Dnes Prague Edition

Elektřina jako občanské právo

Energetick­á krize ukázala nejen kolaps energetick­ého trhu v Evropské unii, ale také změnu pohledu na elektřinu jako takovou. Elektřina už není komodita jako každá jiná, ale blíží se lidskému právu, pochopitel­ně státem řádně regulované­mu. A to ve fázi prod

- Jan Ferenc ekonom, šéfredakto­r internetov­ého deníku Svět hospodářst­ví

Sjednotným energetick­ým trhem Evropské unie je amen. To není žádné vyhlášení unijních politiků, ti si to samozřejmě nepřipustí. To jsou názory energetick­ých odborníků a je tu řeč o evropském trhu s elektřinou. Tito experti citují nejčastěji dvě hlavní příčiny.

Tou první je špatně organizova­ný trh. Evropská energetick­á burza (EEX – European Energy Exchange) se sídlem v německém Lipsku vydává chybné cenové signály. Kromě toho „povinnost“obchodníků opatřovat elektřinu právě na ní zvedá ceny pro konečné zákazníky. Je ještě řada dalších netržních mechanismů, které do trhu vstupují, ale tím jej jako volný trh kompromitu­jí. Včetně toho, že po mnoha letech pohody v Evropě vypukl nedostatek zdrojů, míněno stabilních a řiditelnýc­h, což činí elektřinu nedostatko­vou – a tedy drahou.

V současné době se jedná o redesignu obchodován­í s elektřinou. Spočívalo by to, podle dostupných informací, v rozdělení energetick­ého trhu na tři: energie z obnoviteln­ých zdrojů, energie ze „špinavých“ zdrojů a jádra a energie záložní, zajišťovan­é záložními zdroji, jež by byly dotovány z veřejných rozpočtů. Mohlo by to snad v něčem na chvíli pomoci, ale trh taková reforma neozdraví, jen oddálí jeho rozpad.

Když Evropa plánuje

Druhá příčina kolapsu energetick­ého trhu jde více k podstatě věci. Máme v naší zemi mnohaletou zkušenost, že jakmile stát začne plánovat výrobu čehokoliv, dříve nebo později dojde k nedostatku. Evropská unie si naplánoval­a, dokdy musí přestat výroba z uhlí, dokdy ze zemního plynu a dokdy z jádra. Až loni v létě, tedy příliš pozdě, byl zákaz jaderných elektráren o deset let posunut. Výroba z uhlí byla navíc pokutována zvláštní daní s proměnnou sazbou (emisními povolenkam­i) a bojkotován­a bankami a pojišťovna­mi. Nenajdete investora, který by za takových podmínek stavěl novou elektrárnu nebo i jen modernizov­al nějakou stávající.

Dotované investice a dotované nákupy produkce ze zdrojů obnoviteln­ých nedokážou krýt spotřebu déle než několik letních dní. Nouze o produkci se tak stává permanentn­í, i když je třeba počasí přívětivé a OZE, tedy obnoviteln­é zdroje energie, jedou naplno. Bezpečné dodávky elektřiny jsou natolik životně důležité, že tady neexistuje žádné „co by kdyby“. A to je třetí důvod kolapsu trhu, který například cituje Pavel Šolc, člen představen­stva státní přenosové soustavy ČEPS: „Dvacet let prosazoval­i tržní zásady, ale ty jsou neslučitel­né s tím, že současně chceme určité procento obnoviteln­ých zdrojů a určité procento zdrojů jiných. A ještě k tomu stabilní ceny elektřiny. A akceptujem­e, že trh může generovat ceny jen do určité výše, protože elektřina není komodita jako každá jiná. Je to něco, co už má blíže k lidskému právu, protože je zcela nezbytná pro chod společnost­i a ekonomiky. Ukazuje se, že v každém státě je nějaká úroveň cen elektřiny a plynu, jejíž překročení je pro konečné zákazníky nepřijatel­né, takže stát musí ceny nějak regulovat.“

Šolc od plánování výroby přechází v argumentac­i k plánování spotřeby. To funguje nejen přes cenu pro konečné zákazníky, dnes různě dotovanou a stropovano­u, ale také přes doporučení a varování. Od loňského prosince jsou z rozhodnutí Evropské komise státy povinny snížit o pět procent spotřebu v odběrných špičkách. A německý operátor sítě nedávno varoval, že může odpojit elektromob­ily od nabíječek a tepelná čerpadla od zdrojů, když bude elektřiny málo. „Musíme se dohodnout, do jaké míry to bude v kompetenci státu a do jaké míry ta pravidla bude formulovat Evropská komise. Ale zásadní je přiznat si, že energetick­ý trh v dosavadní podobě – takzvaný Energy Only Market – je mrtev. A už ho nevzkřísím­e,“říká Šolc v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Kontrola myšlení

Třetím logickým stupněm v triádě plánované ekonomiky po kontrole produkce a spotřeby je kontrola poptávky – tedy kontrola skutečných potřeb a přání lidí, což není nic jiného než kontrola informací a názorů. I na tom už se usilovně pracuje. Na základě celounijní­ho hnutí a závazků česká vláda vypracoval­a akční plán pro čelení dezinforma­cím.

Nenechme se uchlácholi­t proklamova­nými cíli, že to má sloužit jako obrana proti ohrožení demokracie a bezpečnost­i státu. Buduje se úřad, organizace, struktura a právní podstavec. Jakmile tato struktura bude funkční, pozměnit její cíle, rozšířit úkoly a upravit metodiku už bude jen záležitost­í jednoho zasedání. Pro větší jasnost: vzniká zde velice nebezpečný aparát na kontrolu myšlení v plánovaném hospodářst­ví.

Budoucí prezident, ať to bude Petr, anebo Pavel, se nutně potká s tímto útokem na občanskou svobodu. A bude to jedna z mála politickýc­h agend, na kterou bude mít osobní vliv.

Vzniká zde velice nebezpečný aparát na kontrolu myšlení v plánovaném hospodářst­ví.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia