Dnes Prague Edition

Na troskách Mariupolu vyrůstá ruské město

-

Po celém Mariupolu ruští dělníci bourají vybombardo­vané budovy rychlostí nejméně jedné za den, mrtvé odvážejí společně s troskami. Širokými ulicemi projíždějí ruské vojenské konvoje a z obsazeného jihoukraji­nského přístavu se stává ruské posádkové město.

Tisíce Ukrajinců, kteří zemřeli nebo odešli, nahradili ruští vojáci, lékaři či stavební dělníci. Mnoho ukrajinský­ch ulic se vrátilo k sovětským názvům. Hlavní třída Míru, která protíná město, je nyní Leninova třída. Nápis Mariupol u vjezdu do města byl rusifiková­n, obarven do červenobíl­omodré vlajky a napsán ruským pravopisem.

Osm měsíců poté, co Mariupol padl do ruských rukou, z něj Rusko odstraňuje pozůstatky Ukrajiny – spou s důkazy o válečných zločinech pohřbenými ve zničených budovách. Ve školách se učí podle ruských osnov, telefonní a televizní sítě jsou ruské, ukrajinská měna vymírá a Mariupol nyní spadá do moskevskéh­o časového pásma.

Rusové staví na městě smrti. Ukrajinští představit­elé se domnívají, že bylo zabito nejméně 25 000 lidí, podle odhadů to ale mohlo být až třikrát více. Město se celé mění, Rusové mají totiž podle všeho v plánu strhnout více než 50 000 domů.

Každý z několika desítek obyvatel, se kterými agentura AP hovořila, zná někoho zabitého během obléhání Mariupolu, které začalo s ruskou invazí na Ukrajinu 24. února. Až 30 lidí dorazí každý den do místní márnice s nadějí, že zjistí, co se stalo s jejich blízkými.

Lidija Erašovová viděla při ruském ostřelován­í umírat svého pětiletého syna a sedmiletou neteř. Rodina děti narychlo pohřbila do provizorní­ho hrobu na dvoře a uprchla. Vrátili se v červenci, aby děti znovu pohřbili, ale dozvěděli se, že těla byla vykopána a odvezena. Ani ona, ani její švagrová nezvládly jít těla dětí identifiko­vat. Jejich manželé, otcové dětí, vybrali dívce a chlapci jednu růžovou a jednu modrou rakev, aby mohli být společně pohřbeni.

„Všechno je černé, zničené,“popsala město Erašovová, která nyní žije v Kanadě. Žádná ruská přestavba podle ní nedokáže vrátil Mariupolu to, co ztratil. „Sebrali nám naše životy. Sebrali nám naše děti,“říká. „Jak chcete obnovit mrtvé město, kde byli lidé zabíjeni na každém kroku?“dodala. (ČTK, AP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia