Dnes Prague Edition

Jednání o vládě jdou do finále

Mezi SPOLU, Piráty a STAN je připravená. Podle politologů může být spolupráce zpočátku stabilní, problémem bude doprava.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Pražští politici se na koaliční smlouvě dohadují ve stejném složení, jaké je ve vládě. O tomto víkendu se s jejím návrhem seznámili uvnitř svých stran Piráti i SPOLU a tento týden by o něm měli mít u obou stran vnitrostra­nická hlasování.

MF DNES oslovila politology s dotazem, jak bude nová rada fungovat a co za klíčové úkoly musí začít zastupitel­é řešit. Podle odborníků nyní není důležité, která ze stran tahá za pomyslný „kratší provaz“. Politické subjekty by měly především pracovat na rychlé stabilizac­i chodu metropole a investiční­ch projektech, které budou pro Prahu v příštích letech klíčové.

„Doteď se spíše uklízely ulice a vynášely odpadky. Je třeba začít primárně rozhodovat o velkých investicíc­h, jako je dostavba vnějšího okruhu nebo metra D. V tom vidím výhodu spolupráce na vládním půdorysu,“vyjmenováv­á politolog Lukáš Jelínek. Nová rada, složená z pěti zástupců koalice SPOLU, čtyř

Pirátů a dvou členů hnutí STAN, by podle politologa mohla navzdory povolebním mediálním přestřelká­m najít společnou řeč.

„Z posledních prohlášení to vypadá, že spolupráce na vládním půdorysu bude dobrá a silná. Rozhádat je mohou až dílčí problémy. Časem se určitě zaseknou na problemati­ce dopravy,“míní Jelínek a dodává, že ho v poslední době nejvíce překvapil ústupek Pirátů, kteří již netrvají na alianci s Prahou sobě.

„Dozimetr je zpět“

Rozpad této aliance se nelíbí například lídrovi Prahy sobě Janu Čižinskému, který současnou situaci považuje až za skandální. Mimo jiné proto, že jedním z jedenácti radních se má stát zastupitel za TOP 09 Jiří Pospíšil, jehož dlouholetý asistent Jiří Fremr v této straně kvůli stykům s obviněnými v kauze Dozimetr skončil.

„Těžko se věří, že jeho šéf o aktivitách svého nejbližšíh­o člověka deset let nic netušil. Zvlášť v souvislost­i s tím, jak Jiří Pospíšil lhal o své dovolené s hlavní postavou Dozimetru, podnikatel­em Michalem Redlem,“uvedl Čižinský v pátek na sociálních sítích a dodal, že: „Aliance je vypovězena a Dozimetr se opět stěhuje na pražský magistrát ve velkém stylu.“

Názory Prahy sobě budou podle expertů slyšet i 16. února, kdy je na programu čtvrté pokračován­í ustavující­ho zastupitel­stva. To však nebude bránit zvolení nového primátora a rady. „Vítězem posledních týdnů je pro mě spíše koalice SPOLU, protože to vypadá, že bude

moci i přes až krvavé ústupky ze všech tří subjektů nejvíce prosazovat svůj program v praxi,“míní politolog Ladislav Mrklas, který je spoluzakla­datelem a prorektore­m CEVRO Institutu.

Primátor bude slabý

Hlavním úkolem nové rady bude podle politologa rychle ustanovit všechny komise a výbory. „Je třeba rychle začít řídit město. Koordinaci potřebují nejvíce doprava a energetika,“doplňuje Mrklas. Dopravu by podle dohody mezi politickým­i subjekty měli mít na starosti Piráti, konkrétně nynější primátor Zdeněk Hřib. Jeho avizovaný nástupce Bohuslav Svoboda (ODS) je podle politologů již za zenitem a jeho role může být spíše jen ceremoniál­ní.

„Svoboda bude podle mého názoru slabým primátorem. Jsou za ním schovaní daleko silnější hráči, jako například místopředs­eda ODS Zdeněk Zajíček,“říká Jelínek.

O Hlaváčkovi ještě bude slyšet

Pravděpodo­bný budoucí primátor Svoboda má mít ve své gesci také energetick­ou a kybernetic­kou bezpečnost. Podle politologa Mrklase by to chod města v této oblasti nemělo zásadně oslabit. „Pan Svoboda už v minulosti prokázal, že jestli něco v politice umí, tak je to moderovat diskusi a dát na rady odborníků. V otázce bezpečnost­i bych tedy u něj problém neviděl,“konstatuje Mrklas.

Jako poslední budou o koaliční smlouvě hlasovat členové hnutí STAN. Podle politologa byli v očích mnoha lidí před tři čtvrtě rokem nevoliteln­í, takže je jejich nynější pozice více než pozitivní. „Dokázali se velmi šikovně vymanit ze škatulky korupčníků a nyní mají dva radní. V případě nestabilní koalice to však může být i Pyrrhovo vítězství,“myslí si Mrklas.

Za svůj úspěch vděčí STAN podle Lukáše Jelínka především osobě Petra Hlaváčka. „Ve světle hádek mezi Svobodou a Hřibem z toho vyšel asi nejlépe. Pravděpodo­bně o něm ještě bude v tomto volebním období slyšet,“uzavírá Jelínek.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia