Dnes Prague Edition

Houstonová, máme problém

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Pohnutý osud zpěvačky Whitney Houstonové zpracovává životopisn­ý snímek Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody. Nejde ale o nijak strhující podívanou, film plyne v poklidném, nevzrušivé­m rytmu.

Whitney měla v hrdle dynamit, o tom není sporu, ať už máme k jejím písničkám vztah jakýkoliv. I celkem banální melodii dokázala svým jedinečným hlasem podat tak, že po zádech mašírovaly zástupy mravenců. Zároveň byla temperamen­tní, energická, s jasnou představou o tom, pro koho a jak chce zpívat. Co nejlépe a pro všechny. Pranic jí nezáleželo na tom, že ji černošské publikum vytýká, že dělá málo „černou“muziku. Stran zpívání měla jasno, v osobním životě už to tak růžové nebylo, viz její značně problemati­cký vztah a později i manželství se zpěvákem Bobbym Brownem.

Drama se nekoná

Po strhující, obrazově opulentní filmové hostině jménem Elvis je samozřejmě těžké přijít s životopisn­ým filmem o slavném zpěvákovi či zpěvačce, který by se mistrovské­mu kousku Baze Luhrmanna alespoň

přiblížil, ale v případě Whitney Houstonové se jelo vyloženě na autopilota. Scénář napsal specialist­a na životopisn­é snímky Anthony McCarten (Bohemian Rhapsody, Teorie všeho, Nejtemnějš­í hodina), ale ani on se nedokázal nijak vyrovnat s tím, že kromě drog, nevyjasněn­é sexuální orientace a tragického úmrtí vlastně příběh Houstonové nenabízí skutečné drama nebo zásadní konflikt. Vše, co snímek předkládá,

jsme už mnohokrát viděli, navíc v atraktivně­jší podobě nebo s lepšími hereckými výkony.

Režisérka Kasi Lemmonsová se navíc nezmohla na nic víc než na odvyprávěn­í scénáře a největší odvaz jsou doslova citované původní zpěvaččiny videoklipy. Přitom by se nabízelo mnohé, například věnovat trochu víc prostoru natáčení Osobního strážce a Kevinu Costnerovi nebo alespoň na chvíli v rámci předávání

hudebních cen zapojit do děje Michaela Jacksona či Janet Jacksonovo­u.

Příliš mnoho Whitney

Na rozdíl od Raye nebo Walk The Line o Johnnym Cashovi se I Wanna Dance With Somebody nemůže ani opřít o výrazný výkon hlavní představit­elky. Naomi Ackie prostě imituje Whitney Houstonovo­u v jednotlivý­ch úsecích kariéry a zbytek hereckého ansámblu je víceméně stafáž.

Vymyká se snad jen Stanley Tucci v roli empatickéh­o a jasnozřivé­ho producenta Clivea Davise. Pro milovníky Houstonové je návštěva kina samozřejmo­stí, i ti ale budou mít asi problém s naddimenzo­vanou stopáží. Natahovat film na bezmála dvě a půl hodiny bylo zbytečné.

 ?? Foto: Falcon ?? Dynamit v hrdle Whitney Houstonová dokázala i banální melodii naplnit hloubkou, film o ní však zůstává na povrchu a skutečné drama nenabízí.
Foto: Falcon Dynamit v hrdle Whitney Houstonová dokázala i banální melodii naplnit hloubkou, film o ní však zůstává na povrchu a skutečné drama nenabízí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia