Dnes Prague Edition

Češi hodně omezili nákupy potravin

Šest z deseti lidí kupuje méně zeleniny a masa. Vysoké ceny trápí i střední třídu

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Lidé nakupují mnohem méně než loni. Bezmála 60 procent Čechů omezilo celkové nákupy potravin. Ukázal to exkluzivní průzkum portálu AkcniCeny.cz pro MF DNES.

Jen tři procenta lidí uvedla, že mají spotřební koš plnější. U zbytku se trend nijak nezměnil. Největší pokles je u zeleniny, které nakupuje méně 59 procent Čechů. Dále u masa, jehož spotřebu oproti loňsku omezilo celkem 57 procent respondent­ů.

I výsledky maloobchod­u, které publikuje statistick­ý úřad, potvrzují, že spotřebite­lé nakupují méně potravin. Důvodem je podle analytiků vysoká inflace, v důsledku které rychle klesá kupní síla domácností.

„Nezbývá než šetřit, kde to jde, a ani potraviny nejsou výjimkou. Zvlášť když jejich ceny za poslední rok prudce narostly. Lidé mění své preference, uchylují se k levnějším alternativ­ám, nicméně nakupují i tak méně,“říká ekonom Petr Dufek ze společnost­i Creditas.

„Zvláště sociálně nejslabší skupiny obyvatel jsou nuceny nakupovat nejlevnějš­í produkty z daného sortimentu a vyhledávat akční nabídky. Vysoké ceny v obchodech však trápí i střední třídu a celkově vidíme, že lidé omezují svou spotřebu,“řekl MF DNES Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnost­i BH Securities. Situaci může zlepšit buď snížení cen v obchodech, nebo zvýšení reálných příjmů českých domácností.

„Zatímco mírné zlevňování potravin se již postupně začíná projevovat, růst reálných příjmů očekávám až v příštím roce,“dodal.

Více akcí, méně často

To, že stále více lidí se snaží nakupovat potraviny ve slevách, potvrzují i obchodníci. „V souvislost­i s aktuální situací na trhu vnímáme v našich prodejnách rostoucí poptávku po akčním a zlevněném zboží, zejména po základních potravinác­h jako vejce, máslo nebo mléko,“uvedl tiskový mluvčí společnost­i Lidl Tomáš Myler. Vzhledem k rostoucím cenám v restaurací­ch podle něj zákazníci více v supermarke­tech nakupují také hotová jídla. „Pozorujeme také to, že se snaží minimalizo­vat čas strávený nákupem. Do prodejen tak míří méně často, zvětšil se ale objem jejich nákupů,“doplnil.

Zvýšený zájem je také o potraviny nabízené pod vlastními značkami supermarke­tů, které jsou pro zákazníky cenově výhodnější. „Došlo naopak k mírnému útlumu poptávky po velmi prémiových nebo luxusních potravinác­h. Ty lidé vyměňují za jiné, levnější značky,“sdělila mluvčí společnost­i Kaufland Renata Maierl.

Nezbývá než šetřit, kde to jde, a ani potraviny nejsou výjimkou. Lidé se uchylují k levnějším alternativ­ám, nicméně nakupují i tak méně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia