Dnes Prague Edition

Město ožívá betlémy. V kostelích a chrámech

- — Štěpán Vranešic

PRAHA Jako každý rok mají i letos Pražané možnost o svátcích vidět mnoho betlémů. Chrámy a kostely o Vánocích otevírají své brány, za nimiž se ukrývají postavy betlémskéh­o příběhu, který díky nim ožívá v očích malých i velkých návštěvník­ů.

Téměř 300 let starý betlém například vystavují v kostele Panny Marie Andělské na Hradčanech, velký deskový betlém zase najdou lidé u Pražského Jezulátka. Mezi tradičními sousošími s jesličkami se však častokrát najdou i scenerie, které z řady trochu vybočují.

Místo pastýřů farníci

V betlémě v petrovické­m kostele sv. Jakuba Staršího by návštěvník hledal pastýře a krále marně. Místo nich dělá Svaté rodině společnost koláž fotek samotných farníků.

„Jednou po mši jsem si stoupla za ambon (řečnický pult v popředí kostela, pozn. red.) a říkám: Tady bude náš nový betlém a pastýři, kteří nesou Ježíškovi dary, to budeme my všichni,“vypráví Jiřina Němcová, autorka petrovické­ho betlému. S tvorbou svého nevšedního díla začala již před 20 lety. Netradiční formou se snaží veřejnosti přiblížit křesťansko­u myšlenku, že betlémská krajina znamená celý svět. Proto také pozadí výjevu tvoří fotografie paneláků, rodinných domů nebo škol, tedy staveb, které Petrovičtí míjí každý den.

„Každý rok fotky přidáváme, ale ty staré nedáváme pryč, takže už je v tom zapsaný kus historie,“dodává Němcová. Zájemci si její betlém mohou prohlédnou na Štědrý den od 15.30 do 16 hodin, na Boží hod a Štěpána pak od 12 do 17.

Stovky betlémů vlastní výroby

V komplexu kostela Panny Marie Sněžné v centru města mohou návštěvníc­i vidět 204 betlémů na jednom místě. Vedle sebe tam stojí betlémy z papíru, skla, keramiky i dřeva, tři z nich jsou mechanické, a jedním

dokonce protéká malý potok. Zajímavost­í je, že celá expozice má jen jednoho vystavovat­ele, rodinu Votrubovýc­h, která velkou část betlémů sama vyrobila.

„Jsem řezbář a jednoho dne jsem se nadchl do výroby betlémů. Přidala se i manželka, která pracuje s textilem, a dcera sklářka,“popisuje Jiří Votruba, betlémář a majitel sbírky. Výrobě vánočních scenerií se věnuje už přes 30 let, přičemž ve zmíněném kostele vystavuje 23 let.

„Hodně betlémů, které jsme sami nevyrobili, máme právě díky téhle výstavě. Někdo přijde, že má doma betlém a jestli ho nechceme. I takto se naše sbírka každý rok rozrůstá,“říká Votruba.

Výstava potrvá do 4. ledna. Zájemci ji mohou navštívit od pondělí do neděle mezi 10. a 18. hodinou, na Štědrý den od 10 do 16 a na silvestra od 10 do 15. Vstupenka stojí 60 korun, zlevněná 40.

Hodně hřebíčku a skořice

Betlém z perníku mají v dejvickém kostele sv. Matěje. Jeho historie sahá až do 70. let. V roce 1972 akademická

malířka Helena Horálková upekla několik perníkovýc­h figurek pro tehdejšího faráře. Tomu se však perníčky zalíbily natolik, že je vystavil v chrámu jako betlém. A nápad se ujal.

„Betlém pečeme každý rok čerstvý. Péct se začíná na konci září a spolu se zdobením proces trvá až do Vánoc. Samotná instalace betlému do kostela nám pak zabere asi den,“říká organizáto­r výstavy Pavel Škopek. Dodává, že tradici od původní autorky převzal v roce 2002 Daniel Zitka.

Betlém zůstává na místě do nového roku. Po ukončení výstavy už perník k jídlu vhodný není, hlavně kvůli dlouhého pobytu v kostele. Na jeho chuti se rovněž podepisuje velké množství koření, které se do těsta přidává kvůli vůni.

Čtyři stovky perníkovýc­h figurek mohou návštěvníc­i vidět o víkendech a ve všechny sváteční dny od 11 do 17 hodin, na Štědrý den se expozice uzavře již v 15.00. O všech lednových víkendech pak bude možnost prohlídky od 14 do 17 hodin.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Narození Ježíše Krista V komplexu kostela Panny Marie Sněžné v centru Prahy mohou návštěvníc­i vidět 204 betlémů na jednom místě. Vedle sebe tam stojí betlémy z papíru, látek, skla, keramiky i dřeva.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Narození Ježíše Krista V komplexu kostela Panny Marie Sněžné v centru Prahy mohou návštěvníc­i vidět 204 betlémů na jednom místě. Vedle sebe tam stojí betlémy z papíru, látek, skla, keramiky i dřeva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia