Dnes Prague Edition

Až nám tu nastaví totalitu hyperkorek­tnosti

-

Dva muži si pod neprůhledn­ými přezdívkam­i Veselé kokešátko (Jakub Slach) a Osamělá veverečka (Ernesto Čekan) píší na internetov­é seznamce. Každý na druhém konci tuší ženu, takže když se sejdou na smluveném rande, nestačí se divit. Kokešátko dává Veverečce košem a odchází domů. Případu se ale chytne právník a dosud neúspěšný politik (Milan Enčev), který v odmítnutí někoho jen proto, že je muž, vidí potenciál, jak zviditelni­t svou stranu Liga tolerance. A začíná soud.

Tak zní hlavní zápletka divadelní hry Vy nejste žena, pane!, kterou přímo pro pražské Divadlo Radka Brzobohaté­ho napsal Karel Janák. Známý režisér se zde chtěl humornou formou vypořádat se současným „trendem hyperkorek­tnosti“. Divadlo novinku nastudoval­o v režii Lukáše Buriana a vedle zmíněných se zde představí Romana Goščíková či třeba Simona Postlerová.

Kabaretní odlehčení

Burian Janákovu vtipnou a vlastně docela dotaženou hru oživil písňovými vstupy. Herci tak jednotlivé scény doplňují zpěvem známých českých hitů, převážně pojednávaj­ících o lásce. I když divák může přemýšlet, zda bylo takové oživení v poměrně dlouhém představen­í vůbec nutné, je třeba uznat, že všichni herci zde podávají dobré pěvecké výkony a vstupy přispívají k celkově odlehčené, kabaretní atmosféře večera.

Hlavní předností kusu jsou ale vtipné dialogy a scénky, ve kterých herci zpětně odehrávají události u soudu řešené. Čekan se Slachem se zde skvěle doplňují, svou roli rádoby tolerantní­ho politika si užívá i Enčev.

Původní situační komedii však Janák

rozehrává dál, když v druhé polovině nechává Ligu tolerance vyhrát volby. Náhle se sami strůjci hyperkorek­tního světa ocitají v osidlech nové totality. Zde už začíná být hra i inscenace možná příliš doslovná, autorův varovný prst ční z děje opravdu okatě.

Pro velkou část diváků však může být takové varování v souznění s jejich pohledem na dnešní svět.

— Tomáš Šťástka

 ?? Foto: I. Zlámalová ?? Ústřední trojici tvoří J. Slach, M. Enčev a E. Čekan.
Foto: I. Zlámalová Ústřední trojici tvoří J. Slach, M. Enčev a E. Čekan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia