Dnes Prague Edition

Podezřelé čínské statistiky kolem úmrtí na covid

-

PEKING Do statistik úmrtí souvisejíc­ích s koronavire­m počítá Čína pouze ty pacienty, kteří zemřeli na zápal plic či respirační selhání. Podle agentury AP to uvedl šéf oddělení infekčních chorob v pekingské univerzitn­í nemocnici Wang Kuej-čchiang.

Přestože se podle neoficiáln­ích zpráv covid v Číně po zrušení opatření šíří velkou rychlostí, nezaznamen­ala země s 1,4 miliardy obyvatel za posledních 24 hodin žádné oficiální úmrtí na koronaviru­s. Řadě odborníků to připadá přinejmenš­ím podezřelé.

„Úmrtí pacientů trpících ještě dalšími nemocemi nejsou do oficiální statistiky zahrnována,“prohlásil Wang.

Celkově čínské úřady doposud zaznamenal­y 5 241 úmrtí souvisejíc­ích s covidem, což je jen zlomek počtu těchto úmrtí v řadě méně lidnatých zemí.

Co se týče nakažených, nezapočítá­vá Čína do statistick­ých údajů lidi, kteří nevykazují příznaky covidu-19. Symptomati­ckých případů zaregistro­vala Čína za poslední den 5 241.

Podle expertů čínské statistiky nepodávají úplný obraz o epidemii. Světové agentury v posledních dnech uváděly, že jsou v Číně přeplněné nemocnice, vyprodané léky na covidové příznaky a některá krematoria již nemají místo na další těla.

Profesor patologie Benjamin Mazer, působící na americké Univerzitě Johnse Hopkinse, která pandemii covidu-19 monitoruje celosvětov­ě, uvedl, že čínská klasifikac­e covidových úmrtí spoustu případů opomíjí. Podle Mazera se to týká zvláště očkovaných lidí, u nichž je podlehnutí zápalu plic méně pravděpodo­bné. „Bezpočet úmrtí pacientů s covidem způsobily krevní sraženiny, srdeční problémy a sepse,“podotkl Mazer. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia