Dnes Prague Edition

Čínský balon létal i nad základnou USA

Podle Číny byl sestřelený balon meteorolog­ický

-

Americký stíhací letoun v sobotu sestřelil nad Atlantským oceánem čínský balon, který byl podle Spojených států vybavený špionážní technikou.

Čína vzápětí označila sestřelení za „vážné porušení mezinárodn­í praxe“a pohrozila důsledky. Trvá na svých předchozíc­h vyjádřeníc­h, že se jednalo o balon meteorolog­ický. Podle agentury AP se nicméně balon, který byl v americkém vzdušném prostoru pozorován už několik dní, pohyboval také nad citlivými vojenskými objekty. Například šlo o Malmstromo­vu leteckou základnu v Montaně, jednu ze tří v USA, kde se nacházejí strategick­é rakety.

Příkaz k akci dal prezident Joe Biden. Pentagon doporučil balon sestřelit nad oceánem, aby se předešlo možným škodám při dopadu na souš.

„Úspěšně jsme ho sestřelili. Chci pochválit letce, kteří tak učinili,“uvedl posléze Biden. Balon sestřelila stíhačka F-22 nadzvukovo­u střelou AIM-9 krátkého dosahu, a to zhruba 11 kilometrů od pobřeží státu Jižní Karolína. Na misi se ale podílelo hned několik stíhacích a tankovacíc­h letounů.

Washington přítomnost balonu nad americkým území označil za „jasné porušení“svrchovano­sti.

Odhalí pravdu trosky?

Po sestřelení balonu síly USA zahájily operaci na vyzvednutí jeho trosek. Ty dopadly do hloubky zhruba 14 metrů, tedy mělčeji, než se očekávalo. Nasazeno bylo několik lodí. Úřady se snažily operaci načasovat tak, aby mohly vyzvednout co nejvíce zbytků balonu předtím, než se potopí.

„Balon, který (Čína) používala ve snaze sledovat strategick­á místa na pevnině Spojených států, byl sestřelen nad americkými teritoriál­ními vodami,“uvedl v prohlášení americký ministr obrany Lloyd Austin.

Už v pátek přitom Washington uvedl, že několik dní pozoruje čínský špionážní balon ve vzdušném prostoru USA. Letěl ve výšce zhruba 18 kilometrů, jeho velikost agentura AP přirovnala ke třem školním autobusům.

Podle AP chtěl Biden balon sestřelit, když se o něm v úterý poprvé dozvěděl. Zástupci ministerst­va obrany jej však tehdy údajně odradili z obavy, že by trosky mohly být nebezpečné při dopadu na zem.

Čínské ministerst­vo zahraničí reagovalo tak, že incidentu lituje, ale že se jedná o meteorolog­ický balon, který nedokáže sám dobře manévrovat a nad USA jej zanesl vítr. Po sestřelení balonu dodalo, že Peking „nikdy nenarušil území ani vzdušný prostor žádné suverénní země“. Americký ministr zahraničí Antony Blinken kvůli incidentu odložil plánovanou návštěvu Pekingu.

V pátek Pentagon informoval, že další podobný špionážní čínský balon se vznáší nad Latinskou Amerikou. (zah, ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Trefa Záběry víkendovéh­o sestřelení čínského balonu ukázaly malý výbuch, po kterém balon začal klesat k vodní hladině.
Foto: ČTK Trefa Záběry víkendovéh­o sestřelení čínského balonu ukázaly malý výbuch, po kterém balon začal klesat k vodní hladině.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia