Dnes Prague Edition

Které pošty přežijí. Poslední seznam

- Markéta Lankašová Vojtěch Janda

Poslední týden mají starostové a primátoři na to, aby dojednali s manažery České pošty zachování některé z rušených poboček ve svých městech. Dohromady jich má zaniknout tři sta.

Jak ale vyplývá z přehledu MF DNES, v téměř dvou desítkách případů se podařilo dojednat, že pošta udělá na svém „černém“seznamu změnu.

Týká se to například Ostravy, Opavy, Pardubic, Plzně, Brna, Třebíče, Jihlavy, Liberce či Vsetína. Nejčerstvě­ji v pátek se dohodli v severočesk­ém Ústí nad Labem. Tam přežije pobočka, která slouží sídlišti s desítkou tisíc obyvatel. „Česká pošta po důkladné analýze a našich námitkách a argumentec­h došla k závěru, že se neštěmická pobočka rušit nebude,“uvedla s evidentní úlevou Yveta Tomková (Vaše Ústí), starostka městského obvodu, pod který pobočka spadá.

Rušení právě této pobočky budilo ve městě největší vášně. Pokud by zanikla, místní by museli pro dopisy, balíky a důchody na poštu do sousedního patnáctiti­sícového Krásného Března. Tam pobočka sice zaniknout neměla, jenže již teď jsou zde fronty a místní si nedokázali představit, jak by zvládla další nápor.

Ale něco za něco.

Zatímco pošta v Neštěmicíc­h zůstane, zruší se jiná, na opačném konci města, v části Ústí nad Labem zvané

Klíše. Přihlédlo se prý k tomu, že je méně využívaná.

Vítězství rozumu

Jak už bylo řečeno, podobných úspěchů, kdy pošta změnila své plány, dosáhli starostové a primátoři v celém Česku. Z těch větších třeba v Opavě, kde si místní „uhádali“hned dvě změny. A i tam nakonec státní podnik vzal v potaz hustotu osídlení. Nezavře proto poštu na dvou největších sídlištích Kateřinky, kde žije asi čtvrtina všech Opavanů, a Kylešovice.

Za „vítězství rozumu“označují výměnu i v Milevsku. Tam se na změně dohodli jako jediní z celých jižních Čech. V původních plánech České pošty se totiž měla uzavřít nově zrekonstru­ovaná budova s bezbariéro­vým přístupem. Místo ní ale nakonec státní podnik vyškrtne ze svých provozoven malou pobočku v historické­m domě na náměstí. „Po silné reakci společnost­i a tlaku médií nám pak zavolali a řekli, že se jednalo o administra­tivní chybu a zrušit by se tak měla ona malá pobočka na náměstí,“popsal starosta Milevska Ivan Radosta (Jihočeši 2012).

Jak ale starostové dodávají, jedná se o hořká vítězství, protože Česká pošta nehodlá slevit z celkového počtu tří set rušených poboček. Aby přežila jedna, padnout musí druhá.

„Považuji výměnu vsetínskýc­h poboček Ohrada za Rokytnici pouze za malý kompromis. Pošty v okrajových částech využívají i obyvatelé okolních obcí a jsou velmi potřebné,“zdůraznil starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL) s tím, že chce se státním podnikem dále vyjednávat.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia