Dnes Prague Edition

Pavla doma bydlet nenechají

Lumbeho vila, Husákův domeček, nebo Černouček? Hledá se bydlení pro prezidents­kou rodinu.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Prezidenta na začátku mandátu nečeká jen slavnostní inaugurace, ale i rozhodnutí o velkém stěhování. Všichni předchůdci Petra Pavla zvažovali, že budou bydlet doma, ale nakonec se z různých důvodů raději stěhovali do státního.

Zvolený prezident Petr Pavel se také netají tím, že by nejraději bydlel ve svém domě v Černoučku nedaleko Roudnice nad Labem a víkendy místo na zámku v Lánech trávil na své chalupě v obci Česká Čermná na Náchodsku.

„Myslím, že prezident je první mezi rovnými. Není nikde dáno, že by musel bydlet na Hradě nebo někde na zámku,“odpovídá Pavel na dotazy médií, kde bude bydlet. „Na Hradě budu přespávat, když to bude vyžadovat prezidents­ký program. Ale když to trochu půjde, pojedu domů,“vysvětluje své plány.

Zkušenosti a potřeby jeho funkce ale mluví proti plánům příštího prezidenta. „Zkoušeli jsme, aby bydlel doma, ale to bylo komplikova­né pro bezpečnost­ní službu. Nebylo možné zajistit komplexní ochranu. Obtěžovalo to sousedy,“popisuje dobu, kdy bydlel Václav Klaus v bytě v pražské Libni, jeho exkancléř Jiří Weigl. Podobné to bylo i v prvních týdnech Miloše Zemana, který čekal, než pro něj bude po Klausově odchodu nachystána prezidents­ká vila.

Prezident si může vybrat

Petr Pavel je přitom v nejlepší pozici ze všech prezidentů. Může si dokonce vybrat, kam se nastěhuje.

První možnosti je Lumbeho vila. Ta je prezidents­kým sídlem v posledních

dvou desetiletí­ch. Původně měla být služebním bytem prezidento­va kancléře, ale právě Weigl tehdy byt odmítl a do nově zrekonstru­ovaného domu se nastěhoval Václav Klaus a po něm Miloš Zeman. Ten ale pak ze zdravotníc­h důvodů dal přednost bydlení v lánském zámku a vilku tak využívá spíše první dáma Ivana Zemanová.

Sto sedmdesát let stará empírová vilka má ale jednu citelnou nevýhodu, je malá. Je to jen skromný, soukromý byt pro hlavu státu. Výhodou

je blízkost Hradu, kde prezident využívá nejrůznějš­í prostory pro jednání všeho druhu.

Komunistic­ký Bílý dům

Druhou možností je takzvaná prezidents­ká vila či takzvaný „domeček“v Královské zahradě u Hradu.

Architekt Zdeněk Lukeš, který působí v Kanceláři prezidenta republiky, o ní v nadsázce mluví jako o komunistic­kém „White House“podle známého Bílého domu ve Washington­u, sídla amerických prezidentů.

Prezident Edvard Beneš z pietních důvodů nechtěl po 2. světové válce bydlet v Masarykově bytě přímo na Hradě, a tak nechal původní domek pro zahradníka přestavět. Rezidence ale byla dokončena až na počátku 50. let. Prvním nájemníkem se stal až Klement Gottwald. Stal se pak domovem prakticky pro všechny komunistic­ké prezidenty.

Do rezidence spojené s pobytem jeho komunistic­kých předchůdců se přestěhova­l nakrátko i Václav Havel. „Bylo to v době, kdy se odstěhoval

z bytu na Rašínově nábřeží, ale jeho vila v Dělostřele­cké ulici ještě nebyla zrekonstru­ovaná,“popsal Lukeš. Podle něj už tehdy ale byla prezidents­ká ochranka nešťastná, protože Havel otevřel okolní zahradu lidem. Veřejnost mohla volně procházet až k vile a nahlížet do oken.

Domeček čeká v záloze

Poté, co se Havel odstěhoval do své vily, kvůli nefungujíc­ímu topení a dosluhujíc­ím rozvodům vila v Královské zahradě prakticky osiřela.

Teď je ale díky rekonstruk­ci za desítky milionů korun, která skončila před dvěma lety, opět v perfektním stavu. Už tehdy Správa Pražského hradu nevylučova­la možnost, že by se do ní mohl nastěhovat příští prezident, třeba kdyby měl početnější rodinu, pro kterou by byla Lumbeho vila malá.

Po obnově jsou v přízemí společensk­é prostory a velká kuchyně. Patro a podkroví jsou připraveny pro ubytování prezidenta.

Ale prezidents­ký pobyt v domečku by pravděpodo­bně vyžadoval, aby bylo uzavřeno z bezpečnost­ních důvodů alespoň nejbližší okolí, tedy část Královské zahrady.

Samostatno­u kapitolou je venkovská rezidence prezidenta. Havel, Klaus i Zeman využívali hlavně lánský zámek, kde může prezident nerušeně pracovat i odpočívat s rodinou. Všichni ale částečně využívali soukromé domy. Havel občas zajížděl na chalupu na Hrádečku ve východních Čechách, Klaus měl chalupu v Prudicích na Táborsku, později apartmán v Peci pod Sněžkou. Zeman se rekreoval na Vysočině.

Není nikde dáno, že by prezident musel bydlet na Hradě nebo na zámku.

 ?? Foto: David Port, MAFRA ?? Lumbeho vila Empírový domek v hradních zahradách (vlevo) měl sloužit jako domov pro kancléře, ale oblíbili si ho prezidenti.
Foto: David Port, MAFRA Lumbeho vila Empírový domek v hradních zahradách (vlevo) měl sloužit jako domov pro kancléře, ale oblíbili si ho prezidenti.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Zámek Lány Slouží jako letní sídlo, ale Miloš Zeman tam žije trvale.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Zámek Lány Slouží jako letní sídlo, ale Miloš Zeman tam žije trvale.
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Černouček Soukromý dům Petra Pavla je pro ostrahu nevhodný.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Černouček Soukromý dům Petra Pavla je pro ostrahu nevhodný.
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Husákův domeček Nabízí se i zámeček komunistic­kých prezidentů.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Husákův domeček Nabízí se i zámeček komunistic­kých prezidentů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia