Dnes Prague Edition

Jak zdražila sváteční večeře

Kapr, řízek nebo brambory. Pro přípravu vánočního menu podražily všechny potraviny.

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Dodržování tradic spojuje lidi a vypovídá o vztahu k vlastní minulosti. Stejně jako loni MF DNES dala dohromady modelový koš týchž devatenáct­i vybraných potravin pro přípravu tradičního štědroveče­rního menu. Nechyběl v něm kapr, vepřová kýta na řízky, ingredienc­e na bramborový salát ani sekt na přípitek. Snad jen majonéza, protože její cenu Český statistick­ý úřad nesleduje.

Vánoční večeře tentokrát Čechům z jednoho roku na druhý podražila nejvíce za dobu, kdy MF DNES cenu jejích položek porovnává. Oproti loňskému roku o téměř 16 procent.

Nákup potravin na večeři letos vyjde na 1 567 korun, což je o 244 korun více než loni. Zdražily úplně všechny sledované suroviny. Náklady na přípravu štědroveče­rního menu vzrostly i kvůli výrazně vyšším cenám energií, ty však redakce do výpočtů nezapočítá­vá.

Před Vánocemi 2013 stály tytéž položky na vánoční večeři 997 korun a průměrná mzda se tehdy blížila 25 tisícům korun. Letos průměrná mzda v Česku činí bezmála 39 tisíc. Paradoxní je, že podíl hostiny na průměrné mzdě jsou dnes tatáž čtyři procenta jako v roce 2013.

„Situace samozřejmě do určité míry využívají i obchodníci, kteří spoléhají na ochotu českých domácností alespoň během Vánoc nehledět tolik na výdaje na jídlo, ale hlavní příčinu zdražování je třeba hledat spíše u výrobců,“uvádí partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala zemědělci neurčují ceny potravin na pultech obchodů. „Jednoznačn­ě odmítáme, že by čeští pěstitelé a chovatelé zdražovali zákazníkům potraviny. Promítají se do nich náklady a přirážka zpracovate­lů, náklady na dopravu či skladování a náklady a přirážka velkých obchodů,“tvrdí Doležal.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia