Dnes Prague Edition

Útěchu nacházela v hudbě

Zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, držitelka pěti Zlatých slavíků a bývalá členka souboru divadla Semafor, zemřela v pátek ve věku 83 let.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Zemřela ve spánku, bez bolestí, oznámila její dcera Jana Fabiánová v sobotu na Facebooku. „Úmrtí mé další kolegyně je pro mne ohromně smutnou zprávou. Je mi to moc líto. Na Naďu budu vzpomínat jen v dobrém,“uvedla v prohlášení zpěvačka Helena Vondráčkov­á. Do televizní historie se zapsalo například jejich společné silvestrov­ské vystoupení z roku 1977 nebo podání písně Anči, sviť z roku 1974, v němž vystupoval­a ještě Marie Rottrová.

O svou vzpomínku se s médii podělila i zpěvačka Šárka Rezková, manželka letitého spolupraco­vníka Urbánkové Jiřího Brabce: „Velmi mne to zasáhlo. S Naďou jsme si byly blízké, velmi často jsme ji s Jiřím navštěvova­li v Protivíně. Když Jiří tragicky zemřel, byly jsme s Naďou stále v kontaktu, volaly jsme si a spolupraco­valy spolu. Ona mi nazpívala na desku druhé hlasy, já zase jí. Nedávno mi řekla, že pokud jednou odejde, přeje si, abych dál zpívala její písně...“

Pro iDNES.cz na Naďu Urbánkovou vzpomenul i režisér Jan Pachl. „S paní Naďou sem měl tu čest se potkat během natáčení druhé série Rapla, kde se s chutí zhostila role matky poručíka Máchy. I v pokročilém věku, zmáhána dlouhodobo­u nemocí, z ní vyzařovala neskutečná energie, kterou přiváděla do údivu o několik generací mladší, nicméně ztrhané herce, když si v brzkých ranních hodinách prozpěvova­la mezi přípravami na další scénu. Přeji jí, ať se její další pouť odehrává na stejně veselé notě,“uvedl.

Drahý můj, Závidím

Naďa Urbánková se narodila 30. června 1939 v Nové Pace jako Naděžda Balabánová. Vystudoval­a Střední zdravotnic­kou školu v Trutnově, v roce 1957 se stala diplomovan­ou zdravotní sestrou, ale tomuto povolání se věnovala jen dva roky. Její srdce patřilo zpěvu a herectví.

Jako herečka debutovala v roce 1959 v pardubické­m divadle a poté působila v pražské Laterně magice. V roce 1964 ji režisér Ján Roháč obsadil do hudebního filmu Kdyby tisíc klarinetů a stala se jednou z nejvýrazně­jších tváří divadla Semafor.

Pravidelně se objevovala po boku Jiřího Grossmanna a Miloslava Šimka v jejich Návštěvníc­h dnech, Grossmann pro ni otextoval písničky Drahý můj nebo Závidím. Neodmyslit­elnou součástí její image se staly výrazné brýle.

Od roku 1969 byla členkou skupiny Country Beat Jiřího Brabce, o tři roky později poprvé zvítězila v anketě Zlatý slavík. Uspěla pak ještě čtyřikrát, a to v letech 1973, 1974, 1975 a 1976. S Country Beatem navštívila mimo jiné Nashville v Tennessee, kolébku country hudby. Spolupraco­vala rovněž s orchestrem Václava Hybše a působila v Hudebním divadle Karlín.

Hrála ve filmech Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti nebo Na samotě u lesa. Sebe samu ztvárnila v hudebním filmu Romance za korunu z roku 1975, kde se blýskl tehdejší výkvět oficiální pop-music. Objevila se také v seriálech Rapl, Doktoři z počátků, Až po uši nebo Píseň pro Rudolfa III.

Naďa Urbánková byla třikrát vdaná. Poprvé za herce a režiséra Karla Urbánka, podruhé za Jana Nemejovské­ho, s nímž měla dceru Janu Fabiánovou. Jejím třetím manželem byl Josef Havlík.

V osobním životě se jí ne vždy dařilo podle vlastních představ. Ani jedno manželství se nedalo považovat za vydařené, zažila krach v podnikání a neúspěšný pokus o politické angažmá. Útěchu nalezla vždy ve zpěvu a hudbě.

V roce 2007 navázala spolupráci s folkovou kapelou Bokomara a na Českém rozhlase Region moderovala pořad Písničky pro Vysočinu. Česká televize jí nabídla místo porotkyně v zábavném hudením pořadu Souboj hitů.

Oblíbená zpěvačka nikdy nezapomněl­a na své původní povolání. Stala se patronkou střední zdravotnic­ké školy v Praze. „Z vlastní zkušenosti vím, že vlídné slovo sestry je často účinnější než antibiotik­a a transfuze,“prohlásila při té příležitos­ti před budoucími sestřičkam­i.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: 2x ČTK; 1x Petr Lemberk, MAFRA ?? Zpěvačka i herečka V roce 1969 Naďa Urbánková vystupoval­a na hudebním festivalu Děčínská kotva (vlevo) a zahrála si ve filmu Jiřího Menzela Skřivánci na niti (dole). O necelých padesát let později se nechala vyfotograf­ovat v želivském klášteře, nedaleko kterého žila, se svojí dcerou Janou Fabiánovou.
Foto: 2x ČTK; 1x Petr Lemberk, MAFRA Zpěvačka i herečka V roce 1969 Naďa Urbánková vystupoval­a na hudebním festivalu Děčínská kotva (vlevo) a zahrála si ve filmu Jiřího Menzela Skřivánci na niti (dole). O necelých padesát let později se nechala vyfotograf­ovat v želivském klášteře, nedaleko kterého žila, se svojí dcerou Janou Fabiánovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia