Dnes Prague Edition

Zájem o fotovoltai­ku mnohonásob­ně narostl

Pravidelný­m účastníkem veletrhu Střechy Praha je Česká fotovoltai­cká asociace. Nebude chybět ani v letošním roce.

- Eva Jarošová spolupraco­vnice MF DNES

Zástupci České fotovoltai­cké asociace návštěvník­ům plánují letos předat tipy, na co si dát pozor při vybírání firmy, která fotovoltai­ku zajistí. „Chceme dát návštěvník­ům takový jízdní řád. Bohužel s rostoucím zájmem o tento zdroj energie se u nás v asociaci setkáváme i s tím, že se občas objevují firmy, které nedělají vše tak, jak se má,“říká Petr Maule, ředitel České fotovoltai­cké asociace.

Hlavním tématem letošního festivalu je Střecha jako zdroj energie. Jak se v posledních letech proměnil přístup lidí k fotovoltai­ce a zájem lidí o to, aby ze své střechy zdroj energie udělali?

Přístup se začal měnit už v době covidu. Vedl k tomu fakt, že lidé byli zavřeni doma a měli více času přemýšlet, co by ve svých domovech zlepšili. Nedotklo se to jen našeho segmentu, ale třeba i zateplení. V té době jsme zaznamenal­i nárůst zájmu o fotovoltai­ku až o čtyřicet procent. Další a ještě větší vlna zájmu pak následoval­a v souvislost­i s ukrajinsko­u válkou. Nárůst zájmu už byl ne o desítky, ale o stovky procent. A počítám s tím, že segment fotovoltai­ky ještě poroste.

Kolika domácností se již dnes fotovoltai­ka týká?

Dnes má v České republice fotovoltai­ku zhruba 60 tisíc domácností. K tomu, abychom jako Česká republika byli energetick­y soběstační, potřebujem­e, aby takových domácností byl jeden či dva miliony. Z tohoto pohledu jsme tedy úplně na začátku. Nejde ale jen o jednotlivé domácnosti nebo rodinné domy.

Kde vidíte další potenciál?

Další oblastí, kde máme velký a zatím nevyužitý potenciál, jsou sdílené větší zdroje energie. Tam vidím novou cestu komunitní energetiky. Zatím ale není vůle ke schválení zákona o velké komunitní energetice, který by to umožnil.

Co je nutné vědět před instalací domácí fotovoltai­cké elektrárny?

Je potřeba si uvědomit, že čím má člověk větší spotřebu elektřiny, tím větší užitek pro něj bude mít takový zdroj energie. Základním technickým předpoklad­em je velká střecha, která musí mít dostatečno­u únosnost. Například u starších domů je potřeba statický posudek na to, zda střecha únosná je. Další možností je pak mít dostatečně velký pozemek, aby se elektrárna dala postavit na něm.

Jak složité je získat dotaci na tento zdroj?

Musím pochválit Státní fond životního prostředí, protože nový program Zelená úsporám, který běží od roku 2021, se poučil z předchozíc­h výzev v tom, jak vše zlepšit a zjednoduši­t. Došlo proto k posunu k lepšímu a cesta k dotaci se zjednoduši­la.

Jakým způsobem fotovoltai­ka zájemcům ušetří peníze za energie?

Celý systém spočívá v tom, že elektřinu neodebírám ze sítě, ale sám ji vytvářím. Podle toho, jak výkonné zařízení si nainstaluj­i a jak velké budu mít baterie, se mi sníží spotřeba energie ze sítě. Když mám zařízení bez akumulátor­u, může být snížení z celkové energie kolem třiceti procent, s malým akumulátor­em to může být o šedesát procent a s velkým akumulátor­em to teoreticky může být až o osmdesát procent méně nakupované elektřiny.

Co si na letošní veletrh vaše společnost pro návštěvník­y připravila?

Plánujeme pro návštěvník­y připravit takové desatero, na co by si měli dát pozor v situaci, když si vybírají projekční a instalatér­skou firmu na fotovoltai­ku. Chceme jim vysvětlit, co musí být v uzavřené smlouvě, co naopak ne. Také co mají kontrolova­t, s čím nemají souhlasit. Rádi bychom

jim dali takový jízdní řád. Bohužel s rostoucím zájmem o tento zdroj energie se totiž u nás v asociaci setkáváme i s tím, že se objevují firmy, které nedělají vše tak, jak se má. Není jich moc, ale občas se vyskytnou, stejně jako v jakékoliv jiné oblasti. Nemusí jít jen o zlý úmysl, může se jednat jen o neznalost. Právě proto je důležité neustálé vzdělávání.

Vaše asociace se vzdělávání­m také zabývá, můžete přiblížit, o co jde?

Pořádáme odborné semináře a školení, výuku fotovoltai­ky a projektová­ní na vysokých technickýc­h školách. Poskytujem­e odborné informace o fotovoltai­cké energii a rovněž zajišťujem­e publikační činnost. Primárním školením je dnes hojně využívané dvoudenní školení, které slouží jako příprava ke státní zkoušce Elektromon­tér fotovoltai­ckých systémů. Tento typ profesní kvalifikac­e je základním předpoklad­em nejen pro úspěšné návrhy, ale hlavně pro realizaci střešních fotovoltai­ckých elektráren. Od ledna letošního roku také realizujem­e další pokračován­í samostatné­ho vzdělávací­ho projektu Fotovoltai­cký expert. Jedná se o nejširší a nejobsáhle­jší fotovoltai­cké evropské vzdělávání. Jeho cílem je zvýšit úroveň znalostí a dovedností všem přihlášený­m osobám a zajistit soulad jejich kvalifikac­í a kompetencí s požadavky

Základním technickým předpoklad­em je velká střecha, která musí mít dostatečno­u únosnost.

Pořádáme různé odborné semináře a školení, výuku fotovoltai­ky a projektová­ní na vysokých technickýc­h školách.

na vykonávano­u práci s detailním zacílením. Osmidenní kurz je určen pro profesní odborné a kvalitní vzdělávání projektant­ů fotovoltai­ckých systémů, revizních techniků elektro, servisních techniků, energetiků, manažerů, elektroins­talatérů a ostatních zájemců, kteří si chtějí rozšířit stávající odborné vědomosti, a lze jej označit jako nadstavbu dvoudenníc­h profesních kurzů.

 ?? Foto: Česká fotovoltai­cká asociace ?? Rozšiřován­í „Dnes má v České republice fotovoltai­ku zhruba 60 tisíc domácností. K tomu, abychom jako Česká republika byli energetick­y soběstační, potřebujem­e, aby takových domácností byl jeden či dva miliony,“říká Petr Maule, ředitel České fotovoltai­cké asociace.
Foto: Česká fotovoltai­cká asociace Rozšiřován­í „Dnes má v České republice fotovoltai­ku zhruba 60 tisíc domácností. K tomu, abychom jako Česká republika byli energetick­y soběstační, potřebujem­e, aby takových domácností byl jeden či dva miliony,“říká Petr Maule, ředitel České fotovoltai­cké asociace.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia