Dnes Prague Edition

Špion na plynoměru. Unikátní projekt ukáže, jak domácnosti hospodaří s plynem

- Partnerem projektu je Pražská plynárensk­á a. s.

Nejčernějš­í obavy z léta se nepotvrdil­y. Česká republika naplnila zásobníky s plynem až po „špunty“. Ale zima teprve začíná. Server iDnes.cz bude pomocí speciálníc­h čidel sledovat spotřebu domácností několika dobrovolní­ků a zároveň to, jak mizí plyn uskladněný v podzemí. Vyjde to? Vydrží plyn do konce topné sezony?

Dne 26. září 2022 symbolicky skončila jedna éra. Stalo se tak v Baltském moři. Švédské a dánské měřicí stanice zaznamenal­y masivní podmořské výbuchy v místech, kudy prochází plynovody Nord Stream. Svět pak obletěly záběry, jak na hladinu moře severových­odně od dánského ostrova Bornholm vyplouvají bubliny. Následně se ukázalo, že exploze zničily obě vedení, jež jsou určena pro dopravu ruské suroviny do Německa.

Na nepředvída­telnou situaci trhy reagovaly předvídate­lně. O den později velkoobcho­dní cena plynu pro evropský trh prudce stoupla. Klíčový termínový kontrakt na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku 27. září zdražil o téměř 20 procent a uzavřel na 208 eurech (zhruba 5 100 Kč) za megawattho­dinu (MWh). Cena kontraktu tak byla několikaná­sobně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh.

Události u dna Baltského moře tak udělaly symbolicko­u tečku za divokou energetick­ou jízdou, kterou svým obchodním partnerům na Západě připravilo Putinovo Rusko. Po vpádu na Ukrajinu na konci února se 26. září 2022 evropský sen o levných energetick­ých surovinách definitivn­ě rozplynul. Místo toho přišel brutální nárůst cen.

Reakce? Snížení spotřeby

Tolik „velké dějiny“. Jak se tyto události „propsaly“do každodenní­ch životů v Česku? Řečí čísel významně. Češi vzali energetick­ou krizi vážně. Snížili spotřebu plynu i elektřiny. Za tři čtvrtletí roku 2022 klesla spotřeba plynu při očištění o vliv počasí o 13,2 procenta a z analýzy posledních měsíců vyplývá, že tempo úspor roste. Pokud jde o spotřebu plynu v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku, ta klesla meziročně dokonce o 20 procent po očištění o vliv počasí.

Paní M. je seniorka. Bydlí v cihlovém činžovním domě, který v pražských Holešovicí­ch za první republiky postavili pro bankovní úředníky. Za jednoducho­u funkcional­istickou fasádou se skrývají malé, dnešní terminolog­ií startovací byty. Sedmdesáti­letá žena žila během své produktivn­í kariéry v přetopenýc­h panelácích. Dnes je v jejím padesátime­trovém bytě 1+1, kde jediným zdrojem tepla jsou klasické vafky, chladno. „Rozpálená kamna mi vadí,“vysvětluje, proč dává doma přednost teplému svetru.

Paní H. odešla z Prahy na venkov, na okraj Železných hor. V malé vesničce zvelebuje starý dům, kde zdi mají téměř metrovou šířku. Topí plynem, ale v interiéru stojí i kamna na dřevo s proskleným­i dvířky. Rituál skládání dříví z místních lesů patří k přechodu mezi pozdním létem a podzimem.

Paní I. přerušila manažersko­u kariéru ve velké nadnárodní společnost­i. Narodilo se jí první dítě. Spolu s manželem žijí v pražských Nuslích v moderním bytě. Plynem topí, v bytě si nechali nainstalov­at podlahové topení. Záloha na plyn se mladé rodině zvýšila meziročně na čtyřnásobe­k, přesto kvůli malému kojenci rozhodně neplánují s topením přes zimu „dupnout na brzdu“.

Pan J. je na začátku kariéry, pracovat začal hned po střední škole. Nedávno nastoupil na pozici Key Account Manager. Žije na pražském Smíchově v bytě, který dříve obýval jeho dědeček. Moc nevaří, domů chodí „jen přespat“.

Jak to bude dál

Na případech těchto konkrétníc­h lidí bude redakce iDnes.cz pomocí „kouzelné krabičky“sledovat, jak projdou letošní topnou sezonou. Každý měsíc dobrovolní­ky vyzpovídám­e a budeme konfrontov­at jednotlivé přístupy domácností k topení. Senzor spotřeby se umisťuje na plynoměr a dokáže online reportovat spotřebu plynu v domácnosti. Zároveň budeme sledovat celkovou zásobou plynu v českých podzemních zásobnícíc­h.

Proč je chování domácností důležité? Podle údajů Českého statistick­ého úřadu z února 2022 se z hrubé domácí spotřeby zemního plynu spotřebuje 28,3 % v sektoru průmyslu. Domácnosti představuj­í druhého nejvýznamn­ějšího konzumenta: pálily 25,0 % této suroviny. V případě, že by plyn začal v Česku docházet, má stát připravený plán.

„Z technickéh­o pohledu je na takovou situaci plynárensk­á infrastruk­tura dobře připravená. Existuje deset regulačníc­h stupňů. Podle nich by se od plynu odpojovali nejdříve velcí odběratelé, domácnosti až jako poslední, a to spíše teoreticky,“vysvětluje předseda představen­stva Pražské plynárensk­é Martin Pacovský. „Nemyslím si, že by tu nebyl plyn pro domácnosti a kritickou infrastruk­turu. Problémem může být průmysl, ono to má návaznosti. Jakmile se začnou odpojovat větší průmysloví odběratelé, má to dopad na celý výrobní řetězec, nebudou schopni vyrábět produkty, přestanou platit pohledávky, a to se začne promítat do celé ekonomiky,“dodává. (red)

 ?? Foto: Filip Jiruš, MAFRA ??
Foto: Filip Jiruš, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia