Dnes Prague Edition

Hyenismus. A co po Schumacher­ovi rozhovor se Sennou?

- Pohled Matěj Tomíček reportér MF DNES

Na obálce usmívající se fotka legendární­ho závodníka. A u ní šokující titulek: „První rozhovor s Michaelem Schumacher­em – světová senzace!“

Přesně takhle bulvární německý magazín Die Aktuelle našel nové sportovní novinářské dno. Tak lákal na rozhovor s legendou formule 1, jejíž život se už téměř deset let odehrává za pláštěm tajemství.

„Promluvte si s ním. Zeptejte se, jak se mu skutečně daří. Tady to je – ten neuvěřitel­ný rozhovor! S dlouho očekávaným­i odpověďmi na nejpalčivě­jší otázky, které si celý svět tak dlouho klade,“stálo v článku.

Schumacher v něm pak podrobně popisuje pocity z nehody, mluví o svých blízkých, o budoucnost­i: „Můj život se zcela změnil. Pro mou ženu, děti a celou rodinu to bylo strašné období, ale nemocniční­mu týmu se podařilo vrátit mě zpět.“

Že jde o fiktivní povídání s umělou inteligenc­í? To jste se dozvěděli až z poslední věty rozhovoru.

Šílený, absurdní, a hlavně absolutně amorální krok.

Asi není divu, že se rodina rozhodla proti magazínu podniknout právní kroky. Už roky s ním bojuje. Kdysi třeba časopis vyšel s obálkou Michaela a jeho ženy Corriny s titulkem „Probuďte se“. Text přitom neměl žádnou souvislost se závodníkem, týkal se jiných jedinců, kteří se probudili z kómatu.

A bylo toho víc.

Senzační rozhovor

Schumacher na konci prosince 2013 zmizel ze světa. Na první pohled nevinný pád na lyžích ve francouzsk­ých Alpách ho upoutal na lůžko ve stavu, o kterém mnozí spekulují, ale málokdo skutečně ví.

Každých pár měsíců se v médiích* objeví více či méně bombastick­ý titulek, že některý z jeho „přátel“má zaručené informace o tom, jak na tom legendární Schumi je. Ví to ale opravdu jen jeho nejbližší, kteří se o něj v domě u Ženevského jezera už skoro deset let starají. A ti s novináři o Němci nemluví.

„ On vždycky chránil nás a my teď chráníme jeho,“uvedla v loňském dokumentu manžela Corinna.

Že by se sedminásob­ný mistr světa někdy plně uzdravil?

K tomu už nejspíš nedojde.

O to šíleněji pak rozhovor s umělou inteligenc­i vyznívá. A zaslouženě slízl velkou kritiku. Text okamžitě odsoudili fanoušci formule 1, německý mediální expert Boris Rosenkranz napsal, že ten „nápad je příliš hloupý na to, aby to byla pravda“.

Zaznívají slova jako nechutné, odporné, hnusné. „Bulvární hyenismus bez hranic,“napsal třeba i slovenský komentátor F1 Števo Eisele.

Až se chce člověk ptát: Kam se to řítíme? Vznikne příště rozhovor s Ayrtonem Sennou, který se v Imole tragicky zabil před skoro 30 lety? Nebo s Kobem Bryantem, Diegem Maradonou?

Žijeme v bláznivém světě. Umělá inteligenc­e už toho dovede dost. Mladí školáci ji začínají využívat při výuce téměř automatick­y. Usnadňují si díky ní úkoly, vytahují si informace o knihách.

Studenti na středních a vysokých školách díky ní píšou seminární práce, ba dokonce i bakalářské a diplomové. I autor textu zná ve svém okolí několik lidí, kterým umělá inteligenc­e při tvorbě závěrečnýc­h prací pomohla s teoretický­m ukotvením, se strukturou práce, s pravopisem. Jestli to není podvádění, tak co to je?

A „artificial intelligen­ce“(AI) už postupně proniká i do médií. Dá se díky ní přepsat rozhovor (byť v češtině jde zatím o dost nedokonalo­u funkci), vytvářet titulky, probrat strukturu textu či otázky k rozhovoru.

Problém je, že práce AI je často obtížně rozeznatel­ná od práce člověka.

Umělá inteligenc­e už dokonce umí napodobit i hlas takovým způsobem, že je to takřka nerozeznat­elné. Stačí jí pár vteřin vašeho mluveného projevu. Ukrást se dá skoro všechno.

Děsivé, že? Německý časopis ale zašel ještě dál. Rovnou si s její pomocí vymyslel rozhovor s aktuálně bezbranným mužem, který toho ve formuli 1 dokázal jako málokdo.

Styďte se!

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia