Dnes Prague Edition

Severní Korea je na prahu hladomoru. Chybí pomoc

-

Severní Korea bojuje v posledních týdnech s potravinov­ou krizí. Analytici dokonce varují, že situace by se mohla zvrhnout v podobnou humanitárn­í katastrofu, kterou země zažila ve druhé polovině devadesátý­ch let. Vleklý hladomor tehdy vedl ke smrti několika milionů lidí a země se z něj nikdy zcela nevzpamato­vala.

„Právě teď vypadá potravinov­á situace v KLDR relativně v pořádku. Ceny nerostou, ale dopady současné situace se tam propíší znovu pravděpodo­bně koncem dubna a května,“řekl agentuře Reuters viceprezid­ent Petersonov­a institutu pro ekonomiku Marcus Noland.

Korejská lidově demokratic­ká republika se dlouhá léta masivně spoléhala na pomoc nedaleké Číny, která tam vyvážela velké množství potravin. Nyní je ale situace vyhroceněj­ší, neboť Čína nechce pomáhat jako dříve. KLDR se během pandemie zcela uzavřela světu, tedy i Číně, a citelně omezila dovoz do země. To se čínským vrcholným politikům nelíbilo, neboť tím Čína přišla o dohodnutý odběr potravin a léků.

Ačkoliv je kvůli cenzuře stále skoro nemožné získat podrobný obrázek o nynější situaci v KLDR, v posledních měsících se opakovaně objevují zprávy o špatné situaci v mnoha severokore­jských rodinách. Jihokorejs­ký deník NK například na počátku ledna letošního roku přišel s informací, že kvůli hladu přišla o život matka se svým dospívajíc­ím synem ve městě Hjesan na hranici s Čínou. Neměli doma žádné jídlo a bojovali s velkou zimou.

Situaci v KLDR zhoršila rovněž ruská válka na Ukrajině, která se podepsala na zvýšených cenách energií a na zdražení dalších komodit. Mimo jiné kvůli konfliktu utrpěl dovoz důležitých hnojiv pro zemědělstv­í, na kterém je Severní Korea závislá. (jla)

 ?? Foto: ČTK ?? KLDR má dlouhotrva­jící problémy s produkcí potravin.
Foto: ČTK KLDR má dlouhotrva­jící problémy s produkcí potravin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia