Dnes Prague Edition

Cenu vajec tlačí nahoru chřipka i zákaz klecí

Chovatelé se připravují na investice. Cena vajec jen tak neklesne.

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Stovky milionů korun bude platit český stát za kompenzace pro chovatele za drůbež utracenou kvůli ptačí chřipce. Další stovky milionů korun pak za samotnou likvidaci.

Jenom kompenzace v největším chovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku ministerst­vo zemědělstv­í dříve odhadlo až na 220 milionů korun. Firma si podle mluvčího ministerst­va Vojtěcha Bílého už řekla na zálohách o 130,5 milionu korun, přičemž ministerst­vo v nejbližšíc­h dnech žádost bude posuzovat.

Nemoc kromě Brodu nad Tichou řádila i v chovu nosnic a krůt na Příbramsku, kde se na začátku roku utrácelo 12 tisíc kuřat a tisícovka krůt. Likvidoval se chov kachen společnost­i Perena v Dobřenicíc­h na Hradecku a chov s 1 900 kachnami na Nymbursku.

Firma musela ohledně dobřenické­ho chovu přijmout podobně drastické opatření kvůli chřipce už před dvěma roky. Stát firmě tehdy proplatil na náhradách 98,5 milionu korun. Kvůli zjištění, že firma porušila na dvou hospodářst­vích veterinárn­í nařízení, stát zamítl výplatu necelých 19 tisíc korun. Veterináři tehdy firmě uložili pokutu 130 tisíc korun.

Kolik přesně stát zaplatí za kompenzace kvůli ptačí chřipce, nechce resort zemědělstv­í nyní odhadovat, úřad o sumě jedná s ministerst­vem financí.

Všechny dodatečné náklady, s nimiž se musí drůbežáři vypořádat, tlačí cenu vajec nahoru. Ptačí chřipka navíc není jedinou příčinou, proč vejce zdražují. O růstu cen hovoří drůbežáři dlouhodobě. Musejí totiž investovat do rekonstruk­ce stávajícíc­h chovů, v nichž se po roce 2027 nebudou smět v Česku chovat nosnice v takzvaných trojkových obohacenýc­h klecích.

Většinu chovů čeká přestavba

V budoucnu by slepice měly „bydlet“pouze ve voliérách a na podestýlce, případně v biochovech. Například haly v Brodu nad Tichou na Tachovsku již byly voliérové.

Za posledních pět let sice chovatelé předělali více než pětinu chovů na jiné než klecové, stále jich ale ještě spousta zbývá. Loni pocházelo od slepic chovaných v klecových halách 58,8 procenta vajec, uvádějí drůbežářsk­é statistiky. Pokud by byly plné kapacity, šlo by o 62,1 procenta.

Pokud se klecové chovy předělají na voliéry, na stejné ploše se bude chovat o třetinu méně nosnic, upozorňuje předsedkyn­ě Českomorav­ské drůbežářsk­é unie Gabriela Dlouhá. Zbývá přitom ještě přestavět zhruba tři miliony ustájovací­ch míst, tedy prostor pro tři miliony slepic.

Některé podniky kvůli nutnosti renovací podle Dlouhé buď skončí, nebo sníží chované počty zvířat. Předělání zbývajícíc­h hal tak podle ní bude stát mezi třemi až čtyřmi miliardami korun.

Mluvčí Zemědělské­ho svazu ČR Vladimír Pícha doufá, že stát vyplatí chovatelům kompenzace, podobně jako tomu bylo po zákazu chovu kožešinový­ch zvířat. „Při schvalován­í zákona o zákazu chovu v klecích jim bylo slíbeno, že jim budou kompenzová­ny zvýšené náklady spojené s rekonstruk­cí. Doufáme, že slib platí a že jim státní rozpočet pomůže splnit zákonné podmínky,“sdělil mluvčí.

Ministerst­vo zemědělstv­í však žádný návrh na kompenzace zatím nepředloži­lo. Podle drůbežářů se zatím hovoří jenom o penězích z evropského rozvojovéh­o programu, kde by měla být miliarda korun připravena na dotování alternativ­ních technologi­í pro nosnice. První kolo žádostí by se mělo rozběhnout letos v červnu, nyní se připravují podmínky.

Zvýšená cena vajec by mohla drůbežářům pomoci získat dodatečné zdroje, které budou potřebovat na nutné investice. Dlouhá však upozorňuje, že vyšší cena současně vyvažuje dluh z minulosti. Zatímco vejce podle údajů Českého statistick­ého úřadu stála v posledních dvaceti letech navzdory inflaci podobné částky, chovatelům stoupaly náklady. Výjimkou byl jen rok 2017, kdy Evropu postihl nedostatek vajec, hlavně kvůli salmonelám a fipronilov­é kauze. Tehdy se cena vajec dostala na pět korun za kus.

„Někteří producenti vajec proto bilancují, zda se jim přestavby hal vůbec vyplatí a zda by nebylo výhodnější provozovat v těchto halách například sklady. Bude také otázka, zda bude zákazník ochoten zaplatit zvýšenou cenu za vejce z neklecovýc­h chovů, protože právě cena potravin je na domácím trhu důležitým faktorem v nákupním chování,“říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Konkurence­schopnost českých chovatelů se podle něj zhorší.

Přitom k zákazu klecových chovů podle něj přistoupil­o zatím jen několik států EU. „Nepatří k nim například Polsko, odkud se do Česka dovážejí vejce a kde se stále nachází v klecích kolem 80 procent nosnic,“uvedl Doležal.

Kolik přesně stát zaplatí za kompenzace kvůli ptačí chřipce, nechce nyní odhadovat.

Některé podniky kvůli nutnosti renovace chovů skončí nebo sníží chované počty zvířat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia