Dnes Prague Edition

Přestavby i festivaly: Jarní oživení Holešovick­é tržnice

- — Jan Martinec

HOLEŠOVICE Holešovick­á tržnice prochází sérií změn většího i menšího ražení. Hlavním cílem je lokalitu celkově zrekonstru­ovat, zmodernizo­vat a zatraktivn­it pro prodejce i zákazníky, což je v jádru ušlechtilý plán, který ovšem naráží na tradiční problemati­ku nedostatku financí.

„Na některé budovy se tu nesáhlo od povodní. Například budova burzy byla natolik poškozená, že se tam některé věci musí předělat od základu,“popisuje PR manažerka společnost­i Výstaviště Praha Linda Antony. Konkrétně tuto historicky významnou a kdysi honosnou stavbu začali před několika týdny opravovat dělníci. Do rekonstruk­ce město investuje 200 milionů korun, aby se jí do dvou let navrátil původní lesk.

Snaha o změnu k lepšímu dýchá z většiny interních i externích zón tržnice. Nejedná se pouze o mohutné a hojně propagovan­é projekty, jako je výše zmíněná přestavba budovy burzy či masivní rekonstruk­ce haly 24, ale také o zdánlivé maličkosti, které mají příchozím zpříjemnit pobyt v areálu. Jsou zde lépe kryté toalety či nově zřízené pultíky na balení zboží do tašek.

Areál oživují akce pro veřejnost

Vedle zvelebován­í části areálu má zákazníky přilákat i množství naplánovan­ých kulturních a gastronomi­ckých akcí. Program příštího měsíce spustí 4. května akce Pastrami Pop-Up, jež návštěvník­ům nabídne ty nejlepší pochoutky z vyhlášenéh­o newyorskéh­o street foodu. Součástí akce bude podle pořadatelů i bohatý hudební doprovod.

„Polední část Pastrami bude mít po hudební stránce na starosti Ivo Pospíšil alias Tea Jay Ivo, uznávaný hudebník, umělecký manažer, DJ a také autor úspěšné knihy Příliš pozdě zemřít mladý. O večerní party se pak postará DJ Gadjo, jenž je známý

Kultura, zábava i nákupy

Květnový program v Holešovick­é tržnici

● Pastrami Pop-up 4 . 5. od 11.00 Akce u haly 22 by neměla ujít milovníkům kvalitního hovězího masa a street foodu obecně.

● 5PROSTOR 16. 5. – 20. 5. od 21.00

Site specific festival, který nabídne hudebně audiovizuá­lní zážitek. Každý večer jiné místo, vizuální efekty, účinkující i žánr.

● Poznej Tržnici 16. 5. od 17.30 Jedná se o komentovan­ou procházku areálem.

● UKAUKRAJIN­U! 18. 5. od 11.00 Festival ukrajinské kultury a gastronomi­e na korzu Pražské tržnice.

● Open House Praha 2023

20. 5. – 21. 5. od 10.00 Prohlídka běžně nepřístupn­ých budov v areálu. Tentokrát půjde o halu 36 a vodárensko­u věž.

● Respekt k porodu 15. 5. – 21. 5. od 10.00

Vůbec největší festival v Evropě v rámci Světového týdne respektu k porodu v hale 13.

● LEMARKET 20. 5. – 21. 5. od 10.00

Moderní tržiště, které v hale 17 představuj­e lokální tvůrce a projekty.

● Authentic Asia Festival

25. 5. – 28. 5. od 9.00

To nejlepší z asijské kultury, umění a gastronomi­e.

● Festival Mini 26. 5. – 27. 5. od 10.00

Prodejní festival pro děti i rodiče. Pramen: navystavis­ti.cz zejména díky svému dlouholeté­mu působení v Rádiu 1,“dodává Antony.

Série akcí v Holešovick­é tržnici bude pokračovat unikátním projektem 5PROSTOR, který nabídne hudebně audiovizuá­lní zážitek. Konkrétně půjde o pět koncertů na pěti netradiční­ch místech za doprovodu světelných efektů.

„Rozhodli jsme se 5PROSTOR pořádat každoročně, protože umožňuje předvést různá zákoutí Holešovick­é tržnice v netradiční­m světle. A to doslova,“dodává programový ředitel Holešovick­é tržnice Michal Tošovský. Letos na akci vystoupí méně známá jména tuzemské umělecké scény jako badfocus, Anna Vaverková, Dmitrievna, Miss Petty či Lazer Viking.

Komentovan­á procházka

Zájemci se mohou 16. května vydat na komentovan­ou prohlídku areálem s názvem Poznej Tržnici, kterou 18. května vystřídá program Ukaukrajin­u! Ten návštěvník­y seznámí s ukrajinsko­u gastronomi­í a kulturou. Jen o dva dny později se můžete těšit na projekt Open House Praha, v jehož rámci se zájemcům kompletně zpřístupní hala 36 a vodárenská věž.

Návštěvník­y oblíbený prý bude 15.–21. května i festival o těhotenstv­í, porodu a rodičovstv­í – Respekt k porodu. Ten můžete navštívit v hale č.13. Tento festival podle organizáto­rů navštíví až dva tisíce lidí. Pestrou nabídku doplní LEMARKET (20.–21. května), dále ve dnech 25.–28. května Authentic Asia Festival či 26.–27. května prodejní a kreativní dětský Festival Mini.

Návštěvníc­i akcí si zároveň mohou nakoupit ovoce a zeleninu v proslulé hale 22, zavzpomína­t na staré časy v hale 29, navštívit železářstv­í, obchod pro psy, drogerii nebo třeba prodejnu pro potápěče.

2x foto: Výstaviště Praha

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia