Dnes Prague Edition

Studie Lidé odmítli další paneláky

Sídliště Ďáblice

- Jan Bohata redaktor MF DNES

ĎÁBLICE Žádné zahušťován­í velkými novostavba­mi, jen minimální stavební zásahy, lepší parkování, upravené komunitní prostory, více zeleně či bezpečnějš­í pohyb pro chodce a cyklisty. Také to obsahuje finální verze Územní studie k sídlišti Ďáblice. Na ní pracovali odborníci z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), magistrátu či radnice Prahy 8. Spokojeno je také občanské sdružení Krásné Kobylisy.

Takřka stovka institucí a desítky připomínek – tak probíhaly práce na zmíněné analýze, které trvaly přibližně pět let. „Měli jsme občas náročné chvilky. První verze studie nebyla pozitivně přijata,“komentoval urputný schvalovac­í proces Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro oblast územního rozvoje. Nejvýrazně­jší emoce vzbuzovala v původní verzi navrhovaná zástavba na městských pozemcích podél Střelničné. Ve finální studii již sporný bod chybí.

„Mohlo se zdát, že někteří lidé byli poněkud přecitlivě­lí, ale jednali jsme také s nimi,“dodal k obsáhlé veřejné diskusi místostaro­sta Prahy 8 pro strategick­ý rozvoj Tomáš Hřebík (STAN).

Výjimečnos­t zmíněné studie spočívá v tom, že není zaměřena primárně na stavební rozvoj, ale na celkové fungování sídliště a respektová­ní jeho stávající struktury. Analýza však nemusí sloužit pouze k rozvoji tohoto sídliště, rozkládají­cího se přibližně na 145 hektarech s asi 16 tisíci obyvatel. „Studie Ďáblic napovídá, jakým způsobem lze přistupova­t k revitaliza­ci všech pražských sídlišť, a to jak k jejich ochraně, tak k případnému rozvoji,“sdělil Ondřej Boháč, ředitel IPR, který studii zpracováva­l.

Minimální dostavby

Tvorba Územní studie sídliště Ďáblice má za sebou dlouhý příběh. „V roce 2017 jsme prosadili na zastupitel­stvu magistrátu nesouhlas s plánovanou výškovou zástavbou a následně v roce 2018 získali do vlastnictv­í Prahy 8 strategick­é pozemky v bezprostře­dním okolí staveb. To také umožnilo vznik územní studie, na níž panuje shoda mezi magistráte­m, městskou částí i místními spolky,“dodal Radomír Nepil (ANO), místostaro­sta Prahy 8 pro územní rozvoj.

Analýza předpoklád­á, že se zástavba v této oblasti nebude dál zahušťovat. „Především v severní části lze pouze uvažovat o dostavbě domů o jedno či dvě ustupující patra,“popsal možnosti výstavby v oblasti Ondřej Boháč. Novostavba by též mohla stanout nad vstupem do stanice metra Ládví. Menší prostor pro výstavbu by zde teoreticky dostala Pražská developers­ká společnost (PDS) pro nájemní bydlení v režii hlavního města. Prostor pro rozšíření by tu mohly získat školy a školky. Místním lidem se bude líbit možný vznik parkovacíc­h domů.

Obyvatelé důrazně protestova­li proti plánu na výstavbu několika věžáků. Tuto „hrozbu“studie zatím beze zbytku neodstrani­la. „Jde o první krok k ochraně sídliště, studie je neopominut­elným dokumentem. Definitivn­ě území ochrání územní plán obsahující výškovou regulaci a další zásady,“řekl Filip Foglar, architekt a ředitel odboru územního rozvoje magistrátu.

Prostor pro Žabáka

Ládví podle studie představuj­e přirozené centrum teritoria. „Jakékoli úpravy veřejných prostranst­ví Centra Ládví by však měly vzejít z komplexníh­o návrhu, který bude řešit veškeré plochy vymezené ulicemi Opálkova, Kyselova, terasovým domem přes ulici Burešova a ulicí Hlaváčova a jejím prodloužen­ím po pěší cestě k ulici Střelničné,“shrnuje plán, který počítá i s revitaliza­cí zeleně, lepším osvětlením a komunitním­i centry. Problémem se podle místních obyvatel stala i obava chodců ze střetů s cyklisty. To změní podle analýzy úprava stezek a chodníků. Mobiliář a vybavení společných prostor dostanou společný design. „Počítáme také s vodními pruhy. A to obnovením vodních nádrží jako Žabák, Prameník a další,“řekl Tomáš Hřebík.

S konečnou verzí dokumentu souhlasí

Vášnivé diskuse také klíčová místní občanská iniciativa Krásné Kobylisy. „Ačkoliv jsme se v průběhu tvorby v některých věcech s autory názorově rozcházeli, finální podoba zohledňuje požadavky všech zájmových skupin,“sdělil mluvčí iniciativy Jan Vocel.

Ďáblické sídliště náleží podle architektů k nejhezčím komplexům. Od mnoha jiných sídlišť se liší tím, že je zde totiž část domů poskládaná do bloků jako v historický­ch pražských čtvrtích. Vznikl tu tak přirozený rozdíl mezi rušnou ulicí a klidným vnitroblok­em.

 ?? ??
 ?? ?? Foto a vizualizac­e: IPR
Foto a vizualizac­e: IPR
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia