Dnes Prague Edition

EU válčí s americkými dotacemi. Stěží vyhraje

Názor na protekcion­ismus rozděluje bohaté a chudší státy v evropském bloku

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Evropou se rozjela s plnou silou. Americký „zákon o snižování inflace“předpoklád­á, že ve prospěch tamní zelené ekonomiky poputují stovky miliard dolarů dotací. Američtí výrobci elektromob­ilů se radují, evropští se děsí.

Proti takovému protekcion­ismu nemají evropské firmy šanci. Brusel, který najednou zjistil, že americké ochranářst­ví neskončilo s érou kritizovan­ého Donalda Trumpa, už týdny intenzivně pracuje na evropské odpovědi.

Co může Unie dělat? Přesvědčit prezidenta Joea Bidena diplomatic­kým tlakem ke změně amerického kurzu není reálné.

Zbývají tedy dvě možnosti. Jednak uvolnit pravidla pro státní podporu v jednotlivý­ch 27 členských zemích. Současně je možné financovat projekty šetrné ke klimatu z unijních fondů. Případně obě možnosti zkombinova­t, aby měly firmy zjednoduše­ný přístup k financován­í svých projektů.

Je to výbušná směs. Kritici z řad ekonomů totiž tvrdí, že to vše by mohlo konkurence­schopnost evropského bloku ve výsledku spíše zhoršit.

Staré víno v nových lahvích

Zavádění odvetných protekcion­istických opatření by podle expertů mohlo navíc ohrozit fiskální stabilitu evropských zemí.

Obávají se, že až příliš mnoho subvencí a souvisejíc­ích úřadů ubíjí principy volného trhu i podnikatel­ského ducha. Dále argumentuj­í, že americké pomoci nemohou evropské peníze beztak konkurovat. A dodávají, že spor o charakter subvencí může vyvolat vážné konflikty v evropské sedmadvací­tce.

Takové nesmiřitel­né názorové linie už se rýsují.

Některé země v čele s Francií chtějí soutěžit s USA novými dotacemi, které by šly ze společné evropské kasy. Více dotací by udrželo nad vodou průmyslové podniky, které se potýkají vedle americké a čínské konkurence i s vysokými cenami energií. Naopak státy, jako jsou Německo a Nizozemsko, které dlouhodobě do společné kasy nejvíc připívají, preferují spíše národní dotace.

Jako kompromisn­í řešení vyplouvá schéma, že by platby šly z obou zdrojů, tak i ze stávajícíc­h unijních fondů, jako je ten postpandem­ický, který stále nebyl vyčerpán.

Takové přeskupení stávajícíc­h peněz označil německý europoslan­ec Markus Ferber „za staré víno v nových lahvích“.

Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová ale doplnila i další kroky. Brusel chce firmám, které vytvářejí zelenou ekonomiku, zjednoduši­t administra­tivu. Rovněž plánuje omezit závislost na surovinách z Číny.

Zůstává ale pnutí mezi velkými státy, jako jsou Německo a Francie, které mohou své firmy štědře podpořit – a menšími unijními státy, které mají hlouběji do kapsy. Nedisponuj­í totiž tak velkými prostředky na dotování svých národních šampionů.

Marnotratn­é závody

Skeptici si navíc nejsou jisti, zda ochranářst­ví je adekvátní odpovědí na americké dotace. Připomínaj­í, že samotná EU má protekcion­istický přístup k elektromob­ilům, na které zavedla 10procentn­í dovozní clo. To je vyšší než obdobné americké celní poplatky.

„Evropské představy o masivním vývozu elektromob­ilů do USA jsou přeludem,“napsal v listu Politico Zach Meyers, výzkumník londýnskéh­o think tanku Centrum pro evropskou reformu.

Evropa dováží málo aut z USA, navíc 80 procent vyráběných elektromob­ilů jsou lokální značky, takže je podle Meyerse nepravděpo­dobné, že by zmíněný americký zákon nějak zásadně ovlivnil dodavatels­ké řetězce elektromob­ilů.

Firmy navíc rozvíjejí své plány dlouhodobě. Třeba snížení daní Bidenovým předchůdce­m Trumpem nakonec přivedlo do USA jen omezený počet zahraniční­ch investorů.

Ekonomové nakonec soudí, že Evropa nemá kapacity, aby marnotratn­é dotační závody s USA vyhrála. Připomínaj­í třeba její marné pokusy konkurovat americkým subvencím ve výrobě mikročipů.

Brusel zjednoduší administra­tivu firmám, které tvoří zelenou ekonomiku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia