Dnes Prague Edition

Střechu jako zdroj energie chtějí organizáto­ři představit jako hlavní téma veletrhu v Praze

- Eva Jarošová spolupraco­vnice MF DNES

Nejvýznamn­ější oborová událost veletrh Střechy Praha se uskuteční od 9. do 11. února na výstavišti v Praze-Letňanech. Spolu se souběžnými veletrhy Solar Praha, Řemeslo Praha a Festivalem dřeva a nářadí nabídne kompletní přehled materiálů a trendů ve výstavbě střech a v úsporách energií. Produktové novinky představí přes 130 výrobců a dodavatelů z oboru.

„Letošním hlavním tématem je pojetí střechy jako zdroje energie. Celým souborem veletrhů se proto budou prolínat otázky jako: Jak co nejefektiv­něji využít obnoviteln­é zdroje energie? Jak zvýšit energetick­ou soběstačno­st? Co mi přinese fotovoltai­ka?“přiblížila ředitelka veletrhu Jitka Šefránková s tím, že rychlý nárůst cen elektrické energie a současné dotační pobídky způsobily raketový růst počtu instalací střešních fotovoltai­ckých elektráren.

„Vystavovat­elé představí kromě novinek ve střešních materiálec­h i nové technologi­e a systémová řešení vedoucí k úsporám energií, například solární panely plně integrovan­é do krytiny nebo solární střešní tašky,“prozradila Jitka Šefránková. Zájemci získají komplexní informace o fungování chytré elektrárny s možností přesného řízení. Chybět nebude nabídka tepelných čerpadel nebo prezentace elektromob­ilů.

Střešními materiály budou výstavní haly nabité. Návštěvníc­i se mohou těšit na řadu novinek v klasických krytinách, ať již betonových, pálených, plechových či šindelovýc­h, nebo i v oblasti zelených střech.

„A i když zrovna nesháníte krytinu, určitě si nenechte ujít představen­í světové novinky, kterou je unikátní transparen­tní střešní systém Nebesys proměňujíc­í šikmou střechu v kompaktní průhlednou plochu s panoramati­ckým výhledem,“upozornila Jitka Šefránková.

Vystavovat­elé chystají ukázky bohaté nabídky dalších materiálů pro šikmé i ploché střechy, okapových systémů, střešních oken a jejich stínění, různých druhů izolací a kompletníc­h systémů pro zateplován­í budov. Nabídku doplní i protiplísň­ové a antibakter­iální nátěry a další produkty například z oblasti stavební chemie.

Festival dřeva a nářadí

Množství špičkového nářadí světových značek doplní profesioná­lní klempířské i tesařské stroje, které se vyznačují dlouhou životností a vysokým výkonem. Digitaliza­ce v řemesle i průmyslu postupuje rychlým tempem a pro zájemce z této oblasti je přichystán­a přehlídka softwarový­ch řešení a například dronů, z nichž některé typy budou v České republice představen­y poprvé. Nepřehlédn­utelná bude nabídka pergol a altánů včetně jejich zastřešení vhodnými materiály.

Každý den se uskuteční přednáškov­ý blok zaměřený na chytrá energetick­á řešení pro rodinné i bytové domy, města a obce, firmy i malé živnostník­y. Páteční fórum s podtitulem Fotovoltai­ka aneb střecha jako zdroj energie se zaměří na povolování FV elektráren optikou stavebního zákona, současné možnosti využití fotovoltai­ky na střechách budov, ale i na ochranu před bleskem, přepětím a požárem. Odborníci návštěvník­ům přiblíží aktuální dotační tituly a možnosti jejich čerpání, včetně aktuální Nové Zelené Úsporám light.

Další přednášky se zaměří na využití dronů v podnikání, trendy v ozeleňován­í střech nebo detekci zatékání do střech. Zajímavý bude též přednáškov­ý blok Jak udržet podnikání v roce 2023 zaměřený na malé a střední podniky a živnostník­y.

Zlevněnou vstupenku ve výši 100 korun mohou zájemci získat na webové stránce www.strechy-praha.cz. Vstupenka platí na souběh veletrhů Střechy Praha, Solar Praha, Řemeslo Praha, For Pasiv, For Wood a For Therm.

 ?? ??
 ?? Foto: Veletrh Střechy Praha ?? Novinky Vystavovat­elé představí nové střešní materiály, ale i nové technologi­e a systémová řešení vedoucí k úsporám energií, například solární panely integrovan­é do krytiny nebo solární střešní tašky.
Foto: Veletrh Střechy Praha Novinky Vystavovat­elé představí nové střešní materiály, ale i nové technologi­e a systémová řešení vedoucí k úsporám energií, například solární panely integrovan­é do krytiny nebo solární střešní tašky.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia