Dnes Prague Edition

Léčba v cizině zachrání život stovkám lidí

Pokud není v Česku dostupná operace či lék, pojišťovny mohou léčbu proplatit, říká šéf VZP

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Když malá Valentýnka začala loni na jaře zvracet krev, věděli její rodiče, že to není jen ze špatného jídla. Diagnóza lékařů zněla: portální prehepatál­ní hypertenze (neprůchozí jaterní žíla). Onemocnění způsobilo jícnové varixy – tepny, které praskly.

V České republice na to však dosud neexistuje léčba. Lékaři ve Fakultní nemocnici Motol po dvou měsících Valentýnku propustili a poradili rodičům kliniku ISMETT v Palermu na Sicílii, kde by jí mohla pomoci operace Meso-rex bypass.

„Pokud dcera operaci brzy nepodstoup­í, dojde k poškození jejích mozkových funkcí – jaterní encefalopa­tii, selhání jater, sepsi a smrti. Mnozí pacienti již tento zákrok úspěšně absolvoval­i, tak to chceme zkusit také,“říká matka holčičky Lenka Havriščuko­vá.

Protože pojišťovna léčbu dosud neschválil­a, rozhodli se 600 tisíc korun vybrat přes dárcovskou platformu Znesnáze21. Do ukončení sbírky zbývá už jen pár týdnů.

„Podobných případů, kdy lidé hledají léčbu v cizině, přibývá. Často představuj­e i poslední naději, cestu ven ze zoufalství, když si s diagnózou místní kapacity nedokážou poradit,“řekla MF DNES Martina Frantíková z Nadačního fondu pomoci & znesnáze21.

Šance na léčbu v cizině dávají i pojišťovny. Podle dat Kanceláře zdravotníh­o pojištění (KZP), které má MF DNES exkluzivně k dispozici, zaplatily loni za plánovanou péči v zahraničí 26,8 milionu korun za 137 případů. Podle odhadu KZP ještě zhruba dalším šesti stovkám pacientů pojišťovny zaplatí zpětně za již provedené zákroky.

„Typickým příkladem plánované péče byla genetická vyšetření, dále reoperace a škála dalších vyšetření a ošetření,“uvedl Ladislav Wagner, zástupce ředitele KZP.

Třetina žádostí zamítnuta

Pojišťovny tvrdí, že pacientům vycházejí s proplácení­m léčby v cizině vstříc. „Pokud ošetřující lékař uzná, že jde o jediný možný způsob léčby, tak není se schválením problém. Když jde o lék nebo operaci, jež nejsou dostupné v Česku, můžeme mu proplatit léčbu v zahraničí,“řekl MF DNES ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Problém je podle něj tam, kde si klient myslí, že je daný lék nebo zákrok jediný, který mu může pomoci. Přitom odborná společnost říká, že je tu jiná, stejně účinná varianta.

Faktem však podle KZP je, že pojišťovny kývnou v průměru jen na dvě třetiny žádostí o proplacení zahraniční léčby. Tento poměr se už mnoho let nemění. „Polovina schválenýc­h případů se týká péče, která není v Česku vůbec poskytován­a, zbytek případů se týká péče dostupné i u nás,“upřesnil Wagner. Pacienti mají také možnost vycestovat na vlastní náklady a pak zpětně pojišťovnu požádat o proplacení.

Léčba v cizině bývá i poslední nadějí, když si s diagnózou místní kapacity nedokážou poradit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia