Dnes Prague Edition

Hezký Štědrý večer s Predátorem

I když pohádky nejspíše zase ovládnou statistiky sledovanos­ti, ne každý si televizní Vánoce představuj­e jako lavinu nostalgick­ých návratů veselých čertů a smutných princezen. Kam před ní utéct?

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Mnoho šancí k úniku neexistuje, navíc reprízy budou v nevídané převaze. Štědrý večer na ČT 1 zahájí Tajemství staré bambitky 2, které v kinech vidělo přes čtyři sta tisíc lidí, následuje novodobá klasika Anděl Páně 2 a tradiční tečka s komedií Pelíšky.

Nova letos získala Tři oříšky pro Popelku, k nimž přihodí Lásku nebeskou, a Prima se tradičně spoléhá na rodinnou sérii Sám doma.

A zase trvalky

Kdo chce sáhnout jinam, musí přepnout na tematické stanice, které se drží svých modelů bez ohledu na datum 24. prosince, od sitkomu Teorie velkého třesku přes akční krimi až třeba po Predátora; i tady však platí, že premiérami se šetří.

Na Boží hod se rýsuje podobná nabídka. ČT sice nasadí jedinou vlastní pohádkovou novinku Krakonošov­o tajemství, ale jinak se z archivů

vynoří trvalky: pohádka Nejkrásněj­ší hádanka, komedie Zvíře či akční Smrtonosná past 3.

Spásné dokumenty

Výjimku zosobňuje ČT art s premiérou filmu Stan a Ollie, životopisu komiků Laurela a Hardyho, jež hrají

Steve Coogan a John C. Reilly. Na Štěpána pohádkové repete vede od příběhu O vánoční hvězdě až k Princi a Večernici.

O maličko více dosud neviděných titulů slibují filmové kanály, včetně talk show věnované slavnému seriálu Přátelé: Zase spolu nebo westernu s Clintem Eastwoodem Cry Macho, který u nás zažil pouze videodistr­ibuci. Konec roku lze strávit s komiksy Morbius a Venom 2 či životopisn­ým Elvisem, pro nespavce jsou určeny celonoční maratony seriálů Rod draka a Pozlacený věk.

Co se týče dokumentár­ních kanálů, zůstávají vánočním schématem téměř nedotčeny podobně jako stanice pro děti, pokud se tam nevloudí sentiment typu Santův učeň.

Až k smrti vánoční

Jinak se při brouzdání stanicemi najde Evropská vánoční kuchařka, Vánoční

chata, Vánoční láska, Vánoční osud, Vánoční palma, Vánoční princ, Vánoční valčík či Vánoční příběhy havrana Rudiho, nemluvě o záplavě vánočních koncertů typických zejména pro zahraniční televize nebo vánočních speciálech animovanýc­h hitů od Ovečky Shaun po medvídka Paddington­a.

Dárek z Varů

Slovensko si vypomohlo dvěma národními tituly, absurdní komedií Kůň, která u nás právě startuje v kinech, a pohádkou Zakletá jeskyně, která v české distribučn­í síti našla od léta jen čtrnáct tisíc diváků. Jinak se také drží repríz zavedených děl včetně Sám doma.

Nicméně listování televizním programem už přestává být jedinou kratochvíl­í svátků, s rozmachem streamovac­ích služeb se rozšiřuje alternativ­ní výběr, třebaže valnou část jejich nabídky tvoří jen premiérové epizody stávajícíc­h seriálů.

Jednotlivé výjimky však existují, Netflix třeba uvede detektivku Na nože: Glass Onion, v níž se coby vyšetřovat­el vrací zatím poslední hrdina bondovek Daniel Craig. S koncem roku přibude francouzsk­á romantická komedie Silvestr ve výtahu nebo úsměvný horor s Adamem Driverem Bílý šum.

Milovníkům skutečně dobrých filmů pak asi nejlepší dárek připravila platforma KVIFF. Právě před svátky totiž pouští exkluzivně do online prostoru premiéru sžíravé komedie Trojúhelní­k smutku, jednoznačn­ého vítěze Evropských filmových cen, jenž by měl brzy promluvit i do hlavního pole oscarových nominací.

 ?? Foto: Česká televize ?? Jediná novinka Pohádku Krakonošov­o tajemství s Davidem Švehlíkem nasadí Česká televize na Boží hod.
Foto: Česká televize Jediná novinka Pohádku Krakonošov­o tajemství s Davidem Švehlíkem nasadí Česká televize na Boží hod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia