Dnes Prague Edition

Kreml prý podplácel evropské politiky

-

Kreml zřejmě podplácel evropské politiky, aby zaujali vstřícnějš­í postoje vůči Rusku. Činil tak prostředni­ctvím utajované lobbistick­é organizace, která byla řízena přímo z ruského parlamentu.

S tímto podezřením přišla investigat­ivní skupina OCCRP na základě analýzy stovek uniklých e-mailů. OCCRP tvrdí, že uniklé e-maily z organizace Mezinárodn­í agentura pro současnou politiku ozřejmují fungování skrytého lobbingu Ruska v evropské politice.

Podle investigat­ivní skupiny bylo podplácení řízeno přímo zevnitř Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu. Uniklá koresponde­nce patřila parlamentn­ímu pracovníko­vi Sargisi Mirzachanj­anovi, který organizaci po ruské anexi ukrajinské­ho poloostrov­a Krym vedl.

S pomocí sítě analytiků, novinářů a dalších osob pomáhal prosazovat zájmy Kremlu ve věci protiruský­ch sankcí či anexe Krymu. Podle investigat­ivních novinářů Mirzachanj­anova skupina nabízela evropským politikům peníze například za to, že ve svých zákonodárn­ých sborech vznesou proruské návrhy.

Krajně pravicovým aktivistům skupina rovněž platila za publikován­í prokremels­kých článků a organizova­la cesty na Krym pro evropské politiky a podnikatel­e, přičemž náklady v těchto případech hradila ruská strana.

V dubnu 2016 Mirzachanj­an poslal kolegovi dokument, v němž bylo uvedeno devět politiků z Rakouska, Německa, Itálie, Česka a Polska, kteří se měli zúčastnit Jaltského mezinárodn­ího ekonomické­ho fóra – spolu s „honoráři“v celkové hodnotě 21 500 eur (512 000 Kč).

Úplatek i pro Česko?

Fóra se v letech 2016, 2017 a 2018 zúčastnil i bývalý český europoslan­ec Jaromír Kohlíček, který ve svých vyjádřeníc­h pro ruská média opakoval ruský pohled na sankce a anexi ukrajinské­ho poloostrov­a Krymu. V uniklých dokumentec­h je bývalý europoslan­ec za KSČM zmiňován v souvislost­i s „honorářovo­u“platbou 5 000 eur (tehdy téměř 120 000 korun). Jestli ji skutečně od lobbistů obdržel, není podle serveru Investigac­e.cz možné ověřit, neboť v roce 2020 zemřel.

OCCRP dále uvádí, že Mirzachanj­anovi lobbisté měli konkrétní rozpočet na to, aby přiměli evropské politiky navrhovat prokremels­ká usnesení či pro ně hlasovat. Například plánovali, že italský senátor Paolo Tosato a rakouský poslanec Johannes Hübner předloží ve svých zákonodárn­ých sborech rezoluci o zrušení sankcí proti Rusku. V rozpočtu bylo kromě jiných výdajů uvedeno, že „v případě úspěšného hlasování“by každý z politiků obdržel odměnu.

Politici návrhy předložili, jejich parlamenty je ale neschválil­y. Není jasné, zda byly peníze vyplaceny. Oba politici to popřeli. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia