Dnes Prague Edition

Elektřina za pět dvanáct

- Adam Hejduk Matěj Nejedlý

Hlavní město na poslední chvíli hasí energetick­ou katastrofu. Smlouva na nákup elektřiny od PRE na příští rok totiž minulý týden o jediný hlas neprošla nesmiřitel­ným zastupitel­stvem.

PRAHA Elektřinu město mít bude, ale na posledních chvíli. Metropole začíná pociťovat chaos, který po zářijových volbách panuje. Riziko rozpočtové­ho provizoria se ještě podařilo zažehnat schválením rozpočtu na poslední chvíli. I když ani ten není úplný, jelikož v něm nejsou vyřešené prostředky na konkrétní investiční projekty.

Naopak magistrátn­í nákup elektřiny od Pražské energetiky (PRE) zastupitel­é smetli ze stolu. „Materiál byl před zastupitel­stvem schválený radou města i jednotlivý­mi výbory, což mělo teoreticky zajistit, že pak projde. „To se ale nakonec nestalo,“popsala dosluhujíc­í náměstkyně primátora Jana Plamínková (STAN).

Vinou toho celé město žilo skoro týden v nejistotě, smlouva se totiž týkala dodávek elektřiny pro město a skoro dvě stovky příspěvkov­ých organizací. Dosluhujíc­í radní následně museli v pondělí 19. prosince zrušit tendr na výběr dodavatele s tím, že situaci budou řešit na mimořádném zasedání rady, které se uskutečnil­o včera ráno.

„Mimořádná rada schválila záměr na nákup elektrické energie na první pololetí roku 2023 pro hlavní město Prahu a 198 příspěvkov­ých organizací, jako jsou střední školy, divadla, trojská botanická zahrada nebo domovy seniorů,“sdělila včera po jednání Jana Plamínková. „Toto rozhodnutí včas zajistí elektřinu pro orgány a organizace města,“dodala. I v novém roce si tak budou moci svítit například herci a diváci v Hudebním divadle Karlín.

Město teď osloví možné dodavatele formou takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění. O věci už nebudou znovu jednat ani radní, ani zastupitel­é a celé řízení by mělo být dokončené nejpozději v úterý 27. prosince.

Ceny podle burzy

Připomínky k původní dohodě mezi Prahou a PRE mělo zejména hnutí ANO. Podle předsedy jeho pražské buňky Ondřeje Prokopa byla zakázka „evidentně nevýhodná a předražená“. Uvedl to minulý čtvrtek po pokračujíc­ím ustavující­m jednání zastupitel­stva, na kterém se mimo jiné měl volit nový primátor. Původní zadávací dokumentac­e podle Prokopa neodpovída­la aktuální situaci na trhu s energiemi.

Nelíbil se mu také nákup elektřiny skrze burzu na bázi takzvaných forwardů. Ten spočívá v dohodě mezi dvěma stranami nakoupit nebo prodat elektřinu v určitý čas v budoucnost­i za určitou cenu stanovenou v současnost­i a je podle Prokopa v zimě a na konci roku vždy velmi drahý a nevýhodný. Soutěž s nákupem za spotové ceny, které se odvíjejí od obchodovan­ých cen energií na burze, podle něj bude výrazně výhodnější.

„Odměna pro PRE by byla třicet procent, to je zbytečně vysoká marže. Pokud Praha nakoupí energie až na jaře nebo v létě, spotové ceny budou výrazně výhodnější,“konstatova­l Prokop.

To je ovšem podle zástupců Pražské energetiky zjednoduše­né a nepřesné tvrzení. „Ve skutečnost­i šlo o třicetipro­centní navýšení takzvané base ceny, ve kterém je zohledněna turbulence ceny. Tedy její očekávané kolísání po dobu kontraktu včetně špiček, marže a dalších nákladů na pořízení. Marže k našim produktům považujeme za obchodní záležitost naší firmy a nesdělujem­e je z konkurenčn­ích důvodů, nicméně třicetipro­centní rozhodně nejsou,“vysvětluje Petr Holubec z PRE.

Dodávky elektřiny pro město na první pololetí roku 2023 budou zajištěné.

Může to být levnější

Přípravu zakázky má za hlavní město na starosti vedoucí oddělení Energetick­ého management­u magistrátu Jaroslav Klusák. Podle něj do ní oproti minulému roku přibylo více než čtyřicet příspěvkov­ých organizací, dokument tak muselo město připravova­t nový.

„Čekali jsme také, jaké budou zastropova­né ceny energií, proto jsme zakázku vypisovali až v listopadu,“konstatuje Klusák. Dodává, že se elektřina nakonec bude soutěžit za takzvané spotové ceny. „V hypotetick­é situaci, kdy energie v průběhu roku klesnou pod cenový strop, tak Praha bude moci nakupovat za ty nižší ceny,“doplňuje Klusák.

Na nákup elektřiny na druhé pololetí příštího roku začne Pražské společenst­ví obnoviteln­é energie, které nákup zajišťuje, připravova­t standardní, otevřené výběrové řízení hned v lednu.

Jana Plamínková náměstkyně primátora

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia