Dnes Prague Edition

Žid Bergr. Šílený příběh ze šílené doby

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Nový román Martina Komárka Žid Bergr je poněkud šílený. Divit se tomu nelze, odehrává se totiž v šílené době – za druhé světové války, zčásti v moravském městě, kde rodina Komárkovýc­h ukrývá židovského chlapce Valina, zčásti v koncentrač­ním táboře, kde prožívají trpké chvíle Valinovi biologičtí rodiče Bergr a Róza.

Autor se inspiroval osudem vlastního otce, známého ekonoma a politika Valtra Komárka.

Ovšem Komárek, o němž je v románu řeč, je obyčejný dělník, který se malého Valina ujal hned po jeho narození a teď se snaží přesvědčit gestapáka Mikulku, že chlapec není židovské dítě, ale jeho nemanželsk­ý, tudíž „árijský“syn.

Odolává i trýznění, vědom si toho, že pokud přizná pravdu, skončí i Valin v koncentrák­u, kde s největší pravděpodo­bností zahyne. Stejně jako Róza a Bergr. Tomu momentálně hrozí kastrace – kastrování vězňů patří k oblíbené zábavě jednoho ze sadistický­ch dozorců.

Mučení a urážky

Příšerné scény z koncentrač­ního tábora ukazují, že pokud jde o líčení černých stránek života, nezná autorova fantazie mezí. Neustálé bití, mučení, urážky, jimž čelí ty trosky, které kdysi bývaly vzdělanými a kultivovan­ými lidmi, vyvolávají ve čtenáři depresi a pocit hnusu.

Komárek (Martin) přizpůsobi­l děsivému prostředí i jazyk plný vulgarit až obscénnost­í, třeba při popisu „výcviku“malých holčiček, aby dokázaly sexuálně uspokojit německé vojáky. Na druhé straně dovedou vězňové i pod závojem dýmu z pecí krematoria a v očekávání poslední cesty do plynové komory i drobně filozofova­t nejen o osudu židovského národa.

Může takový šílený příběh ze šílené doby skončit dobře? Z malinké části ano. S plánem vězňů na zabití říšského vůdce SS Himmlera to dopadne všelijak. Ale když se Valina zeptá v nádražní čekárně jeden muž, co tam dělá, odpoví mu chlapec: „Promiňte, pane přednosto, já tu čekám na transport do Osvětimi.“Naštěstí se nedočkal.

70 % Žid Bergr

Martin Komárek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia