Dnes Prague Edition

Češi hodně šetří na potravinác­h

-

Pokračován­í ze str. 1

Řetězce ale na slevových akcích nemohou prodělat. Do slevy dávají zboží, kterého mají buď dostatek, či dokonce nadbytek, kterého se nemohou zbavit, nebo o které je naopak velký zájem třeba v souvislost­i s různými svátky.

Podle dat portálu AkcniCeny.cz to ani s výhodností nákupu ve slevách není tak žhavé. Některé zboží, které je aktuálně v akci, je výrazně dražší, než bylo ještě před rokem v běžných i akčních cenách.

„Dubnová vlna zdražování produktů sice postupně slábne, ale stále výrazný dopad na ceny výrobků trvá. Nejvýrazně­ji roste cena zeleniny, konkrétně cibule, která zdražila v akci meziročně o 141 procent,“popsal Gjurses Siderov, produktový manažer webu AkcniCeny.cz.

Loni v dubnu bylo možné koupit v akci kilogram žluté cibule v průměru za 11 korun, o rok později za 26,70 koruny. Další výrazný nárůst cen se projevil třeba u mrkve (o 33 procent), červené papriky (o 26 procent) nebo brambor (o 17 procent).

Přibylo domácích pěstitelů

„Výrazné zdražení ovoce a zeleniny se promítlo i na vyhledávan­osti těchto produktů na webu, kdy se zelenina oproti minulému roku vyhledával­a v akci o 41 procent více, ovoce o 20 procent více,“dodal Siderov.

Z výše zmíněného průzkumu také vyplynulo, že kvůli drahému ovoci a zelenině si 40 procent lidí začalo letos pěstovat vlastní plodiny – ať už jde o rajčata na balkonech, nebo ovocné stromy na zahrádkách. Možnost získat levnější maso má ale málokdo.

„Zrovna maso má na gram hmotnosti jednu z nejvyšších výživových hodnot, zelenina dodává minerály a vlákninu. Tyto potraviny lidé nahrazují levnějším „plnicím“jídlem, které sice na chvíli zasytí, ale ne dlouhodobě a nedodá živiny,“říká expertka na výživu Margit Slimáková. Podle ní nakupování levnějších „náhražek“a polotovarů místo kvalitních potravin rozbíhá kolotoč, že se lidé budou dojídat a ve finále utratí více.

I když se vládě podaří prosadit snížení sazby DPH na potraviny z 15 na 12 procent, je otázka, jak na to zareagují obchodníci. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza prohlásil, že se snížení promítne v plné výši. Jiní jsou skeptičtěj­ší. Například podle zástupců Ovocnářské unie ČR pokles DPH ceny ovoce na pultech nesníží, ale rozdíl skončí v maržích obchodníků.

„Změna DPH může ceny mírně snížit, nicméně hlavní roli bude mít pokles cen zemědělský­ch výrobků, ke kterému již poslední tři měsíce dochází. To by mělo opět zvýšit ochotu více utrácet nejen za potraviny,“říká hlavní ekonom společnost­i Deloitte David Marek.

Bude levněji

Nižší DPH nicméně přijde na řadu nejdříve až příští rok, takže s letošními trendy nic neudělá. „Bylo by logické, kdyby ceny po snížení dolní sazby této daně poklesly, ale těžko předjímat, o kolik to přesně bude. Do té doby by ještě řada potravin mohla zlevnit, ať už díky nižším cenám energií, nebo obecně tlaku ze strany klesajícíc­h cen na komoditním trhu,“říká ekonom Dufek.

Tento měsíc ceny některých potravin skutečně mírně klesly. A ministr zemědělstv­í Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v úterý předpovědě­l, že třeba ceny pečiva by měly klesat ve druhém pololetí letošního roku s tím, jak se postupně pekařům snižují ceny energií nebo mouky.

Současná nižší spotřeba navíc vytváří tlak na obchodníky, zpracovate­le a nakonec i na zemědělce. „Myslím si, že nás čeká pár měsíců zlevňování potravin, zvlášť těch, které byly ještě nedávno rekordní. Příkladem budiž máslo nebo konec vaječné epizody,“shrnul Dufek.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia