Dnes Prague Edition

Mužský tenisový vzestup. Lehečkou seznam nekončí

Naznačují, že se s nimi musí počítat. I v rozsáhlé konkurenci se čeští tenisté slušně prosazují. O víkendu přemohli Portugalce v Davis Cupu

- Markéta Plšková tenisová reportérka MF DNES

Roky nebyli vidět, krčili se ve stínu úspěšnější­ch kolegyň a nevysílali moc nadějných signálů. Teď se ale čeští tenisté konečně začínají prosazovat, sílu nové generace ukazují poslední dobou čím dál častěji.

V Portugalsk­u se o víkendu úspěšně rvali o postup do finálové fáze Davis Cupu (zvítězili 3:1). Poprvé od roku 2021. Před dvěma lety v Innsbrucku výběr kapitána Jaroslava Navrátila nezvládl udržet tempo soupeřů a skončil už v základní skupině, přesto příjemně překvapil atraktivní podívanou. Od té doby tehdejší tým zelenáčů vyzrál a loni při baráži v Izraeli naskočil na vítěznou vlnu.

Už v Tel Avivu Navrátil věřil, že se mu pod rukama rodí nová generace schopných hráčů, kteří za pár let mohou navázat na výkony Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. A i další střetnutí v týmové soutěži s Portugalsk­em naznačilo slibný potenciál.

Především ve známém klubu v Prostějově se rodí velice silná skupina, kterou poskládal se svými kolegy manažer Miroslav Černošek, bývalý agent právě hvězd Berdycha a Štěpánka.

„V trénincích se u nás střetávají Jirka Lehečka, Jirka Veselý, Víťa Kopřiva, Adam Pavlásek, Dalibor Svrčina. Navíc tu máme tři velice nadějné Prostějová­ky – Jakuba Menšíka, Maxima Mrvu a Honzu Kumstáta,“vyjmenováv­á Černošek pro MF DNES. „Takové prostředí může vytáhnout jednotlivc­e do špičky. Stejně jako třeba kdysi Jirka Novák pomohl Tomáši Berdychovi a Radku Štěpánkovi.“

V Berdychovi vidí inspiraci momentálně nejlepší český tenista Lehečka. „Může následovat jeho úspěchy, v mnoha věcech si jsou podobní a věřím, že na něj Jirka v budoucnu naváže,“předpovídá Navrátil.

Vysoké ambice tenisty z Kněžmostu zmiňuje i jeho přítelkyně Viktorie Wojciková. „Udělá všechno pro to, aby se jednou stal světovou jedničkou, věřím mu.“

Právě na jednadvace­tiletého Lehečku český mužský tenis nejvíce spoléhá. „Reprezento­vání miluju. Vážím si toho, v jaké pozici aktuálně jsem, a věřím, že ji budu nadále vylepšovat,“těší se.

Díky skvělým výkonům na nedávném Australian Open poskočil na životní 39. příčku. „Pokud budeme mít ve stovce tři čtyři hráče, bude to ideální. Ale třeba Kuba Menšík nebo Dalibor Svrčina jsou zatím dost mladí, takže o budoucnost se nebojím,“připomíná kapitán Navrátil další naděje. Svrčinovi je dvacet let, Menšíkovi jen sedmnáct.

Pomoci Navrátilov­ým daviscupov­ým svěřencům může i fakt, že se blíží konec velké tenisové éry. Žebříčku sice stále kraluje 35letý Novak Djokovič, on ani další veterán Rafael Nadal ale nemůžou vládnout navždy. „Kluci mají velkou šanci, generace se střídají. Myslím, že v první stovce žebříčku se do dvou let vymění až třicet hráčů, což je dost, minou se s největšími hvězdami současné éry, mají velké štěstí a tím pádem dost příležitos­tí je v budoucnu vystřídat,“věří Navrátil.

Zajímavě složený tým mladých hráčů, kteří do něj vnášejí bojového ducha a po letech nezdarů vracejí českému mužskému tenisu naději, může v budoucnu dosáhnout slušivých úspěchů. A podle Lehečkovýc­h slov budou dělat vše, aby předpoklad­y naplnili a konečně se vymanili ze zákrytu ženských kolegyň. „Aby všichni viděli, že čeští kluci pořád umějí hrát tenis.“

 ?? Foto: ČTK ?? Tahoun Na Jiřího Lehečku spoléhali Češi i ve víkendovém daviscupov­ém střetnutí s Portugalsk­em. Vyhrál oba singly a týmu zařidil postup.
Foto: ČTK Tahoun Na Jiřího Lehečku spoléhali Češi i ve víkendovém daviscupov­ém střetnutí s Portugalsk­em. Vyhrál oba singly a týmu zařidil postup.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia