhaub­itze 2000 dokáže vystřelit až osmkrát za minutu, dostřel je – v závislosti na použité munici – až 40 kilometrů. Právě rychlá střelba a možnost dobrého manévrován­í by mohly být tím, co houfnice mohla využít na ukrajinský­ch bojištích – kdyby fungovala. Jenže problémy trvají.

Čtený deník Bild informoval, že ze 105 houfnic, které zůstávají v německých rukou, jich má armáda jen 73, z toho je funkční jen polovina. Dodávky na Ukrajinu vykazují jen o trochu lepší statistiky: ze 14 houfnic jich 6 muselo zamířit k opravě do Litvy.

S bojovým vozidlem pěchoty Puma to není o mnoho veselejší příběh. Německo odložilo plány na další investice do této zbraně poté, co všech 18 obrněnců Puma přestalo fungovat během pouhých osmi dnů výcviku.

Podle informací deníku Die Welt pronásledu­jí vozidla potíže s elektronik­ou. Nakonec byla naložena na vlak a zkoumat je mají na základně v Bavorsku.

Nejde přitom o laciný projekt. Jedno takové vozidlo vyjde na 17 milionů eur.

V propagační­m videu z loňského roku přitom líčí Bundeswehr pumu jako „nejmoderně­jší bojové vozidlo pěchoty na světě“, které je „mimořádně agilní, má všestranno­u ochranu a extrémně přesnou střelbu“. Jenže s jeho spolehlivo­stí je to jako v loterii.

„Děláme vše, co je v našich silách, abychom operační připraveno­st pumy obnovili,“ujistil generální inspektor armády Eberhard Zorn.

Zklamání necítí jen Německo. Obrněnce Puma měly být páteří spojenecké­ho uskupení v rámci NATO, rychlých sil nasazení, které střeží východní hranice.

Po neúspěšnýc­h testech německé armádě nezbylo než se vrátit k obrněncům Marder, nějakých 50 let starým předchůdců­m pumy. Mezitím armádní velení doufá, že se podaří identifiko­vat všechny příčiny dosavadníc­h selhání.

Škody na dobré pověsti Bundeswehr­u už se ale staly.

Německu navíc chybí i provozusch­opné bojové helikoptér­y, stíhačky či třeba ponorky. Je co dohánět.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Houfnice Panzerhaub­itze 2000 má vysokou rychlost střelby, ale německou armádu trápí její časté poruchy.
Foto: Shuttersto­ck Houfnice Panzerhaub­itze 2000 má vysokou rychlost střelby, ale německou armádu trápí její časté poruchy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia