Dnes Prague Edition

Češi a nakupování. Bez z letáku už ani ránu

Ceny se zřejmě ještě sníží

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

České domácnosti čelí nárůstu cen a hledají způsoby, jak šetřit. Jednou z nich je změna nákupních preferencí ve prospěch levnějších a privátních značek (pozn. red. – zboží vyrobené jiným výrobcem a prodávané pod značkou maloobchod­níka). V roce 2022 podíl potravin a drogistick­ého zboží prodaného v akcích poprvé překonal 60 procent.

Podle dat společnost­i NIQ si navzdory vyšším cenám zákazníci opasky neutahují a raději volí promoční nebo a levnější, neznačkové zboží.

HDP stále roste, zatímco nezaměstna­nost se drží na velmi nízkých hodnotách. Rok 2022 však byl rokem nebývale vysoké inflace, která nebyla zdaleka kompenzova­ná růstem mezd. Významně klesá také kupní síla, což má nepříznivý dopad na spotřebu domácností, a tedy i na maloobchod.

Podle dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) v loňském roce kupní síla spotřebite­lů tak reálně poklesla a činila -8,9 procenta. Jen pro srovnání v roce 2020 byla kupní síla na hodnotě 0,9 procenta.

V loňském roce bylo tempo zdražování výrazně vyšší (+10,8 %), a proto tržby v maloobchod­ě rostly o 8,6 %, zatímco spotřeba oproti předchozím­u roku poklesla o 2,2 %.

Čím dražší, tím méně se kupuje

Ceny meziročně nejvíce narostly u mléčných kategorií, kategorií na pečení či vaření a krmiv pro domácí mazlíčky. Množství nakupovaný­ch výrobků u těchto kategorií klesá, i když výrazně pomalejším tempem, než jakým rostly ceny. Naopak nárůst spotřeby je patrný v segmentech dětská strava, péče o děti a pochutiny, ale také kategorie osobní péče a krása.

„Navzdory vyšším cenám se však příliš opasky neutahujem­e. Omezila se však spotřeba některých zbytných výrobků,“doplňuje Karel Týra z NIQ.

Podle něj výrazně klesla například spotřeba dražších cukrovinek. „Domácnosti místo čokoládový­ch tyčinek, čokolád a bonboniér nyní raději dětem kupují levnější varianty sušenek

Ceny energií pro koncové odběratele budou během roku zřejmě ještě klesat. A to i přesto, že situace na energetick­é burze se ustálila. Na úroveň z období před energetick­ou krizí se ovšem nevrátí. I proto budou lidé pokračovat v úsporách ve spotřebě. Shodli se na tom zástupci oborové asociace a dodavatelů. (ČTK)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia