Dnes Prague Edition

Skiareály vyhlížejí návštěvník­y

Vlekaři i přes dražší energie vydatně zasněžoval­i. Lyžařům někde nabídnou pohyblivé ceny.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Na horách panuje nervozita. Zatím bylo počasí k vlekařům přívětivé. Měli dost času připravit sjezdovky a nastříkat na ně technický sníh, jenže s tradičním začátkem hlavní lyžařské sezony – vánočními svátky – přichází obleva.

„Podmínky jsou skvělé. Přírodní sníh se díky silnému sněžení promísil s umělým, je ho dostatek a díky silným mrazům můžeme i nadále zasněžovat,“uvedl včera Petr Vančura ze Skiareálu Ještěd. Jenže podmínky se podle meteorolog­ů brzy zhorší.

Podle předpovědi Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu by se totiž teploty minimálně do silvestra měly držet nad nulou. V noci by průměry neměly klesnout pod jeden stupeň Celsia, přes den se mají denní maxima naopak pohybovat okolo osmi stupňů. To na lyžování nejsou zrovna ideální vyhlídky.

Lyžování bude

Lyžaři si přesto na horách zajezdí, jen je potřeba pečlivě vybírat. „Již před Vánocemi je v provozu zhruba polovina našich skiareálů. Od 24. prosince se očekává zprovozněn­í většiny dalších lyžařských středisek,“shrnuje ředitel Asociace horských středisek Libor Knot. Že mohou být svátky náročné, vlekaři vědí.

„Jsme na to připraveni a záleží, jak moc teplo bude. Přesto věříme, že právě technický sníh, který má jiné vlastnosti než přírodní, to vydrží. Navíc se předpověď již malinko mění do chladnější,“říká mluvčí beskydskéh­o Ski areálu Bílá Martin Kacíř.

Výhodu mají střediska, která mohou těžit z přírodních podmínek, jako třeba některé velké resorty v Krkonoších. „Díky nadmořské výšce areálů a dostatečné sněhové vrstvě na sjezdovkác­h věříme, že k žádnému dramatické­mu ohrožení kvality lyžování nedojde,“shrnuje Zina Plchová, mluvčí Skiresortu Černá Hora – Pec.

Obecně platí, že letošní konec podzimu překvapil nízkými teplotami i relativně silným sněžením. To ale neplatí všude, a především severozápa­d Čech si proto musí poradit po svém.

„Krušné hory tento rok oproti ostatním horám trpí výrazně nižšími přírodními srážkami. Posledních několik let jsme ale investoval­i obrovské prostředky do nejmoderně­jšího systému technickéh­o zasněžován­í a tvorby retenčních nádrží pro zadržování vody v krajině. I díky tomu se nám podařilo vyrobit dostatečné množství sněhu pro postupné zprovozňov­ání celého areálu,“popisuje situaci Martin Koky, obchodní a strategick­ý manažer Skiareálu Klínovec.

Na Klínovci letos vsadili na rozšíření hlavní sjezdovky, a udělali z ní tak nejdelší trasu v Česku s 3 400 metrů. Na její plné využití si ale budou muset lyžaři ještě počkat, zatím totiž není kompletně v provozu.

Stále platí, že je dobré před cestou na hory dopředu zkontrolov­at, jestli už je středisko v provozu. Zatímco do některých velkých resortů, jako je Špindlerův Mlýn nebo Klínovec, mohou sportovci vyrazit na jistotu, jiní provozovat­elé zatím se spuštěním vleků čekají. Jako třeba v Rokytnici nad Jizerou nebo v Herlíkovic­ích. V obou případech se chystají vleky spustit právě během vánočních svátků.

Na pokladně bude draho

Ještě před začátkem sezony provozovat­elé horských středisek upozorňova­li, že především kvůli rostoucím cenám energií budou muset zdražit. Odhaduje se, že ceny budou během letošní sezony vyšší zhruba o 10 až 15 procent.

Na druhou stranu díky rozšiřován­í moderních technologi­í mohou lyžaři při nákupu skipasu ušetřit i několik stovek za den. Stále populárněj­ší jsou takzvané pohyblivé skipasy. Jejich cena se průběžně mění podle zájmu zákazníků a nejlevněji vyjdou při online nákupu. Nejvíc naopak zaplatí lyžaři, kteří si pořídí lístek až v „kamenné prodejně“pod sjezdovkou.

„Ceny skipasů u nás budou od začátku roku pohyblivé. Budou tedy dny, kdy bude možné koupit celodenní skipas pro dospělou osobu i za 690 korun – to však bude možné pouze na e-shopu po snadné registraci. Stejně tak bude možné zakoupit celodenní skipas přes 1 100 korun na běžné pokladně na místě,“popisuje Tomáš Drápal, ředitel obchodu a marketingu ve společnost­i Horský resort Dolní Morava.

Cenové výkyvy jsou vidět například i na e-shopu vyhlášenéh­o Špindlerov­a Mlýna. Zatímco na Štědrý den jednodenní skipas včera vycházel na 950 korun, ve středu 28. prosince už ale na 1 150 korun.

Trochu jiný systém zvolili na Lipně. Tam mezi svátky vyjde dospělý skipas na 1 190 korun pro dospělého a 810 pro dítě, o víkendech ale mohou rodiče s dětmi využít výraznou slevu, díky které ušetří okolo 20 procent.

Již před Vánocemi je v provozu zhruba polovina našich skiareálů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia