Dnes Prague Edition

Byl jsem jenom číslo. Poprvé jsem cítil hlad. Chtěli mě zabít

- Stanislav Kučera tenisový reportér MF DNES

Odpovídal téměř dvě hodiny. Oděný v černém, viditelně pohublý ve tváři i na těle. „Když jsem šel do vězení, měl jsem 97 kilo, rychle jsem se ale dostal na 90,“vysvětlil Boris Becker.

Vyprávění o tom, jak se loučil se svou přítelkyní, musel kvůli slzám přerušit. Zmínil hlad či strach o život. Bývalý tenisový velmistr se po osmi měsících v britské cele dostal na svobodu a poskytl první veřejný rozhovor.

„Samozřejmě, že jsem byl vinný,“přiznává pro německou stanici Sat.1, která mu za otevřenou zpověď zaplatila v přepočtu 12 milionů korun. Odvysílala ji v úterý, záběry a citace z ní obletěly svět.

Becker si měl za maření insolvenčn­ího řízení původně odpykat dva a půl roku, propustili ho ale už po osmi měsících v rámci programu pro zahraniční vězně, který má ulevit přeplněným britským zařízením.

V Německu už mu další stíhání nehrozí.

Becker za mřížemi přesto strávil dlouhých 231 dní, během nichž poznal spoustu situací zcela odlišných od slávy a bohatství na tenisových kurtech.

„Jednou jsem se ostře pohádal s dalším vězněm, který mě pak chtěl zabít. Jasně mi to i řekl. Den potom požádal o odpuštění, padl přede mnou na podlahu a políbil mi ruku.“

„Poprvé v životě jsem cítil hlad. Myslel jsem, že v 54 letech jsem už zažil všechno, ale tohle bylo nové,“popisoval malé a nedostateč­né porce jídla. I proto se rozplýval, když mu k listopadov­ým narozeniná­m spoluvězni sehnali čokoládový dort: „Ještě nikdy jsem nepoznal takovou solidaritu.“

Žádné výhody však neměl. Ani coby trojnásobn­ý wimbledons­ký šampion.

„Ve vězení jste nikdo. Jenom číslo. Moje bylo A2923EV. Neříkali mi Boris, byl jsem jen číslo. A nikoho nezajímá, kdo jste.“

Vrátil se i k dubnu letošního roku, kdy se dozvěděl tvrdý verdikt, že skutečně putuje do vězení.

„Moje děti to akceptoval­y. Říkal jsem své přítelkyni, že na mě nemusí čekat, že je mladá žena. Odpověděla: Nemluv nesmysly, jsme tým,“přiblížil Becker, jak se loučil s partnerkou Lilian De Carvalho Monteirovo­u.

Když vzápětí pokračoval v popisování strastí posledních měsíců, nezadržel slzy a rozhovor musela přerušit reklamní pauza.

Pookřál až při líčení, jak se v den propuštění nemohl dočkat, až se otevřou dveře cely a bude volný.

Po návratu do Německa si objednal sushi a pivo. „Bylo to nejlepší pivo v mém životě.“

A jaké má bývalý hvězdný tenista další plány?

Nastínil, že kvůli nedostatku soukromí nejspíš nezůstane v Německu, zmínil se o Dubaji či Miami. Do vlasti se však nejspíš vrátí příští rok minimálně na filmový festival v Berlíně, který uvede připravova­ný dokument o jeho životě.

Na závěr Becker shrnuje, že se z nemilé zkušenosti poučí: „Myslím, že jsem znovu objevil člověka, kterým jsem byl. Dostal jsem tvrdou lekci. Velmi drahou a bolestivou. Ale některé věci se stávají z dobrého důvodu.“

 ?? Foto: ČTK ?? Legenda na scestí Boris Becker si za maření insolvenčn­ího řízení odseděl osm měsíců. V britském vězení měl strávit dva a půl roku.
Foto: ČTK Legenda na scestí Boris Becker si za maření insolvenčn­ího řízení odseděl osm měsíců. V britském vězení měl strávit dva a půl roku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia