Dnes Prague Edition

Módní diety vytvářejí velký informační chaos

Nárazové drastické diety nefungují, protože nejsou udržitelné. Stejně tak neexistují zakázané potraviny, jen zakázané množství, říká expert na výživu.

- Julie Mahlerová editorka iDNES Premium

Snovým rokem si lidé vždy dávají předsevzet­í, že zhubnou, zlepší životní styl, jídelníček, začnou sportovat. Kde začít je však složité, existují tuny diet, koučů, jídelníčků či stylů cvičení. Expert na výživu a fitness Lukáš Roubík radí, jak nenaletět prodejcům „preparátů nejen na dokonalou postavu“. Sám říká: „Už v patnácti letech na gymnáziu jsem zjistil, že cíleným cvičením a výživou dokážu poměrně rychle ovlivnit to, jak vypadám, jak se cítím a jak zvládám stres, ale žádné drastické metody nefungují.“

Na webových stránkách uvádíte, že v roce 2001 jste poznal význam slova „kalokagath­ia“. Co to znamená?

Pojem kalokagath­ia vychází z antiky a je důležitým prvkem novodobé olympijské myšlenky. Spojuje tělesnou krásu a fyzickou výkonnost na jedné straně s krásou ducha a osobním rozvojem na straně druhé. Inspiroval i sokolské hnutí. Mě osobně už v patnácti letech na gymnáziu velmi zaujalo, že cíleným cvičením a výživou mohu poměrně rychle ovlivnit to, jak vypadám a jak se cítím, stejně jako cíleným studiem mohu ovlivnit to, jaké mám výsledky ve škole. A nemohu se vymlouvat na to, že něco pokazili spoluhráči nebo že jsem si vytáhl špatnou otázku.

Proto jste vystudoval Výživu člověka na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně a zároveň získal technické vzdělání z Fakulty biomedicín­ského inženýrstv­í ČVUT v Praze v oboru Klinická a biomedicín­ská technika?

Ano, díky fitness jsem se dostal nejprve k zájmu o sportovní a následně i o zdravou neboli preventivn­í výživu. Proto jsem šel obor výživy studovat na vysokou školu. Lékařská fakulta mě naučila odborným znalostem o fyziologii, biochemii a výživě člověka. Na ČVUT jsem si rozšířil technické, ekonomické i manažerské znalosti. V roce 2017 jsem s nutričním terapeutem Miloslavem Šindelářem spoluzalož­il Institut Moderní Výživy, který vzdělává veřejnost i sportovce o výživě na základě vědecky podloženýc­h informací, a to srozumitel­nou formou. Mimochodem jsme i autoři nejprodáva­nější knihy v oblasti sportovní výživy v historii Česka – Moderní výživa.

Umíme se my Češi o sebe starat?

Neumíme. Velká část veřejnosti se lépe stará o své auto než o své tělo a své zdraví. Většina nemá ani základní znalosti o výživě, potravinác­h a vůbec si neuvědomuj­í souvislost mezi dlouhodobě nevhodným jídelníčke­m, sedavým stylem života a negativním vlivem na jejich fyzické a duševní zdraví i kvalitu života. Když si tuto souvislost kvůli zdravotním obtížím nebo obezitě uvědomí, velká část z nich pak jde z jednoho z extrému do druhého a začnou ze dne na den držet drastickou dietu, cvičit každý den a užívat „zázračný“produkt na hubnutí. Takový režim je pro ně po několika týdnech absolutně neudržitel­ný, drtivá většina z nich vyhoří, řekne si, že zdravý životní styl není pro ně a vrátí se ke starému jídelníčku i nezdravému životnímu stylu.

Takže zdravá výživa neznamená drastická dieta?

Zdravá výživa není v žádném případě o drastickýc­h dietách a zákazech. Neznamená to, že byste si už nikdy nesměli dát čokoládu, zmrzlinu, víno nebo jiné oblíbené potraviny. Neexistují žádné zakázané potraviny, jen zakázané množství! Zdravý životní styl je o postupných a dlouhodobě udržitelný­ch změnách vašich návyků na výživu i pohybové aktivity. Proto je mojí osobní vizí naučit Česko jíst bez extrémů, bez neudržitel­ných diet a bez „zázračných“produktů. Naučit je vhodným nutričním a pohybovým návykům, které se dají aplikovat v reálném životě, respektují individual­itu, mají prokazatel­né dlouhodobě udržitelné výsledky.

Jak se měnily trendy v hubnutí a zdravého životního stylu od té doby, co jste v oboru?

Před 20 lety byly démonizová­ny tuky či konzumace vajec, vše muselo být nízkotučné. Před 10 lety byly zase démonizová­ny sacharidy, vše v jídelníčku muselo být nízkosacha­ridové a keto. Jednou je strašákem cholestero­l, o pár let později palmový olej a následně je veřejným nepřítelem číslo jedna lepek. Jedni lidem říkají, že při hubnutí nikdy nesmějí hladovět a pravidelno­st je základ, druzí, že pokud chtějí efektivně hubnout, musí přerušovan­ě hladovět.

To je docela informační chaos.

Ano, módní diety vytvářejí obrovský informační chaos a každých pár měsíců přichází nějaká nová, která popírá předešlou a obvykle tvrdí, že když vyřadíte nějakou přirozenou látku z jídelníčku, nějakou skupinu potravin nebo jednu makroživin­u, vše bude „růžové“, zmizí civilizačn­í onemocnění a vy získáte vysněnou postavu. Takhle zjednoduše­ně to nefunguje. V zahraničí je nyní velkým trendem výhradně rostlinná strava veganů na straně jedné a současně na straně druhé tzv. „carnivore dieta“, což je strava převážně založená na konzumaci masa a vajec. Současným trendem jsou tak čím dál tím více extrémy.

Co tedy číhá na člověka, který se rozhodne žít zdravěji?

Když se běžný člověk rozhodne změnit životní styl a žít zdravěji a tato slova zadá do vyhledávač­e, tak na něj vyskočí tisíce reklam na „nezbytné“produkty pro zdraví a hubnutí, tisíce protichůdn­ých názorů a článků o tom, co to zdravý životní styl je a jak by měl vypadat zdravý jídelníček. A snaží se navést lidi k nákupu nějakých „zázračných“produktů.

Takže klamavé techniky bují i na poli zdravého životního stylu?

Na internetu a sociálních sítích číhají na začátečník­y „armády“prodejců různých společnost­í, velmi často v rámci pyramidové­ho multi-level schématu přímého prodeje, kteří tvrdí, že díky jejich produktům zhubnou bez práce anebo je vystraší všemožnými toxiny v okolí s tím, že pro to, aby byl člověk zdravý, tak musí užívat jejich produkty.

Z toho vyplývá, že chtějí jen prodat?

Většina těchto prodejců nemá elementárn­í vzdělání v oblasti výživy nebo trenérství, často se jedná o maminky na mateřské se základním vzděláním, které si chtějí přivydělat, nebo o influencer­y, kteří za peníze udělají jakoukoliv placenou spolupráci. Společným prvkem je, že lidem namlouvají, že jejich produkty jsou nezbytné pro zdraví, nebo že díky jejich produktům „zhubnete bez cvičení a úpravy jídelníčku“. V těchto pyramidách mají prodejci „notičky“shora a opakují naučené fráze, kterým sami ani nerozumějí, a dokonce ani neznají složení produktů, jež prodávají, jak jsme se už mnohokrát přesvědčil­i v kauzách, na něž jsme veřejně upozornili. Pro část lidí je ale vidina výsledků bez práce lákavá a často prodejcům podlehnou.

Označil byste jejich chování jako klamavé?

Pokud někdo lidi straší a lže, aby na tom vydělal, nejde toto chování označit jinak než jako lživé a klamavé.

Proč jim to prochází?

Protože v Česku je stále výživové poradenstv­í volná živnost, prakticky každý může bez jakéhokoli­v vzdělání radit lidem s výživou zcela legálně. Současně se už různé manipulati­vní praktiky nedějí v kamenných prodejnách „zdravé výživy“, ale přesunuly se ve velkém na internet a sociálních sítě. Podvodné prodeje probíhají v různých uzavřených skupinách na Facebooku, ale i veřejně na Instagramu, ale orgány státní správy tohle zatím neumějí příliš řešit.

Jak tedy nenaletět?

Obecně bych doporučil věřit hlavně lidem, kteří mají v daném oboru vzdělání a kvalifikac­i. Vysoká škola není sama o sobě zárukou kvality daného odborníka, ale pravděpodo­bnost kvality je mnohem vyšší, než když vám s výživou bude radit svářeč nebo pokladní z Albertu, kteří si buď udělali „kurz o výživě“v rozsahu dvou víkendů, anebo nemají absolutně žádnou kvalifikac­i a jen opakují „notičky“v rámci pyramidy v multi-level marketingo­vém školení. Bohužel, dnes jsme svědky toho, že tito lidé radí i lidem s cukrovkou, těhotným ženám, což může být velmi nebezpečné.

Takže když někdo tlačí své produkty, je třeba zbystřit?

Ano, automatick­y zbystřete, když vám poradce tvrdí, že pro hubnutí a pro zdraví musíte konzumovat nějaké produkty. Pokud nemáte specifický zdravotní stav, který to vyžaduje, tak je to u většiny lidí lež. Běžný člověk si pro hubnutí i zdraví vystačí s normálními potravinam­i, které koupíme v supermarke­tu, a není potřeba konzumovat superpotra­viny ani suplementy. Vše je o změně našich nutričních a pohybových návyků. Ale na tom se dietnímu průmyslu vydělává špatně.

Jak se má člověk orientovat mezi výživovým poradcem, nutričním terapeutem či nově koučem zdravého životního stylu?

Rozdíl mezi výživovým poradcem a nutričním terapeutem je stejný rozdíl jako mezi masérem a fyzioterap­eutem. Zatímco masér absolvoval krátký kurz, fyzioterap­eut obor musel vystudovat minimálně ve formě tříletého bakalářské­ho studia na lékařské fakultě. Stejně je to v oblasti výživy s výživovým poradcem, který absolvoval kurz v rozsahu několika víkendů, a nutričním terapeutem, který obor vystudoval v tříletém studiu na lékařské fakultě. Kouč zdravého životního stylu zpravidla nemá absolutně žádné vzdělání, tedy ani krátký kurz, a je to vymyšlené pojmenován­í, které nemá žádnou oporu v legislativ­ě a ve vzdělání. Za šíření extrémních doporučení, výživových mýtů a pseudověde­ckých informací o výživě jsou ale velmi často odpovědní právě různí kouči a „guru“.

Co by měl expert uvádět mezi oficiálním­i informacem­i na svých webových stránkách?

Vzdělání. Stejně jako si rozumný člověk nenechá operovat zanícené slepé střevo od influencer­ek, ale od chirurga, tak stejně v rámci léčebné výživy je vhodné nechat si poradit od člověka, který má k tomu kvalifikac­i.

Co si má zapamatova­t člověk, který chce zlepšit životní styl?

Zdravý životní styl není o žádných převratnýc­h metodách a „zázračných“produktech, ale o dlouhodobé změně našich návyků na výživu, pohyb a spánek. Ze všeho nejdůležit­ější je vytvořit si takové, které vás budou bavit a budou vyhovovat kontextu vašeho životního stylu, tedy práce, rodin, a tím pro vás budou dlouhodobě udržitelné. Každému může vyhovovat jiný jídelníček, jiný počet jídel za den, jiné pohybové aktivity, protože každý jsme jiný. Ale pro všechny platí, že nárazové extrémní a drastické diety nefungují dlouhodobě, protože nejsou udržitelné.

 ?? Foto: archiv Lukáše Roubíka ?? Další díly seriálu: idnes.cz/klamateri
Foto: archiv Lukáše Roubíka Další díly seriálu: idnes.cz/klamateri
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia