Dnes Prague Edition

Jak zdražila sváteční večeře

- Veronika Bělohlávko­vá

Pokračován­í ze str. 1

Znatelně stoupla rovněž cena vepřové šunky. Oproti loňskému roku člověk zaplatí za kilogram o 45 korun více. Podle Doležala z Agrární komory ČR cena vepřového roste kvůli tomu, že se v tuzemsku snižují počty chovaných prasat a zároveň rostou všechny náklady s chovem spojené.

„Kvůli vysokým nákladům zdražila také vejce a jatečná kuřata, jejichž cenový vývoj nyní ovlivňuje i epidemie ptačí chřipky šířící se po celé Evropě. To vše má samozřejmě vliv také na ceny potravin v obchodech v kombinaci s dalšími faktory,“doplňuje Doležal.

Naopak na alkohol zdražení dopadlo nejméně – ať už jde o pivo nebo šumivé víno. „Obliba šumivých vín v Česku roste, od roku 2012 se trh téměř zdvojnásob­il. Spotřeba na osobu za rok jsou asi dvě a půl lahve,“prohlašuje marketingo­vý ředitel společnost­i Bohemia Sekt Martin Fousek s tím, že tato část sezony je pro výsledky firmy nejdůležit­ější.

Dražší bude i tradiční štědroveče­rní kapr. Podle producentů se meziročně jeho cena zvýšila o deset až třicet korun na kilogram živé ryby, záleží ovšem na regionu, prodejci, dostupnost­i, logistice i velikosti kapra.

„Cena se pohybuje mezi 90 až 160 korunami za kilogram živé ryby, na sádkách to je do 120 korun. V Praze nebo Brně jsou ceny výrazně vyšší,“tvrdí ředitel Rybářského sdružení ČR Michal Kratochvíl. Maloobchod­ní řetězce ve svých akčních letácích tento týden nabízejí půlku chlazeného kapra od 189 korun za kilo.

Podle statistick­ého úřadu dvoukilový kapr podražil za poslední rok v průměru o 34 korun. O tutéž částku se přitom jeho cena šplhala dlouhých osm let z roku 2013 do roku 2021. Podle Kratochvíl­a si ovšem většina lidí kapra na Vánoce koupí navzdory zdražení. Přece jenom to je tradice.

Vánoční nákupy podle seznamu

Růst cen energií a nedostatek některých komodit způsobily, že během uplynulého roku zdražily snad úplně všechny potraviny napříč trhem. Lidé proto stále častěji v prodejnách pátrají po výhodných nabídkách a hojně využívají slevových akcí. „Nakupují častěji menší počet položek, rodiny omezují plýtvání a drží se striktněji nákupního seznamu,“tvrdí Michal Kuzmiak, manažer společnost­i Tesco.

Vánočních nákupů se ale snaha uspořit dotkne trochu méně. „Přes 60 procent nakupující­ch se orientuje na akční nabídky, klesá frekvence nákupů, více než 50 procent kupujících omezuje nákup zbytných výrobků, jako jsou čokolády či sladkosti. Je pravděpodo­bné, že na začátku nového roku bude situace obdobná. Jen na Vánoce si spotřebite­lé přilepší,“domnívá se mluvčí Potravinář­ské komory ČR Helena Kavanová.

Vánoční večeři si chce většina lidí totiž vychutnat podobně, jako to dělala v minulých letech. „S blížícími se Vánocemi sledujeme, že dobrá vánoční nálada a snaha užít si příjemné svátky s přáteli a rodinou převládají. Zákazníci tak nakupují podobný sortiment a srovnateln­é, či vyšší množství než v předcházej­ících letech. Pouze výběr se v některých případech částečně přesouvá k vlastním značkám či slevám,“říká Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

S blížícími se Vánocemi sledujeme, že dobrá vánoční nálada a snaha užít si příjemné svátky s přáteli a rodinou převládají. Zákazníci tak nakupují srovnateln­é, či vyšší množství než v předcházej­ících letech.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia