Dnes Prague Edition

Stávka ochromila provoz v Německu

-

či bonbonů v menším balení,“popisuje Týra.

„Je patrné, že utáhneme raději obojky mazlíčků, než abychom se vzdali vlastního vzhledu nebo omezovali děti,“zamýšlí se Týra.

Podle dat je jasné, že jednou z cest, jak ušetřit, je změna nákupních preferencí ve prospěch levnějších a privátních značek. Podíl privátních značek na českém trhu dlouhodobě stagnoval okolo 21 %. V roce 2022 prodeje privátních značek rostly rychleji, než tomu bylo u značkových produktů, a vidíme tedy nárůst jejich podílu až na 24 %.

Češi přiznávají, že nakupují více privátních značek než v minulosti, uvádí studie. Mezi hlavní motivátory nákupu patří cenová výhoda oproti značkovým produktům a předchozí osobní dobrá zkušenost s těmito výrobky. „Až polovina respondent­ů přiznává, že nakupuje více privátních značek, a tím pádem se skladba nákupního košíku viditelně mění. Domácnosti tak nekupují méně, ale levnější kategorie a privátní značky,“dodává Týra.

Ovšem již nyní je patrné, že privátní značky vstupují do promočních nabídek (pozn. red. – speciální akce s různými bonusy, např. kupony) a lze je koupit za zvýhodněno­u cenu.

Další cestou, jak ušetřit, je nakupovat právě více v promocích. I nadále zůstáváme v čele evropského žebříčku promoční závislosti. V roce 2022 podíl potravin a drogistick­ého zboží prodaného v akcích poprvé překonal 60 %.

Podle NIQ se nejvíce v akčních slevách v loňském roce prodávala másla a margaríny (77 %), následují alkohol (76 %), káva a pivo (75 %), džusy, sušenky či víno.

„Zajímavost­í je to, že mléko se v loňském roce nabízelo v akcích pouze ze 64 procent. Jinak ve všech kategoriíc­h se podíl v promocích výrazně zvýšil,“popisuje Karel Týra.

Vyšší ceny, větší omezování

Globálně se spotřebite­lé nejvíce obávají rostoucích cen potravin. Lze očekávat nárůst výdajů za oblasti, kde spotřebu omezit příliš nelze, jako jsou potraviny a péče o domácnost, a to i přes pokračujíc­í růst cen. Naopak lze očekávat, že spotřebite­lé budou šetřit v oblasti útrat za stravování a zábavu mimo domov. „Lidé se zkrátka raději odpustí zábavu a večeře v restaurací­ch než nákupy,“říká Týra.

Výstražná stávka za lepší finanční ohodnocení ve čtvrtek ochromila provoz na třech německých letištích, a to v Hamburku, Kolíně nad Rýnem/Bonnu a Düsseldorf­u. Dopady to má i na spojení s Českem, zrušeny byly dvě linky mezi Prahou a Düsseldorf­em. V pátek se navíc uskuteční i další výstražná stávka na železnici, kvůli které se tam v čase od 3:00 do 11:00 zcela zastaví provoz všech dálkových i regionální­ch spojů. (ČTK)

Navzdory vyšším cenám si zákazníci opasky neutahují a raději volí promoční nebo levnější, neznačkové zboží.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia