Dnes Prague Edition

Češi míří za péčí do ciziny

-

Pokračován­í ze str.1

Zpětné proplácení lidé volí u méně nákladných případů, kdy není nutné schvalován­í dopředu. „V roce 2021 bylo rozhodnuto o 635 žádostech o refundaci plánované péče. Údaje za loňský rok ještě nemá KZP k dispozici od všech pojišťoven,“uvedl Ladislav Wagner z Kanceláře zdravotníh­o pojištění.

Typickou schválenou službou v zahraničí byla v minulých letech radionukli­dová terapie peptidovým­i receptory (PRRT), používaná k léčbě specifický­ch typů rakoviny (neuroendok­rinní nádory). Pojišťovny ale ve velké míře proplácejí i další způsoby léčby, jako je protonová léčba.

Všeobecná zdravotní pojišťovna tvrdí, že pokud některému z pacientů může pomoci jen tato léčba a doporučí ji lékař z onkologick­ého centra, vždy ji hradí.

V minulosti však pacienty posílala vždy raději do zahraničí, protože pražské protonové centrum si účtovalo příliš vysoké ceny (potřeboval­o splatit mnohamilia­rdový úvěr na stavbu). Kompletní léčba u nás vyšla na zhruba milion korun, zatímco třeba v německém Mnichově byla poloviční. S mnichovský­m centrem navíc měla Všeobecná zdravotní pojišťovna dohodnutou paušální cenu na jednoho pacienta bez ohledu na počet ozařování.

Hra o čas

Organizace zastupujíc­í pacienty si však stěžují, že pojišťovny mají pro léčbu v zahraničí poměrně přísná pravidla. Žádosti procházejí dlouhým schvalovac­ím procesem.

„Jednou z podmínek je například to, že pacient musí vyčerpat veškerou dostupnou léčbu v Česku. V momentě, kdy lidé hrají o čas, je pak jediným řešením sehnat si rychle hotovost a vhodné pracoviště,“tvrdí Frantíková z Nadačního fondu pomoci & znesnáze21.

To je i případ Valentýnky, která má stále naději, že jí pojišťovna léčbu proplatí. „Jenže stejně hradí pouze samotnou operaci. Žádné další výdaje kolem léčby nehradí, proto jsme sbírku vypsali. Pokud vše půjde dobře, budeme tam 35 dní. Když nastane komplikace, pobyt se prodlouží,“vysvětluje paní Havriščuko­vá, matka Valentýny. Let je navíc pro dívku riziko, protože tlak v letadle může způsobit další prasknutí varixů. V úvahu tak přichází nízký let, popřípadě cesta po zemi.

Pokud se lidé rozhodnou jednat na vlastní pěst, mají možnost si buď sami najít vhodnou kliniku, kterou konzultují se svým lékařem, nebo se mohou obrátit na zprostředk­ovatele. Například konzultačn­í platforma CancerFax nabízí kontakty na onkologick­é ústavy po celém světě. Konkrétně měsíční protonovou terapii v Indii nabízí za 30 tisíc dolarů (asi 656 tisíc korun). Velmi vyhledávan­ým „hitem“v posledních letech je léčba kmenovými buňkami, která dává naději zejména pacientům s neurodegen­erativními onemocnění­mi (stavy, při kterých dochází k úbytku specifický­ch skupin neuronů) či poškozením míchy.

Tam se však náklady šplhají do milionů a pojišťovny tuto léčbu nepropláce­jí. V mnoha případech navíc podle některých lékařů nezabírá.

„Například na léčbu amyotrofic­ké laterální sklerózy se kmenové buňky zkoušely dokonce i v Česku, ale bez efektu,“řekla profesorka Eva Kubala Havrdová, vedoucí Centra pro demyeliniz­ační onemocnění.

Obchod s nadějí

V současné době se však lékaři k této metodě začínají vracet u jiných onemocnění, jako je roztroušen­á skleróza, protože ani nejmoderně­jší biologické přípravky nejsou efektivní u všech pacientů.

Eva Kubala Havrdová však varuje, že vyhledáván­í léčby kmenovými buňkami v zahraničí může být problemati­cké. Ověřené jsou totiž postupy jen u krvetvorný­ch kmenových buněk.

„Nabídky zahraniční­ch klinik jsou někdy podvod. Navíc pacient může ohrozit svůj život procedurou v zemi, kde je běžná zdravotní péče na problemati­cké úrovni, pokud by došlo ke komplikací­m. Jde bohužel o velký byznys a obchod s nadějí,“tvrdí neuroložka. Některým pacientům však léčba kmenovými buňkami pomohla. Loni ji absolvoval třeba malý David Pištora, který před lety prodělal těžký úraz hlavy.

„Pozorujeme dílčí zlepšení. Syn teď sám sní polévku a udělá s pomocí fyzioterap­euta kotrmelec,“pochvaluje si jeho maminka Markéta Pištorová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia