Dnes Prague Edition

Premiér Fiala: Můžeme se bavit o daních

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Při hledání, jak ušetřit desítky miliard korun v rozpočtu, se vláda podle premiéra Petra Fialy bude bavit i o struktuře daní, třeba o dani z přidané hodnoty.

Předseda vlády v rozhovoru pro iDNES.cz a MF DNES řekl, že šetřit chce hlavně ve výdajích, a vyloučil zavedení školného na veřejných vysokých školách. Petr Fiala už také ví, koho bude volit jako příští hlavu státu.

Pane premiére, vaše koaliční vláda má za sebou rok existence. Důvěru ve vaši vládu mělo na podzim podle Centra pro výzkum veřejného mínění jen 28,5 procenta občanů a naopak 68 procent občanů jí nevěřilo. To nejsou moc dobrá čísla, nemyslíte?

Za jediný relevantní výzkum považuji volby a byly tu podzimní (komunální) volby ve zhruba stejný čas, jako se dělal ten výzkum, a dopadly pro vládní koalici dobře, a to i přesto, že se z toho Andrej Babiš pokusil udělat referendum o vládě.

Ale na druhé straně obavy a určitá nedůvěra lidí, to je něco pochopitel­ného. Máme tu problémy, které jsme třicet let nezažili. Nedaleko od nás je válka, ohrožení naší bezpečnost­i, a lidé ten pocit mají. Všichni pociťují ceny energií, které obrovsky rostly v posledních měsících, je inflace. Bylo by vlastně divné, kdyby si lidé ty problémy nepřipoušt­ěli. Určitá skepse českých občanů vůči vládám a institucím je tady dlouhodobě.

Nesouvisí to trochu s tím, že vaše vláda až na podzim rozhodla o zastropová­ní ceny plynu a elektřiny? Opozice vás k tomu vyzývala už dlouho předtím a

kritizuje vás i za to, že jste zvolili příliš vysokou cenu.

Připomeňme si, k čemu nás opozice vyzývala. Ať to uděláme jako v Maďarsku a ať zastropuje­me ceny energií, ať zasáhneme do cen pohonných hmot a potravin. A podívejme se, jak to vypadá v Maďarsku, kde se ukazuje, že ta opatření nefungují, inflace je obrovská a na některé věci tam mají přídělový systém.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia