Dnes Prague Edition

„Zelenskyj je jako Churchill“

Ukrajinský prezident projevem v USA prokázal, že je vůdcem, který ví, co chce, a nebojí se to říct

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Na začátku ruské invaze na Ukrajinu odmítl prezident Zelenskyj americkou nabídku na evakuaci z Kyjeva. „Potřebuji munici, ne odvoz,“vzkázal Američanům.

O deset měsíců později dostal obojí. A navíc respekt, zosobněný silným aplausem v americkém Kongresu. V pomyslné PR válce s ruským prezidente­m Putinem tak Zelenskyj ve Washington­u zaznamenal další cenné vítězství.

Jeho návštěva USA byla plná symboliky, od Zelenského zelené mikiny přes modrožluto­u pruhovanou kravatu Joea Bidena až po ukrajinsko­u bojovou vlajku rozvinutou na půdě americké sněmovny.

Cesta však zdaleka nebyla jen o symbolech. Ukrajinský prezident znovu prokázal, že je vůdcem těžce zkoušené země, který ví, co chce. A nemá zábrany si o to říct.

CNN: „Nezlomný civilista“

„Zelenskyj si svým odhodlaným a silným projevem v Kongresu vysloužil srovnání s bývalým britským premiérem Winstonem Churchille­m,“napsal britský list The Times. Churchill do Washington­u dorazil v prosinci 1941, krátce po útoku Japonců na americký Pearl Harbor. Tato vánoční návštěva upevnila spojenectv­í, které pomohlo vyhrát druhou světovou válku a vybudovalo poválečný demokratic­ký svět.

Zelenskyj naznačil, že by chtěl kráčet v Churchillo­vých stopách, psala západní média. „Jestli kdy nějaký vůdce zosobňoval svou zemi, je to Volodymyr Zelenskyj,“uvedla CNN v analýze jeho washington­ské mise. „Nezlomný, vzdorující civilista donucený obléct se do vojenského několikrát děkoval za pomoc, které se Ukrajině od USA dostává. Dal nicméně jasně najevo, že nepřestane žádat víc,“dodala CNN.

Britský list The Guardian si všiml obrovského potlesku ve chvílích, kdy Zelenskyj v Kongresu vyvolal vzpomínky na americký boj proti nacistické­mu Německu. „Naše dva národy jsou spojenci a příští rok bude zlomový, vím to. Zlomovým bodem, kdy ukrajinská odvaha a americké odhodlání zajistí budoucnost pro naši společnou svobodu. Svobodu lidí, kteří stojí za svými hodnotami,“uvedl ukrajinský prezident.

Za „rétorický vrchol“svědčící o pochopení „americké duše“označil Zelenského projev německý list Die Welt. Také ten ho přirovnal k řeči, kterou před americkými zákonodárc­i pronesl Churchill v zimě 1941. Zelenského poselství bylo podle deníku stejně prosté jako Churchillo­vo: „Děkujeme Američanům za jejich pomoc, a mimochodem, potřebujem­e jí více.“

Už při zvažování návštěvy Zelenskyj poradcům řekl, že by nechtěl cestovat do Washington­u, pokud by nedošlo k významnému vývoji v bilateráln­ích vztazích s Amerikou. Za zásadní posun považoval rozhodnutí USA dodat na Ukrajinu systém protiraket­ové obrany Patriot. To se Zelenskému splnilo.

Přesto když stál po boku prezidenta Bidena, byl upřímný: „Rádi bychom získali více patriotů,“řekl, když se Biden zasmál. „Je mi líto, ale jsme ve válce.“

 ?? Foto: ČTK ?? Sklidil ovace Zelenského v Kapitolu uvítala šéfka americké Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová. Ukrajinský prezident po projevu před Kongresem sklidil bouřlivý potlesk.
Foto: ČTK Sklidil ovace Zelenského v Kapitolu uvítala šéfka americké Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová. Ukrajinský prezident po projevu před Kongresem sklidil bouřlivý potlesk.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia