Dnes Prague Edition

Moje fotbalová řecká svatba

Vladimír Darida kopal téměř deset let bundesligu. Od ledna si vyzkouší Aris Soluň

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Dost se toho za poslední dva roky změnilo. Býval kapitánem fotbalové reprezenta­ce a už není. Národní dres nenosí, protože se rozhodl, že chce být co nejvíc s rodinou.

Ani v Berlíně už Vladimír Darida není. Tamní Hertha chtěla co nejvíc ušetřit na platech, tak pracovitéh­o záložníka odstavila. Na podzim hrál dohromady trapných třicet minut, a to vážně nechcete.

„Ale na Herthu neřeknu křivé slovo,“zdůrazní Darida z řecké Soluně, kde není jen tak náhodou. Zatím s manželkou a synem zůstává v hotelu, bydlení hledá. Objíždí domy, ze kterých vybírá adresu pro budoucnost. Příštích dva a půl roku by měl odkopat v Arisu Soluň.

Trochu prosincová hektika, ne?

To tedy. Do osmého prosince jsme hráli s Herthou přáteláky, potom čtyři dny volno. Hned jsem odletěl do Atén za prezidente­m Arisu pobavit se o smlouvě. Během dalších dvou dní jsem si musel vyřídit spoustu věcí v Berlíně. Zrušit všechna pojištění, vrátit auta, číslo německého telefonu mi bude pomalu dobíhat. Prostě jak to tak bývá, když se fotbalista stěhuje do jiné země.

Vánoce byly? Budou?

Udělali jsme si předčasné, když jsme se na skok stavili v Čechách. Pak jsme zabalili kufry a v neděli odletěli do Soluně. V úterý zdravotní prohlídka. Smlouva sice začne platit až od prvního ledna, ale mám svolení, že můžu s Arisem trénovat.

A zápasy?

První vychází na čtvrtého ledna. Soluňské derby s PAOK. Už se těším, určitě to bude horké.

Proč vlastně Řecko? Nechtěl jste pokračovat jinde v Německu?

Mohl jsem v bundeslize zůstat. Jenže by se znovu nejednalo o klub, který by hrál v tabulce nahoře. To jsem si vyzkoušel dost dlouho. S Freiburgem jsme první rok hráli poháry a druhou sezonu sestoupili. V Hertě byly první dva roky úspěšné, jenže následoval­y tři hluché sezony a potom jen boje o sestup. Byl jsem z toho už utahaný.

Z čeho přesně?

Chyběly mi výhry, chtěl jsem zase o něco hrát. Aris má vysoké ambice, chce se dostat do evropských pohárů. Loni v lize skončil třetí, v předkole Konferenčn­í ligy smolně vypadl s Astanou. Věřím, že jsem udělal dobře. Budu si fotbal zase užívat a syn mě uvidí na hřišti, ne na lavičce. Mám možnost si na konci kariéry zahrát hezký fotbal a vyhrávat.

Z toho tedy vyplývá, že Řecko nebyla náhodná volba.

Chtěl jsem jít do tepla, zkusit něco jiného. Aris se ozval v listopadu a hned mě zaujal. Hraje tu (reprezenta­ční stoper) Kuba Brabec, což je další pozitivní věc pro mě i pro celou rodinu, protože i Brába má malé děti. Navíc si v Arisu vybudoval výbornou pozici. Od prezidenta po kustoda.

A to Řecko?

Měl jsem v hlavě, že by to mohlo být fajn. Pravidelně jsme tam jezdili na dovolenou, v Berlíně chodili do řecké restaurace a v létě 2018 jsme v Řecku měli svatbu. Všechno do sebe pěkně zapadlo.

Proč jste se vlastně s Kateřinou brali na ostrově Santorini?

Hledali jsme krásné místo pro skromnou a legální svatbu. Aby nebyla jen naoko. Ani jeden z nás nechtěl pořádat velkou svatbu v Česku. Přišlo by sto lidí a celý večer bychom jen lítali od stolu ke stolu.

Chápu.

Taky jsme mohli letět přes půl světa na Bali, ale chtěli jsme to blíž. Svatba jen pro nás a deset nejbližšíc­h. Normálně jsme v Řecku zašli na matriku a bylo.

Plánujete v Řecku zůstat déle?

Spíš ne. Oba jsme nastaveni na návrat do Česka, kde chceme na jaře začít stavět. Uvidíme, všechno se může změnit.

Nezníte, že byste něco chtěl měnit.

Neumím lhát. Budoucnost už nějak vymyšlenou mám. Bude mi pětatřicet, když vyprší smlouva s Arisem. Já fotbal miluju, ale až skončí angažmá na nejvyšší úrovni, nechci jen někde dohrávat za zásluhy. Když bude zdraví sloužit, půjdu kopat rovnou mezi amatéry pro zábavu.

Co návrat do milované Plzně na závěr kariéry? Váš fotbalový kruh by se uzavřel stylově. Teď vás Viktoria chtěla eminentně.

Téma to bylo. Přemýšlel jsem nad tím. Panu Šádkovi, majiteli Plzně, jsem řekl dopředu, že chci zůstat v zahraničí. To byla moje priorita.

Přitom vítězství, o kterých jste mluvil před chvílí, byste se v Plzni jistě dočkal.

Nebylo jednoduché Viktorku odmítnout. Splňovala by moje představy, hrálo by se o poháry, vyhrávalo by se. Jen jsem si prostě chtěl ještě užít jinou kulturu, než se vrátíme domů.

Taky vás oťukávala Slavia. Léto 2020, viďte?

Opravdu jen oťukávala, konkrétní nabídka na stole nebyla. Měl jsem tehdy smlouvu v Berlíně a Slavia by mě musela za draho vykoupit. Od přestupu to bylo hodně vzdále-* né. Teď si myslím, že kdybych se měl někdy za fotbalem vrátit do Česka, tak jedině do Plzně.

V bundeslize jste zvládl 224 zápasů, jen čtyři Češi dokázali víc. Proč vás vlastně Hertha v aktuální sezoně nepotřebov­ala?

Přišel nový trenér (Sandro Schwarz) a nepočítal se mnou. Ještě v létě jsem přitom byl nakloněný k tomu, že bych prodloužil kontrakt. Najednou jsem ale trenérovi nezapadal do koncepce a trčel na lavičce.

Jak může zrovna motorová myš Darida nezapadat do koncepce?

Úplně nevím, co jsem dělal špatně. Trénoval jsem poctivě, jen jsem nepatřil do trenérovýc­h plánů. Zadruhé jsem byl obětí šetření. Všichni zkušenější, starší hráči, kteří měli vysoké platy, Herthu nakonec opustili.

Všichni?

Ještě zbývá obránce Marvin Plattenhar­dt. Tipnul bych si, že brzy půjde taky pryč. Co do management­u přišel Fredi Bobic jako nový sportovní ředitel, změnila se celá struktura. Hráči, kteří do Herthy přicházejí, jsou na hostování nebo zadarmo. Všude se šetří, kádr se omladil. Proto nejsem nijak zahořklý.

 ?? ?? Sedm a půl roku Vladimír Darida za Herthu odehrál 190 soutěžních zápasů, dal 16 gólů a na 29 přihrál.
Foto: Getty
Sedm a půl roku Vladimír Darida za Herthu odehrál 190 soutěžních zápasů, dal 16 gólů a na 29 přihrál. Foto: Getty
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia